TYSK BOSS: Jogi Löw snakket om den redselsfulle natten i Paris, og hvordan han håndterte den vanskelig situasjonen sammen med spillerne. Foto: Torsten Silz , Ap

Jogi Löw om skrekknatten i Paris: - Jeg visste bare at jeg måtte fungere

•  Tysklands landslagstrener overnattet i garderoben med spillerne

•  Kaller kveldens Nederland-kamp et symbol på frihet og demokrati

Han ledet Tyskland til VM-tittel i Brasil i fjor. Men ingenting kan måle seg med den utfordringen Jogi Löw (55) sto overfor den redselsfulle terrornatten i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg visste bare at jeg måtte fungere, sier Jogi Löw, ifølge Bild

Plutselig sto han overfor en situasjon hvor det ikke lenger handlet om taktiske disposisjoner på fotballbanen. Men om en grusom terroraksjon i Paris – like ved gressteppet på Stade de France. 129 uskyldige mennesker lå døde tilbake rundt om i de franske hovedstaden. Treningskampen mellom Frankrike og Tyskland var et av målene.

Selvmordsbomber

Midt under kampen eksploderte selvmordsbomber utenfor stadion. Det oppsto full panikk i etterkant. Publikum ble holdt igjen inne på arenaen. Den franske presidenten Francois Hollande – som var tilskuer – ble også tatt spesielt hånd om av sikkerhetsvakter.

Det samme skjedde med det franske landslaget. De oppholdt seg i et rom i kjelleren på stadion. Flere av spillerne ble personlig rammet av terrorangrepene. Lassana Diarra mistet sin kusine, mens søsteren til Antoine Griezmann klarte å rømme fra konsertlokalet Bataclan samtidig som han selv spilte kampen mot Tyskland litt lenger nord i Paris.

TETT: Publikum ble holdt igjen inne på Stade de France etter kampen mellom Frankrike og Tyskland. Foto: Franck Fife , Afp

Av sikkerhetsmessige hensyn ble det tyske landslaget underlagt en hemmelig plan hvor forbundskansler Angela Merkel var involvert hele veien. Sammen med spillere og støtteapparat – totalt 60 personer – ble de værende i garderoben.

Les også: Slik beskrives skrekknatten

Først klokken 07:00 lørdag morgen var de på tur hjem. Mandag kveld snakket Löw for første gang offentlig om den redselsfulle opplevelsen i den franske hovedstaden på et pressemøte i Barsinghausen. Kledd i sort genser og med rolig stemme pratet han. Og han var tydelig preget.

– Jeg hadde følelsen av at nå spiller fotball ingen rolle, sier Löw.

Fløy til Frankfurt

Etter at «Die Mannschaft» – som tyskerne kaller sitt stolte fotballandslag – hadde landet i Frankfurt reiste Löw direkte videre til Berlin hvor han har en leilighet. Hvilke grusomheter som hadde funnet sted i Paris ble han først klar over søndag da han fikk tid til å se TV-bilder.

– Det var da jeg så TV-bilder det gikk opp for meg hvilken tilstand Paris befant seg i, sier Löw.

Under Stade de France hvor laget oppholdt seg natt til lørdag var det ingen TV. Men de hadde det de trengte poengterer Löw. Mat, drikke og flatsenger.

– Gjennom natten fikk vi hele tiden ny informasjon. Men ingen visste hva som egentlig hadde skjedd. Spillerne ventet på informasjon. Jeg visste bare at jeg måtte fungere, og at vi måtte ta en avgjørelse. Vår første tanke var: hva kan vi gjøre uten å risikere noen risiko, sier Löw.

Les også: Udødelig Löw etter VM-tittelen

Risikabelt

Ifølge Löw ble det diskutert om de skulle ta buss tilbake til hotellet. Men det ble vurdert som altfor risikabelt. Fordi bussen kunne være siktemål for terroristene.

– Det var en god avgjørelse å bli i garderoben. Usikkerheten la seg litt etter at det ble bestemt, sier Löw.

I kveld tar Tyskland imot Nederland i Hannover. Vanligvis litt av et hatoppgjør. Nå ber Jogi Löw om at kampen spilles med et soleklart budskap.

– Denne kampen har et klart budskap, og et klart symbol for frihet og demokrati. Og det ligger en sterk medfølelse for de omkomne og etterlatte her, sier Jogi Löw.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder