Alt for Norge - med halve Norge

Ta fram saksa fotballkartet må klippes et innkast nord for Trondheim og sør for Risør. Fakta er ubønnhørlige. Ikke en av de 22 spillerne i EM-troppen kom fra nord for 64. breddegrad (Nordkapp drøye 71 grader).

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Vidar Riseth fra Frosta ble EMs nordligste spiller - vår eneste «tittel» i dette mesterskapet. Kan vi da forvente noe annet enn første EM-fly hjem når moroa skal begynne?

Jeg gjør Gros ord til mine - vi er få og har ingen å miste. Derfor må vi utnytte hver kvadratmeter. Nordland, Troms og Finnmark har noe klimatisk trøbbel.

Når snødybden ligger i høyde med tverrliggeren sankthans kommer våren sent. Det er da jeg forstår at mine venner i nord satser på kombinert (Sverre Stenersen, Tom Sandberg, Fred Børre Lundberg og Bjarte Engen Vik) eller hundespann.

Men sørligste fylke Vest-Agder er også en beksvart flekk på fotballkartet. Mitt hjemfylke. Palmekysten. Vi har alle forutsetninger for å mestre latinerfotballen. Vi får glede oss over Myggen som representant for landsdelen - Sørlandet.

Tyngdepunktet - helt klart Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal (8 spillere). Det bør også nevnes - ikke en eneste bergenser. I Sverige - ingen av de 22 nord for Eskilstuna - på samme breddegrad som Tønsberg.

Fra Danmark ingen fra Skagen eller Hirtshals. Det må jo gå galt. Derfor er det kanskje ikke så merkelig at Sverige og Norge er involvert i mesterskapets målløse kamper og at våre danske venner reiste hjem uten nettkjenning.

Uten G7

Og tror du at det er G7 klubbene i nasjonen (Rosenborg, Brann, Molde, Stabæk, Viking, Vålerenga, Lillestrøm) som er produsenter til det som ikke ble EM-heltene er det skivebom. Ingen av dem spilte med sine første fotballsko i klubber som utgjør våre to øverste divisjoner.

De kommer fra U-klubbene på knatter og knauser (Hedalen, Neset, Fiksdal, Grue, Rygge etc). Clausengen er fotballfabrikken - Ole Gunnar Solskjær og Trond Andersen.

Så ønsker du at sønnen din skal spille med flagget på brystet i mesterskap så ikke «meld poden inn» i klubber som står på tippekupongen.

EM ALL STAR TEAM
Slik blir vi kvitt holding i drakta . . . Drillo foreslo votter og møllspiste drakter for å bli kvitt holding i drakta. Jeg går langt mer radikalt til verks. Ta ut lagene etter hårsveisen og la dem spille i bar kropp.

Derfor har jeg tatt ut mine All Star team som burde spilt finalen på De Kuip stadion i Rotterdam søndag - Hårløse mot Hårfagre.

Andre vektige argumenter for å ta ut hårete lag er at Europa er blitt en enhet - og resten av verden kommer etter. Etter å ha krysset mellom Belgia og Nederland et titall ganger har jeg ikke oppdaget en grensestasjon, tollere eller andre syndere. Dessuten tjener bare et fåtall av spillerne i EM til salt i grauten i landene de spiller for.

57 av EM-spillerne triller ball i England. Stadig færre kan nasjonalsangen. For mange kan det like gjerne være en albansk Grand Prix-låt. Anelka beste eksempel. Vi er et fargerikt fellesskap. Det eneste som skiller gutta, er hårsveisen og språket.

Men det er ballen som skal stå for snakkingen. Og tror du at bærekraften - patriotismen - forsvinner om det ikke spilles for flagget, tar du feil. Patriotismen vil holdes i hevd. Som tynn i luggen vil alltid min sympati ligge hos de hårløse. Vi kommer aldri til å bruke unnskyldningen «jeg så ikke ballen, for jeg fikk håret foran øynene». Dessuten trenger vi ikke sjampo.

PS: Kommersen vil også begrenses. Adidas, Umbro, Puma og Nike må nøye seg med å produsere bukser, strømper og støvler.

HÅRLØSE (system 4-4-2)
Manger: Nils Johan Semb
Kallenavn: Kulene
Draktsponsor: Braun
Fabien Bartez, Frankrike
Lillian Thuram, Frankrike
Japp Stam, Nederland
Sol Campbell, England
Frank LeBoeuf, Frankrike
David Beckham, England
Zinedine Zidane, Frankrike
Jan Koller, Tsjekkia
Paul Ince, England
Nicolas Anelka, Frankrike
Carsten Jancker, Tyskland

HÅRFAGRE (system 4-4-2)
Manager: Eric Riebeck
Kallenavn: Harald
Draktsponsor: Brylcrem
Oliver Kahn, Tyskland
Abel Xavier, Portugal
Tony Adams, England
Dan Eggen, Norge
Paolo Maldini, Italia
Emmanuelle Petit, Frankrike
Edgar Davids, Nederland
Erik Mykland, Norge
Christophe Dugarry, Frankrike
Henrik Larsson, Sverige
Nuno Gomez, Portugal

. . . og andre sveisne lag:
RØDT HÅR
Manager: Gordon Strachan
Kallenavn: Gulrøttene
Draktsponsor: Duracell
Laget ville blitt dominert av skotter og irer. Men John Arne Riise aspirerer sammen med Ray Parlour, Nicky Butt og Paul Scholes. Lite sexy fotball, men masse løpsvilje. Kondisjon lagets styrke. Sjefsupportere: Erland Johnsen og Stein Thunberg.
Egen dommer Ivar Fredriksen.

KRØLLER
Manager: Wim Jansen
Kallenavn: Bølgene
Draktsponsor: Carmen Curls
Trond Egil Soltvedt må med - mer i kraft av krøllene enn kvalitet. Sterkt United-innslag med Ole Gunnar Solskjær, Ronny Johnsen og Ryan Giggs. Men et par colombianere er uunngåelig - Hiquita og Valderrama. Masse show - vil spille publikumsvennlig. Svakhet - individualister.

HESTEHALE
Manager: Trine Hattestad
Kallenavn: The Wild Bunch
Draktsponsor: My little Pony
Har dratt håret bakover - knyttet det sammen for å se fremover. Fryktinngytende midtbane med Emmanuel Petit og Edgar Davids i spann med marokkanske Hadji. Framme er Roberto Baggio selvskreven. Første gutt jeg husker med hestehale. Svakheten i laget tror jeg er samhold og moral.

BLEKET
Manager: Diego Maradona
Kallenavn: Jålebukkene
Draktsponsor: Jotun malingfabrikk
Trolig størst utvalg i spillere. David Beckham har dessverre meldt overgang til hårløse. Men med Maradona som manager og Paul Gascoigne vil laget få de fleste avisoverskriftene. Fredrik Ljungberg må nok ta ekstra tak for å holde tempo. Norsk innslag: Andre Bergdølmo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder