Kommunelegen mener støyen kan være helseskadelig

Må stenge halve kunstgressbanen etter åtte år lang nabokrangel

TISTEDAL (VG) Du tror det ikke før du får se det. Fotballbanen i Tistedal er stengt av med gjerder - som barn og voksne må søke om å få fjernet for å få spille kamp.

  • Silje Kristine Lindsveen

Artikkelen er over tre år gammel

Det myldrer av fotballglade barn og unge ved Tistedal Stadion. Lagledere, trenere og andre tilknyttet klubben passer på og ja, det bråker litt – som det alltid gjør når unger samles for å ha det moro sammen.

– Vi er vel den første klubben i Norge som har måtte stenge en bane fordi vi har unger i aktivitet, sier klubbleder i Tistedalen Turn og Idrettsforening, Tron Grandal til VG.

Husker du denne? Kappet naboens uthus på Nesøya i to

En langvarig nabokrangel om støy skaper frustasjon i bygda. Det er støyproblematikken som er bakgrunnen for konflikten, hvor naboene som bor nærmest kunstgressbanen er misfornøyd med høylytt aktivitet derfra. I vår vedtok kommunen at klubben må stenge av halve kunstgressbanen med gjerder.

Omfattende sak

Klubblederen møter VG ved inngangen til den nå halverte kunstgressbanen i Tistedal, og drar opp to store permer med dokumenter knyttet til saken.

Konflikten, som har pågått siden anlegget sto ferdig i 2009, er såpass omfattende at det finnes flere hundre sider i permene. Det er foretatt omfattende støymålinger og utredninger som dokumenterer at støynivået er «for høyt, over grenseverdiene og helseskadelig».

– Problemet er at det ikke har blitt gjort noe med det. Kommunen føler det ikke på kroppen på samme måte som klubben og naboene. Det grenser til tragikomisk at det har pågått så lenge uten en god løsning for noen av partene, sier han tydelig oppgitt.

Kommuneoverlege i Halden, Halvard Bø, forteller at støyen på sikt kan være helseskadelig.

– Det har vært en vesentlig økning i aktivitet på kunstgressbanen siden den ble bygd, og støyen ligger over normene for hva som er normalt. Et slikt stadig støy i stort omfang kan på sikt være helseskadelig, ja, sier Bø til VG.

KJEDELIG NABOSTRID: Leder i Tistedalen Turn og Idrettsforening (TTIF) Tron Grandal og Ada Hauge (18) er oppgitt over kommunens vedtak om å stenge halve banen for å verne naboene for støy. Foto: Helge Mikalsen VG

Møtes for å finne løsning

Grandal hevder at det ikke er dårlig stemning mellom klubben og naboene, og forklarer at det eneste han ønsker er å finne en måte begge parter kan få det de vil.

Så langt har klubben klart seg med bare den halve banen fordi det også er gressbaner på anlegget, men Grandal forteller at de ikke kan gi 400 unger tilbud når vinteren kommer.

– Da har vi bare kunstgressbanen igjen. Om vi da skal trene 30 lag på en halv kunstgressbane... Jeg skal like å se han som får den logistikken til å gå opp, sier han.

Mandag skal naboene, rådmannen og kommunen møtes for å diskutere. Målet er å komme fram til om vedtaket om å stenge halve banen skal stå ved like eller ikke.

– En bagatell

Klubblederen beskriver det hele som en «utrolig kjedelig situasjon» som «lett kunne vært fikset» ettersom klubben skal ha tilbudt seg å sette opp en støyskjermende vegg på dugnad så lenge kommunen stiller med materialer.

Les også: Kjemper for naboenes klagerett

Kommuneoverlege Bø kan ikke huske at slike forslag er fremmet på møter med kommunen, og forteller at de har hatt et konsulentfirma på saken for å se om støyskjerming ville løst problemet.

– De konkluderte med at en slik vegg ville måtte være både robust og høy, og allikevel ikke ha særlig stor effekt, sier Bø.

VG har ved gjentatte anledninger vært i samtaler med kontaktperson for naboene som har klaget inn støyen. De ønsker ikke å uttale seg om saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder