VURDERES: Lotta Schelin (venstre) er blant få svenske spillere som får «godkjent» av Even Pellerud (innfelt) i NFF. Her jubler den svenske stjernen sammen med Elin Rubensson (høyre) etter å ha sikret finaleplass under Rio- OL i fjor. Foto: NTB Scanpix/Robert Eik, VG

NFF-topp stempler svenske spillere som «aldri mer enn middels gode»

Glem det svenske sølvet fra Rio-OL i fjor. Even Pellerud (64) har ingen tro på «söta bror» i det kommende EM-sluttspillet.

  • Mikal Aaserud

Artikkelen er over to år gammel

Overfor VG har Norges fotballforbunds fagsjef på kvinnesiden gjort sine vurderinger av Norges største rivaler før mesterskapsåpningen søndag.

VG Live fra kl. 18.00: Følg Norges åpningskamp her

Pellerud trekker spesielt frem tre nasjoner som er favoritter til gull. For Norges del mener han landslagssjef Martin Sjögren er avhengig av at profilene leverer stabilt, mens han ikke har noen tro på våre naboer i øst.

– De har Hedvig Lindahl, Lotta Schelin, Nilla Fischer og Caroline Seger (alle utenlandsproffer). Sammen med et bra organisert mannskap har det holdt dem oppe. Men de er på vei ned alle sammen. Samtidig har de ikke fått opp spillere som per i dag har overtatt deres stjernestatus, vurderer Pellerud overfor VG.

Les også: Legendens advarsel til Norge-sjefen

«Aldri ser mer enn middels ut»

Han har i tillegg gjort sin korte analyse av tøffere motstandere for det norske landslaget før EM kvinner sparkes i gang søndag (les lengre ned i saken).

Om Sveriges EM-mannskap trekker Norges fagsjef på kvinnesiden frem den svenske proff-kvartetten han allerede har nevnt i dette VG-intervjuet, før han omtaler de øvrige i troppen i en sak på fotball.no: «… og alle disse andre spillerne (sliterne) som bare er der, og aldri ser mer enn middels ut. Der er ingen ung Hegerberg, ung Graham eller ung Harder (Danmark) å begeistres over, men de kommer seg alltid litt videre, og det skal svenskene ha», skriver Pellerud i sin vurdering av «söta bror» før mesterskapet.

– De vekker ikke særlig begeistring, nei. Jeg tror ikke det skal holde til å gå langt og jeg tror ikke de vinner EM, sier Pellerud om Sverige – som klarte å kvalifisere seg til Rio-OL 2016 på bekostning av blant annet Norge.

Les også: Bekymrede eksperter før EM-starten: – For naive

FØLGER SVENSKENE: Aftonbladets reporter, Emelie Fredriksson. Foto: Aftonbladet

– Tøff Pellerud-vurdering

I Brasil tok de svenske damene en sensasjonell sølvmedalje. De slo vertsnasjonen i semifinalen, før det ble 2-1-tap for Tyskland i finalen.

Pellerud får delvis støtte for sine vurderinger av Aftonbladets EM-reporter. Emelie Fredriksson har fulgt laget tett etter OL-sølvet og kan fortelle om en harmonisk svensk EM-tropp.

– Pellerud er veldig tøff i sine vurderinger. Jeg tror de svenske jentene vil slå nedenfra når de får kritikk fra nordmenn og andre. Det passer dem veldig bra å få det stemplet, sier Fredriksson til VG.

Hun sier angrepsfotballen ikke har vært den beste. Derfor gir hun Pellerud rett i påstanden om de «ikke begeistrer» nok.

I tillegg holder hun også med NFF-toppen i at andelen profiler er for liten. Det er tynt bak de fire han nevner. Mange er uprøvde på dette nivået, eller har ikke klart å sette sitt preg på Sverige i tidligere mesterskap, sier Fredriksson. Derfor tror hun det blir en tidlig exit i år.

– Det blir nok tap mot Tyskland i premieren. Jeg tror de blir nummer to i gruppen og så taper de nok en kvartfinale mot Nederland eller Norge. Jeg tror de kommer til å få det vanskelig, sier Aftonbladet-kommentatoren.

Fikk du med deg denne? EM-starten krasjer med Eliteserien

– Må slå til

** Og hva så med Norge (nummer 11 på FIFA-rankingen, ikke kvalifisert for OL 2016, utslått i åttedelsfinale VM 2015, og tapende EM-finalist i 2013)?

Emelie Fredriksson mener landslagssjef Martin Sjögren er helt avhengig av Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg. Pellerud mener det samme, og konkluderer med at Martin Sjögren rår over noen av de mest spennende, unge spillerne i Europa.

– Men de må slå til og være stabile. Det har de ikke vært (på landslaget) ennå, sier Pellerud.

Enkeltspillere å se opp for: Det er primært Ada Hegerberg (Lyon) og Caroline Graham Hansen (Wolfsburg). Så har du Guro Reiten (Lillestrøm) og Maren Mjelde (Chelsea). I tillegg må Ingrid Hjelmseth (keeper) holde toppformen i alle kamper. Det der blir en konsentrasjonsoppgave.

– Vi er også helt avhengige av å treffe godt med lagoppstillingen. Du så at det var litt mye balltap i den sentrale delen av banen mot Frankrike. Vi ble også litt for lette fysisk, men det forbedret seg da Maren Mjelde ble flyttet på midtbanen. Der ligger spenningen; Om man bruker Mjelde bak i forsvaret eller på midten.

Les mer: Fotballtopp tar selvkritikk etter kollideringen

TYSK STJERNE: Dzsenifer Marozsán (nummer 10) feirer scoring under OL-finalen mot Sverige for et snaut år siden. Foto: Jonas Ekströmer/tt NTB scanpix

Gjennombrudd for Spania?

** Tyskland (nummer to på FIFA-rankingen, OL-mester i fjor, tapte VM-bronsefinale i 2015, europamester 2013):

– De må du regne med. De har en blanding av nye folk – spesielt i bakre ledd, og veteraner fremover i banen. Mannskapet er godt nok til å vinne igjen.

Enkeltspillere å se opp for: Dzsenifer Marozsán – Lyon. Lena Gössling – Wolfsburg. Anja Mittag – Paris Saint-Germain.

– De ser fortsatt ut til å være sultne, selv om de drar på alderen. Så har du også Alexandra Popp, som alltid er farlig og scorer mye mål, sier Pellerud.

** Spania (nummer 13 på FIFA-rankingen, ikke med i OL 2016, sist i gruppespillet VM 2015, tapte kvartfinalen for Norge i EM 2013):

SPANSK NØKKELSPILLER: PSGs Irene Paredes, her fra Champions League-semifinalen mot Barcelina tidligere i år. Foto: Manu Fernandez AP

– Jeg tror de kan få et skikkelig gjennombrudd i år. Grunnen er at de har vært i nærheten noen år nå og kan få uttelling for flere gode generasjoner på aldersbestemte landslag. Det er landslag som har dominert i Europa i mange år nå.

Enkeltspillere å se opp for: Irene Paredes - Paris Saint-Germain. Ble kåret til turneringens beste i Algarve Cup tidligere i år.

– De er veldig jevne i alle posisjoner og mangler de store profilene. De vant jo også Algarve Cup og ser ut til å ta det steget nå. Derfor vil jeg rangere de i toppen, kommenterer Pellerud.

** Frankrike (nummer tre på FIFA-rankingen, ikke med i OL 2016, tapte VM-kvartfinalen mot Tyskland i 2015, tapte EM-kvartfinalen for Danmark i 2013):

– De ser sterkest ut nå. Mannskapet er veldig bra og det er på tide at de beviser noe.

Enkeltspillere å se opp for: Eugénie Le Sommer – Lyon.

– Hun utmerket seg ikke spesielt mot Norge (i generalprøven), men er normalt den beste spilleren deres.

Mer om

  1. Fotball-EM

Flere artikler

  1. Pellerud støtter Sjögren: – Kan ikke stemme på Ada for å tilfredsstille nordmenn

  2. Graham Hansen får spesialrolle i EM – endelig kan stjernene skinne

  3. VM-målsettingen: Tøff, dristig og på grensen til naiv

  4. Graham Hansen før norsk superduell: – Vi skal slå hardt tilbake

  5. Graham Hansen og Mjelde «kjenner seg ikke igjen» i Hegerbergs kritikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder