KOLLEGER: Davy Wathne og Svein Mathisen fra den tiden de jobbet sammen i TV 2. Bildet er tatt på La Manga i 2000. Foto: Bjørn S. Delebekk

- «Matta» var en av de største

(VG Nett) Et samlet Fotball-Norge hyller legenden Svein «Matta» Mathisen, som natt til i dag døde av kreft.

Publisert:

Tidligere kollega og venn i TV 2-sporten, Davy Wathne fikk nyheten i dag tidlig. På Twitter skriver han «Så kom den triste meldingen om at vår gode venn og kollega gjennom mange år er død. «Matta» vil for alltid bli stående som en av de største!».
Utover dette ønsker ikke Wathne å kommentere dødsfallet.

Svein Mathisen kjempet en hard kamp mot kreften, noe han snakket åpent om i blant annet VG.

I hele Fotball-Norge blir nyheten om Mathisens bortgang møtt med sorg. Selv om han har slitt med kreftsykdom i lengre tid, hadde mange håpet at «Matta» nå var på bedringens vei, etter at han så sent som sist søndag var i Sørlandshallen for å se Start spille kamp.

- Dette er en utrolig trist nyhet å få. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne, er NRKs fotballkommentator Arne Scheies respons når VG Nett ringer.

PROTOKOLL: Send din siste hilsen til «Matta»

- Symbolet på Start

Han hadde da akkurat lest den triste nyheten.

- Jeg så et bilde av ham på en Start-kamp forrige uke, og tenkte at nå kunne dette kanskje gå fint. Han var en fin fyr både på og utenfor banen. Hyggelig, med en fantastisk humoristisk sans, sier Scheie, som har kjent Mathisen lenge, blant annet fra da sørlendingen jobbet i NRK Radiosporten.

LES OGSÅ: Svein Mathisen er død

NRK-KOMMENTATOR: Arne Scheie. Foto: Scanpix

Kommentatoren sier han vil huske Svein Mathisen som selve symbolet på fotballklubben Start, der han spilte stort sett hele sin karriere. Til sammen fikk han 327 kamper og 106 mål for klubben sin. Han ble også seriemester med dem to ganger.

- Jeg har fulgt ham gjennom hele karrieren. Han var leken og teknisk god på banen, som har vært en kontinuitetsbærer i Start fra begynnelsen på 70-tallet og frem til nå. Først som spiller, deretter som leder. Det var stort for meg å komme til Sør Arena og bli tatt imot av Svein som leder, sier Arne Scheie, og legger til at tankene nå går til familien.

- Sønnen (Jesper Mathisen spiller for Start red.anm) bærer videre familienavnet på fotballbanen. Et navn som begynte med faren til Svein, som også var fotballspiller.

Spesial: Se hans liv i bilder

- Blytungt

Ernst A. Lersveen kommenterte fotball sammen med «Matta» i en årrekke.

- Dette er tungt. Det er blytungt at en venn og kollega er borte. At familiemannen ikke lenger eksisterer. Han var en entertainer på fotballbanen, og en gledesspreder utenfor. Dette var altfor tidlig, sier han til VG Nett.

- Dette er jævlig trist for Nancy og ungene. Det er de som føler tapet sterkest. Flotte barn og en kone, som nå står der alene. Det var mine første tanker, legger Lersveen til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ ULLEVAAL: Ernst A. Lersveen (t.v.) og Svein Mathisen i kommentatorboksen for TV 2 i 2001. Norge spilte mot Wales, og vant 3-2. Foto: Tore Berntsen

Den tidligere fotballkommentatoren har svært mange minner sammen med «Matta», men hans beste minne er ikke fra fotballbanen.

- Det beste minnet er ikke at jeg står og river han i håret, etter at Norge ble klare for VM. Det beste minnet må være da han tok med meg og ungene ut i båten en gang. Det var familien som var viktig for ham, fortsetter han.

Lersveen mener det var noe unikt med Mathisen, og at det ikke finnes mange som han igjen.

- Det er en legende som har gått bort. Hans historie i Start sier det meste. En slik type klubbspiller finner man en gang i tiåret nå. I dag er det ikke mange spillere som elsker klubben sin, det er pengene som rår. «Matta» hadde et kjærlighetsforhold til Start, og elsket klubben sin, mener han.

VGTV: Se «Matta» som VGTV-reporter i 2007

- Vondt

FOTBALLKOLLEGA: eNils Arne Eggen minnes «Matta» blant annet fra tiden på landslaget. Foto: Scanpix

Også på landslaget gjorde Svein Mathisen seg bemerket med 25 kamper i løpet av sin karriere. Tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen, var trener for landslaget i den perioden.

- Det var trist å høre. Jeg vet jo at han har vært syk lenge, men sist jeg snakket med ham fikk jeg inntrykk av at han var på bedringens vei. Jeg hadde ham på landslaget, og i hele sin aktive periode var han en markant spiller. Spesielt i Start, men også på landslaget. Han var en spillertype vi sjelden ser i dag. Og så var han jo en veldig trivelig kar, sier Eggen.

En annen fotballpersonlighet, som i likehet med Svein Mathisen har vært ekspertkommentator i TV 2, Ivar Hoff synes tapet av «Matta» er tungt.

KOMMENTATOR: Ivar Hoff var i TV 2 sammen med Svein Mathisen. Foto: Scanpix

- Dette er vondt. Helt forferdelig. Vi visste jo at det kunne gå denne veien, men da jeg fikk beskjeden for en liten halvtime siden var det fryktelig. Han er et av de fineste menneskene jeg har hatt med å gjøre, både som venn og som kollega. Humøret hans var en gudegave. Jeg tenker først og fremst på kona, sønnen og familien hans nå, sier Hoff.

Han omtaler sin venn som kunnskapsrik, med et fantastisk humør og som en som var forut for sin tid på mange områder.

- Han var en glimrende journalist, og kunne å kose seg med lærkula. Sammen med Tom Lund var han en ledestjerne. Han var mister Start, og har hatt større betydning for fotballen enn folk er klar over. Særlig for sørlandsfotballen. Jeg vet ikke hva Start hadde vært uten «Matta».

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder