ETTERPÅ-MØTE: José Mourinho med deler av støtteapparatet etter tapet for Liverpool. Fra venstre Jose Morais, Rui Faria og Steve Holland. Foto: Ian Kington , Afp

Kommentar om Chelseas tunge sesongstart: Han klarer ikke å tape. Det kan bli hans fall.

KOMMENTAR: Chelsea er på 15. plass. Det er ille. Verre er det at manageren ikke tåler å tape.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

LATTERLIG: José Mourinho reagerer etter at dommeren lar Liverpools Lucas slippe unna med tilsnakk, istedenfor gult kort nummer to, Foto: Philip Brown , Reuters

José Mourinho (52) fikser det rett og slett ikke, rullgardinen går ned, som etter 1-3-nederlaget for Liverpool.

Kanskje er den intense vinnerviljen den viktigste grunnen til at han har hatt så stor suksess, men akkurat nå fremstår det som en ganske ødeleggende egenskap at han tilsynelatende aldri takler motgang.

Han har i og for seg sjelden hatt det. Det gikk dårlig i Chelsea i 07/08. Mourinho klaget på spillerstallen og mistet jobben. Det var vanskelig i perioder i Real Madrid, med en så formidabel motstander som Barcelona. Mourinho fikk et meget anstrengt forhold til dommerne og Barça-sjef Pep Guardiola.

Men denne høstens nedtur er den klart verste; 14 poeng bak serielederen etter 11 serierunder, fem seire på 17 kamper – og bare én på de åtte siste.

Det er knapt til å tro.

Men det er til å tåle for Chelsea, som fornyet managerens kontrakt etter seriegullet for noen måneder siden. London-klubben har økonomisk ryggrad til å komme seg gjennom en dårlig sesong, og Mourinho skal etter planen være der til sommeren 2019.

Resultatene er neppe det største problemet i øyeblikket. Mourinho er en meget hardtarbeidende mann, og han har gjort så mye bra for Chelsea at han på veldig mange måter fortjener å få muligheten til å rydde opp. Det kommer han også til å greie, selv om det skal holde hardt å komme seg opp blant «topp fire».

Spørsmålet er nok heller om ledelsen og eier Roman Abramovitsj kan tåle og leve med at klubbens fremste frontfigur er konstant grinete og klager på det meste, bortsett fra seg selv. Er det en slik leder spillerne trenger i motgangen?

Les også: På tide å se etter egne feil

Noen ganger denne høsten har Mourinho fremstått så sint, sutrete og oppgitt at det nesten har sett ut som han synes at det ville være greit å få sparken – og ufattelige mange millioner med pund. I så fall vil han garantert fortelle historiebøkene at det var dommerne, mediene, det engelske forbundet og en haug med andre omstendigheter som gjorde at han til slutt mistet jobben høsten 2015. Alle var mot Chelsea.

(Saken fortsetter under bildet.)

FANS-STØTTE: Det virker som om José Mourinho fremdeles har de fleste supporterne i ryggen. Chelsea har vunnet ligaen tre ganger, ligacupen tre ganger og FA-cupen én gang under Mourinho. Foto: Philip Brown , Reuters

Kjedelig blir det aldri med Mourinho, det skal han ha. Etter 1-3-tapet for Liverpool så han stresset ut da han gikk rett i et TV-intervju, fikk 12 spørsmål på 53 sekunder, men hadde «nothing to say». Da han like etter møtte avisjournalistene, sa han litt mer. Han var veldig fornøyd med gløden i laget før pause, med rette. Chelsea-spillerne så pigge ut i første halvdel av første omgang. Så kom Philippe Coutinhos 1-1-utligning, og Mourinho var selvsagt irritert på at den kom godt på overtid av overtiden.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball. Foto: ,

Les også: Fire grunner til marerittstarten

Liverpools Lucas slapp unna sitt andre gule kort etter en takling av Ramires på stillingen 1-1, og Mourinho viste tydelig sin oppgitthet på sidelinjen. Etterpå ville han ikke snakke om episoden (av frykt for igjen å bli straffet av forbundet), men kontret syrlig og krevde at et par journalister skulle si hva de mente. Og alle skjønte hva Mourinho siktet til da han «var lei seg for at hans spillere ikke får den respekten de fortjener».

Man kan jo bare forestille seg hvordan portugiseren vil reagere dersom det engelske forbundet igjen velger å granske Chelsea-spiss Diego Costa, etter at knottene hans traff Martin Skrtel i brystet.

Det kan fort skje, om et par dager.

Men det er ikke hundre prosent sikkert at Chelseas manager da heter José Mourinho.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool12111028101834
2Leicester City128222982126
3Chelsea1282227171026
4Manchester City1281335132225
5Sheffield United12453139417
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder