KVART-KLARE: Cristiano Ronaldo, Pepe og Portugal åpner kvartfinalene i EM mot Polen. Her fra den siste treningen i går, i Marcouissis sør i Paris, før avreisen til Marseille. Foto: REUTERS

KVART-KLARE: Cristiano Ronaldo, Pepe og Portugal åpner kvartfinalene i EM mot Polen. Her fra den siste treningen i går, i Marcouissis sør i Paris, før avreisen til Marseille. Foto: REUTERS

Fra Svarten til Ronaldo

•  Brennpunkt Marseille – en fransk og norsk klassiker

MARSEILLE (VG) Det er ikke så lett å bli i kvartfinale-humør
av to småtrøtte pressekonferanser i underetasjen på Stade Vélodrome, men det er veldig lett hvis man tar en tur ut.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Der åpenbarer det seg et stadion så fint at det er til å bli helt salig av. Mange vil mene at Olympique de Marseilles hjemmebane er Europas vakreste. Den har også sett noen nydelige mesterskapsbataljer.

VG Direkte: EM-kvartfinalen Polen-Portugal kl. 21.00

Det er femte gang Frankrike arrangerer et VM eller EM. Kveldens kvartfinale mellom Portugal og Polen er den 18. kampen her, og i semifinalen kommer trolig de franske hjemmeheltene, hvis ikke Island spolerer festen for dem.

FRANSK KLASSIKER: Stade Vélodrome er klar for sin 18. mesterskapskamp, kvartfinalen mellom Portugal og Polen. For to år siden var den ferdig nyrenovert, med tak og plass til 67.000 tilskuere. Foto: GETTY IMAGES

Man merker at bilene kommer tettere opp i ryggen når man nærmer seg Marseille. Alt går litt fortere, det er mer lyd, temperamentet stiger og det har også kokt utenfor banen noen ganger, særlig i forbindelse med England-Tunisia i 1998-VM og England-Russland denne sommeren

Men, heldigvis, først og fremst har det handlet om at det har vært mye moro inne på Stade Vélodrome. Nå er det EMs største stjerne som skal stå for underholdningen. Cristiano Ronaldo mot Robert Lewandowski, det kan bli en ny klassiker på arenaen som også er så spesiell for norsk fotball.

Det er her Norge har vunnet og tapte sine største kamper.

Den aller første storkampen på Stade Vélodrome var Italia mot Norge i 1938-VM, som bildet under her er hentet fra, med Kristian Henriksen, han som ble kalt «Svarten» fordi han var så lys i luggen.

Det var her radiolegenden Peder Christian Andersen skrek at det «aldri har vært noen offside» fire minutter før slutt av 1. rundekampen, det som i praksis var en 8-delsfinale. Om linjemannen viftet på Arne Brustad eller Knut Brynildsen får vi aldri vite, men Brustad hadde utlignet til 1–1 og Norge kunne slått ut de regjerende verdensmesterne.

Isteden vant Italia etter ekstraomganger, og kaptein Giuseppe Meazza og hans lagkamerater endte opp med å forsvare gullet.

NORSK KLASSIKER: Kristian Henriksen i aksjon mot Italia i Marseille, Den norske kapteinen Nils Eriksen til høyre. Norge tapte den dramatiske kampen 1–2 etter ekstraomganger, foran rundt 17.000 tilskuere. I semifnalen mellom Italia og Brasil (2–1) samme år var det rundt 30.000 på Stade Vélodrome. Foto: NTB SCANPIX

Det var her Kjetil Rekdal scoret på Straffen.

Det var her Italias Christian Vieri sendte Norge hjem fra 1998-VM, i 8-delsfinalen, fire dager etter Brasil.

Les også: Drillo gråt av glede

Ytterligere noen dager senere i 1998 var det her Dennis Bergkamp scoret et av mesterskapshistoriens fineste mål, da han kjælte ned en 50-meterspasning fra Frank de Boer, dyttet ballen arrogant til side for Roberto Ayala og uanfektet klinte inn seiersmålet med yttersiden av høyrebeinet, i VM-kvartfinalen mot Argentina.

Derfor passer det jo fint at nettopp Bergkamp ble et tema under den polske pressekonferansen i går. Arkadiusz Milik spiller for Ajax, der er Dennis Bergkamp trener og den polske spissen lyste opp da engelske The Times spurte ham om samarbeidet med Arsenal-legenden.

– Vi har et veldig nært forhold. Vi har brukt mye tid sammen etter treningene, har mye kontakt, også under EM. Han er en spesiell person for meg, en jeg har lært mye og som jeg fortsatt lærer av, sier Milik, som har misbrukt mange sjanser i dette EM’et, men hevder at han ikke bryr seg om at han har fått en del kritikk for det.

NEDERLANDSK KLASSIKER: VM-kvartfinalen i 1998, Dennis Bergkamp lurer Roberto Ayala og keeper Carlos Roa, og blir matchvinner like før slutt. Foto; BJØRN S. DELEBEKK

Milik kunne fortelle at Cristiano Ronaldo alltid har vært et forbilde, og Ronaldos Portugal har også et spesielt forhold til velodromen i Marseille, om enn ikke så hyggelig.

Det var her portugiserne tapte den fantastiske semifinalen mot Frankrike i 1984-EM, da Michel Platini satte inn 3-2 i det 119. minuttet.

I FRANKRIKE: Trond Johannessen.

Portugal-sjef Fernando Santos ble konfrontert med denne kampen i går, men mannen som ikke ser ut til å trives veldig godt på pressekonferansene hadde ikke så lyst til å snakke om hvorvidt 1984-tapet ville ha noen effekt på kveldens oppgjør.

– Det blir epler og pærer, sa han, og det er sikkert riktig.

Han ville heller ikke snakke så mye om Cristiano Ronaldo. Santos mener det er for mye fokus på Ronaldo.

Det er muligens også riktig, men det kreves nok en klassisk Ronaldo-kamp for at Portugal skal kunne ta enda et steg nærmere finalen og nasjonens første tittel.

Stade Vélodrome kler EMs største stjerne.

Scenen er hans.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder