Ajer (18) misbrukte mulighet: – Bør selvfølgelig bare spille til høyre der

ÅLESUND (VG) (Aalesund - Start 1-1) Celtic-klare Kristoffer Ajer (18) fikk trener Steinar Pedersen ned i knestående da Start rotet bort en sjanse til å doble ledelsen.

Joakim Rødven
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Med en 1-0-ledelse og drøye 14 minutter igjen å spille fikk Kristoffer Ajer (18) ballen midt på Aalesunds banehalvdel. Hjemmelaget var i ubalanse, og i stedet for å spille ballen videre til en umarkert Chidiebere Nwakali på høyresiden gikk 18-åringen for skudd selv.

Den avslutningen seilet over mål, til Steinar Pedersens store fortvilelse, som måtte ned i knestående.

– Fotballspillere må ta valg hele tiden. Man må være besluttsom og må være «rå» i de øyeblikkene. Da hadde vi kanskje punktert kampen og kanskje dratt herfra med tre poeng, sier Start-treneren til VG.

– Jeg hadde løpt 100 meter, så da var jeg utrolig sliten i hodet. Men jeg bør selvfølgelig bare spille til høyre der i steden for å gå for skudd selv. Jeg prøvde å få presset den ned, men det klarte jeg dessverre ikke. Da ble det dårlig, sier Ajer selv om situasjonen til VG.

Tok ledelsen

Som eneste lag i årets Tippeliga hadde ikke Start vunnet en eneste seriekamp så langt i 2016 før oppgjøret mot Aalesund. Ser man bort i fra 3-1-seieren over 1.divisjonslaget Jerv i Tippeliga-kvalifiseringen 22. november, har faktisk ikke sørlendingene vunnet en seriekamp siden 4. juli i fjor, hvor de banket Stabæk 4-1 i Kristiansand.

Det ville Celtic-klare Ajer gjøre noe med. Rundt timen spilt slo midtbanespilleren en strøken pasning til Nwakali, som kom mutters alene med Aalesund-keeper Andreas Lie.

VG Live: Fyldig kampreferat!

– Det er en god kontring. Jeg får ballen og Nwakali er på blank, så da er det bare å slippe ballen rundt. Det var greit det, smiler 18-åringen.

Det var Starts første bortemål på drøye syv timer.

Men så, rett etter den misbrukte muligheten etter 76 minutter, utlignet Aalesund da Aron Thrandarson headet et frispark rett i beina til Edvard Skagestad, som snudde seg rundt og plasserte ballen sikkert i mål.

Les også: Start-marerittet fortsetter: – Det sitter forbannet langt inne

Saken fortsetter under bildet!

SEIERSLØS: Kristoffer Ajer (18) serverte Starts første scoring på bortebane på over syv timer mot Aalesund, men Start venter fremdeles på årets første seier i serien. Foto: Svein Ove Ekornesvåg NTB scanpix

En tilsynlatende positiv Pedersen var selvsagt ikke fornøyd med poengdelingen, men heller ikke spesielt skuffet over detene poenget.

– Totalt sett er jeg litt skuffet over at vi ikke drar herfra med tre poeng, sier Pedersen til VG.

– Det handler om å stå imot, og det klarte vi dessverre ikke i dag. Uavgjort gir oss lite, men det er en bortekamp mot en lag som også sliter veldig for å få tro og rytme i sitt eget spill, fortsetter Start-treneren.

Fikk Riise-tips

Ajer kan se frem til å få prøve seg i helt andre omgivelser om ikke så altfor lenge. Midtbanespilleren har to kamper igjen i Start-trøyen før han får sjansen til å prøve lykken i Celtic.

– Jeg har to kamper igjen for Start, og jeg har virkelig lyst til å gjøre det så bra som mulig der. Vi har gjort to gode kamper mot Rosenborg og nå her, og så blir det en morsom og spennende tur til Glasgow, sier den kommende

Underveis i kampen utvekslet også 18-åringen, som slutter seg til Ronny Deilas tidligere arbeidsgiver i sommerpausen, noen ord med tidligere utenlandsproff John Arne Riise. Riise hadde ifølge Ajer noen kloke ord å dele.

– Han ønsket meg lykke til videre, og at det bare vare å glede seg til noe fantastisk der ute. Så det blir morsomt. Han sa at jeg ikke må bry meg om hva noen skulle mene og si, så det er fint å ta med seg det, smiler 18-åringen til VG.

Feberredning

Selv om det ble ett poeng til hvert av lagene, holdt Oddbjørn Lie på å gjøre 16. mai-festen til en real nedtur for sørlendingene tidlig i første omgang. Etter å ha spilt vegg med Mustafa Abdellaoue banket midtstopperen ballen rett i vinkelen, men uheldigvis for de oransjekledde spratt ballen ut igjen.

De blåkledde fra Kristiansand slet med å komme de he helt store sjansene før pausen, men med kvarteret spilt følte de seg snytt for et straffespark. I det Salvesen skulle til å heade ballen kom John Arne Riise inn of forstyrret angriperen, men dommer Tommy Skjerven valgte å la spillet gå.

Sett denne? 12 av 14 klubber med publikumsnedgang

Det var helt klart Aalesund som skapte de største sjansene innledningsvis, og etter halvtimen spilt var Lie nok en gang nære å hamre inn et mål. Et langt innlegg falt perfekt på venstrefoten hans – og midtstopperen banket til.

Denne gangen fikk Opdal lynraskt opp en hånd og slo ballen over mål til et hjørnespark. I en omgang der begge lag virket nervøse ebbet det hele ut i 45 målløse minutt før pausen.

– Vi klarte ikke å sette inn det avgjørende støtet. Vi kommer oss ikke i gode nok situasjoner til å score mål, men vi gjør absolutt en godkjent førsteomgang, oppsummerer Aalesund-trener Trond Fredriksen overfor VG.

– I andre omgang mistet vi litt av den rytmen. Etter hvert begynner vi også å spille på oss en del dumme brudd, legger Fredriksen til.

Nytt stolpetreff

For noen motivasjonsord må ha blitt sagt i Start-garderoben i hvilen. Før scoringen til Nwakali hadde også Start en avslutning som gikk i stolpen. Tapio Heikkilä kom først på ballen da et frispark ble svingt inn fra venstre, og stopperen headet ballen i tverrliggeren.

Les også: Sportskommentatorer: – Dette må du tåle, Riise

Men etter utligningen til Skagestad var det ingen av lagene som klarte å finne den avgjørende scoringen, og Start forblir tabelljumo mens Aalesund fremdeles ligger på kvalifiseringsplass.

Det betyr at Start fremdeles venter på årets første seier, og Aalesund fikk en ende på en rekke med tre strake tap i serien.

– Vi skulle gjerne ha trykt de lenger ned, men selv om vi ikke har vunnet på 318 dager så vi har ikke vunnet på en stund vi heller. Her på Color Line mener jeg av vi kan slå hvem som helst, men vi må ha litt mer flyt og rytme i den siste tredjedelen. Det er det jeg mener mangler, sier AaFK-kaptein Bjørn Helge Riise til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder