Sergio Ramos slapp straff etter at han fikk utslag på et stoff som er forbudt i konkurranse. Legen påtok seg skylden. Foto: Paul White / TT NYHETSBYRÅN

Kommentar

Kan Ramos få skylde på legen?

Selvsagt skal ingen utøvere kunne være for store til å respektere grunnleggende regler i internasjonal dopingjakt. Men i hvilken grad praktiseres likhet for loven?

Detaljene er forskjellige i ulike saker, og alle omstendigheter er ikke nødvendigvis kjent.

Derfor skal man være varsom med å trekke altfor bastante sammenligninger.

Men etter at «stole på legen»-problematikk har vært tema her til lands helt siden 2016, er det et relevant spørsmål å stille om Sergio Ramos’ selvstendige utøveransvar er tilstrekkelig ivaretatt eller ei.

I seg selv er det alvorlig at Ramos har avlagt en prøve som fikk alarmen til å gå, og det er grunn til å undres over om saken er blitt tilstrekkelig fulgt opp.

les også

Amper Ronaldo skapte fullt kaos under dopingkontroll hos Real Madrid

Har UEFA i praksis feid en vrien affære under teppet?

Det er videre et naturlig spørsmål hvor konsekvent lovverket tolkes i spennet mellom fagmann og utøver, når UEFA ikke forfølger en sak der legen strekker armene i været og tar skylden på utøverens vegne.

Hva er legens ansvar?

Hvilket ansvar har Ramos selv i denne saken?

Therese Johaug ble utestengt i 18 måneder, i en sak der forholdet mellom legens ansvar og utøverens ansvar ble tydelig problematisert. Foto: Terje Bringedal

Det som uansett kommer på det rene, ut fra summen av informasjon som fremkommer i Football Leaks-materialet, er at det behøves å ta debatten om holdninger og respekt for dopingkontroller og regelverk i toppfotballen.

Konkret dreier denne saken seg om utslag på et stoff som er forbudt under konkurranse, kortisonpreparatet dexametason.

Forutsetningen for å likevel kunne bruke det, er at visse formalia er på plass og at det deklareres at stoffet er inntatt.

I Ramos’ tilfelle fremgikk ikke preparatet av skjemaet over hvilke medisiner som var tatt den siste uken før dopingtesten.

I stedet var det oppgitt et annet preparat som ville gitt samme utslag.

Legen forklarte tabben med viraken etter CL-seieren, der den abdiserte kong Juan Carlos’ nærvær angivelig virket distraherende på ham.

Saken ble avsluttet av UEFA som en «administrativ feil», ved at organisasjonen sendte et brev som oppfordret til årvåkenhet fremover.

Igjen skal man være varsom med skråsikre slutninger, ut fra graden av informasjon som foreligger.

Men om man ser denne saken i sammenheng med de andre forholdene som er kjent i Real Madrid, kan det virke som stjernenes makt over dopingjegerne har passert det uakseptable.

les også

Real Madrid-stjerne dopingetterforsket to ganger i all hemmelighet

Ved et annet tilfellet ignorerte nettopp Ramos dopingkontrolløren krav, ifølge en rapport. Forsvarsspilleren gikk i dusjen før prøven skulle tas, selv om han ikke fikk tillatelse. Her er reglene på feltet ganske klare.

Enda verre er det å registrere at oppstyret Cristiano Ronaldo lagde over å bli plukket ut til kontroll, ble starten på tumulter der Real Madrids eget medisinske personale endte med å ta prøver av superstjernens lagkamerater.

Det er det selvsagt eksterne, ikke interne, fagfolk som skal gjøre.

Summa summarum: Hva sier slike hendelser om holdningene blant fotballens største?

les også

Kvinneforakt fra gutteklubben ugrei!

Men problemstillingen rundt respekt for antidopingarbeid stopper ikke her.

På makrosiden strides de lærde om hvor stort dopingproblemet i fotball egentlig er, og det er på det rene at antallet positive prøver er lavt.

Doping er dog ikke ukjent i fotball, heller. I en stadig mer fysisk idrettsgren, er det åpenbart noe å hente på orke mer eller hoppe høyere.

Derfor er det skremmende lesning, som fremgår av Football Leaks-papirene, at ikke etikk-komiteen i FIFA virket ivrigere på å få realisert planen om å la Richard McLaren få gjennomføre undersøkelser før sommerens VM.

Her forelå det informasjon fra varsleren Grigorij Rodtsjenkov som impliserte russiske fotball, men i hvilken grad ønsket egentlig FIFA få på plass en full gjennomgang?

Den tilsynelatende trenerende dialogen tyder på at iveren i virkeligheten var høyst begrenset.

Det mest håndfaste som fant sted på antidopingsiden, var vel egentlig at Vitalij Mutko ikke fikk være VM-sjef likevel, etter at den tidligere sportsministeren ble pekt ut som sentral i den russiske dopingsvindelen og utestengt av IOC.

Men hva skjedde etter at VM var over, pr-jobben gjort og kameraene hadde skiftet fokus? Mutko kom tilbake i varmen igjen.

Totalt sett vet vi lite - for lite - om doping som fenomen i internasjonal toppfotball.

Men det virker tydelig at store stjerner kan komme lettere ut av en kinkig situasjon enn tilfellet hadde vært for mange andre. Og da undergraves i tilfelle et grunnleggende prinsipp med dopingreglementet: At de skal være like for alle.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder