NRK UTEN VM: I 2006 var det Italia som kunne juble høyest under fotball-VM i Tyskland. Nå har NRK solgt fra seg rettighetene til lignende øyeblikk i 2010. Foto: EPA

NRK UTEN VM: I 2006 var det Italia som kunne juble høyest under fotball-VM i Tyskland. Nå har NRK solgt fra seg rettighetene til lignende øyeblikk i 2010. Foto: EPA

NRK selger fotball-VM til Viasat

.. og tirsdagskampen i Champions League flyttes til betal-tv

(VG Nett) Statskanalen har solgt rettighetene til fotball-VM i Sør-Afrika til Viasat, som lanserer en ny, rendyrket fotballkanal.

  • Gunnar Bøthun
  • Espen Solbakken
  • Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

NRK hadde i utgangspunktet rettigheten til halvparten av fotball-VM neste sommer, men har nå solgt sin andel til Viasat. VM-kampene fra Sør-Afrika vil fordeles på fri-TV-kanalen Viasat 4 og den nye fotballkanalen Viasat Fotball.

VG Nett-leser:- Jeg forlanger ikke å få utenlandsk ligafotball på NRK, men begivenheter som fotball-VM og OL favner såpass bredt at det bør gå under plikter som NRK skal sende til enhver pris.Diskutér!

Lanseres til første gruppespillskamp

Den nye kanalen vil også sende tirsdagskampene i Champions League, mens onsdagskampen fortsatt vil bli vist på Viasat 4.

Hva mener du?Blir det for dyrt å se fotball?

Vil man se kamper som Besiktas - Manchester United, FC Zürich - Real Madrid, Marseille - Milan eller Chelsea - Porto i første gruppespillsrunde, tirsdag 15. september, må man skaffe seg den nye betalingskanalen.

Europe League vil også gå på Viasat Fotball.

- Finalen kan sendes på to kanaler

Halvparten av fotball-VM vil gå på Viasats kanaler, deriblant Viasat 4. TV 2 sitter på de øvrige kampene. Fordelingen mellom TV 2 og Viasat om hvem som skal sende de ulike kampene er imidlertid ikke klar.

- Det blir forhandlinger utover høsten, sier sportssjef Stian Aune Kleppo til VG Nett.

TV 2s fotballsjef, Vegard Jansen Hagen, sier at de to aktørene vil stille helt likt i forhandlingene som starter like etter puljetrekingen i Sør-Afrika i starten av desember.

- Vi skal finne en fordelingsnøkkel som begge parter er fornøyde med. Det er for eksempel mulig at begge kanaler sender finalen. Det ble gjort i Danmark sist, med hell. Noen lag er mer attraktive enn andre, og dessuten er kamper i prime time mer atraktivt. Det blir spennende, men vi har et godt samarbeid med Viasat allerede, så vi mister ikke nattesøvnen av dette, sier han til VG Nett.

199 kroner per måned

Den nye fotballkanalen vi være tilgjengelig for alle, bortsett fra bortsett fra husstander med Riks-tv-pakken eller Canal Digital parabol.

- Viasat Fotball vil koste 199 kroner måneden. Da vil man i tillegg få mange andre sportskanaler, forteller Øystein Christensen, informasjonsansvarlig i Viasat til VG Nett.

Fjørtoft er førstevalget

Jan Åge Fjørtoft og Roar Stokke vil være av den nye kanalens profiler, slik de har vært på Viasat 4 i flere år.

- Vi har en stødig og kompetent foran og bak kamera allerede. Jan Åge Fjøroft i studio og Roar Stokke på kommentering er våre to førstevalg. I tillegg vil vi spe på med folk der det er nødvendig. Erik Soler, Rune Bratseth, Knut Torbjørn Eggen, Vidar Davidsen og Thor Eggen er også med videre, sier Kleppo.

- Frykter ikke negative reaksjoner

I motsetningen til nye Viasat Fotball er ikke Viasat 4 noen abonnementskanal. Den har drøyt 80 prosent distribusjon og ligger i grunnpakkene og anses som riksdekkende. På denne kanalen blir det nå mesterligafotball kun på onsdager.

- Vi frykter ikke negative reaksjoner. Vi har en stor og lojal kundegruppe i dag som i tillegg vil få en ny kanal å glede seg over. Noen vil sikkert reagere, men totalt sett vil det bli mer fotball. Også på Viasat 4 ettersom det vil bli supplert med Europa League og noen av VM-kampene, sier Kleppo.

BLIR DYRERE: Skal du se Wayne Rooney i VM eller Champions League, må du sannsynligvis punge ut mer enn tidligere antatt. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder