INGEN BØNN: Marko Arnautovic fortviler etter kampen mot Ungarn i Bordeaux 14. juni. Foto: Michael Dalder Reuters

Østerrikes Zlatan-kopi er EMs «bad boy»

...men nå har Arnautovic tatt seg sammen

PARIS (VG) Som et barn, beskrev José Mourinho. «Arrogantovic», sa Werder Bremen-fansen. Han heter
Marko Arnautovic (27) – og får visstnok Mario Balotelli til å føle seg normal.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Mine problemer med Mourinho startet da jeg gikk ut fem kvelder ut i uka. Jeg var skadet og prøvde å få tiden til å gå på feil måte.

Slik forklarer den 192 centimeter høye østerrikeren hvorfor han aldri kom i nærheten av å bli Mourinhos favorittelev i Inter – i «The Treble»-sesongen 2009/10.

– I Inter-tiden oppførte Mourinho seg som en morfar og lot som at vi ga ham masse problemer, men han innrømmet til meg at hans morsomste tid som trener var sammen med oss. Han visste at det aldri ble et kjedelig øyeblikk med Marko og meg, har den italienske urokråka Mario Balotelli forklart.

Stoke-spilleren Marko Arnautovic er hele Østerrikes «bad boy», men tiden har også gjort ham moden. I dag står Østerrikes nummer syv ansikt til ansikt med en annen syver: Portugals Cristiano Ronaldo.

Sett denne? NRK-reporter hudflettet for Ronaldo-spørsmål

Fornærmet politiet

En eventuell taper på Parc des Princes lørdag kveld vil være ille ute. Portugal klarte bare 1-1 mot Island i åpningskampen, mens Østerrike – et potensielt drømmelag for EM-hipstere – gikk på en 0-2-blemme mot Ungarn.

Men la oss se litt på denne Marko Arnautovic.

Helt siden han startet å spille fotball i Floridsdorfer AC i Wien har han betydd trøbbel for sine trenere, lagkamerater – og ikke minst seg selv.

Han har blitt kastet ut av landslaget to ganger, blant annet for en garderobeslåsskamp med Stefan Maierhofer. I april 2013 råkjørte han på vei til en Werder Bremen-kamp, fornærmet politiet i samme slengen – og endte opp med å bli utestengt resten av sesongen.

Sommeren 2009 ble han utlånt fra Twente til Inter. José Mourinho førte klubben til en herlig trippel (liga, cup og Champions League), men for Arnautovic handlet sesongen mer om kontroverser enn spilletid.

LADER OPP TIL PORTUGAL: David Alaba (t.h.) og Marko Arnautovic (t.v.) på Østerrikes trening i Mallemort i Frankrike. Foto: Tobias Schwarz Afp

Han lånte blant annet Bentley-en til Samuel Eto’o, dro på en restaurant – og oppdaget så at bilen var borte. Og da Inter vant Champions League, fikk han brodert «2010 Champions League Winner» på fotballstøvlene – uten å ha spilt en kamp.

– Han er en fantastisk person, men har holdninger som et barn, beskrev Mourinho da han slapp Arnautovic «fri» etter sesongen.

Kopierer Zlatan

Arnautovic har serbisk far, mens moren er fra Østerrike. Han er nesten to meter, er kraftig, og har en småfrekk teknikk og et tungt skudd. Mange har trukket paralleller til Zlatan Ibrahimovic.

Stoke-spilleren er en stor Zlatan-fan.

– Jeg kopierer mye fra ham, men det går ikke an å sammenligne oss, sier han, og mener at svensken er altfor god til det.

Ibrahimovic: – Det vil bli født en Zlatan i Norge

I løpet av årene i Werder Bremen, fra 2010 til 2013, var det ikke bare råkjøringen som vekket oppsikt. Han presterte å kalle byen for et «høl», og ble etter hvert «Arrogantovic» for fansen. Da han skulle beskrive sin drømmekvinne i avskjedsintervjuet med Kicker svarte han «mørkhåret, tatovert og med silikonpupper».

Wien-fødte Marko tok så med seg fotballstøvlene og dro til Stoke.

– Den britiske pressen likte å skrive om Mario, men jeg lover at Marko vil gjøre meg til den kjedeligste fyren på kloden. Han er en av de morsomste og sprøeste jeg noensinne har møtt. Det er aldri et kjedelig øyeblikk med Marko. I løpet av noen måneder kommer britiske journalister til å spørre seg selv: «Mario hvem?», beskrev Mario Balotelli.

Slik får du scoringsvarsel under EM

Men Arnautovic har roet seg ned. I intervjuer har han sagt at fødselen av datteren Emilia i oktober 2013 fikk han til å ta seg sammen.

– Det er viktig ikke å miste troen selv om man gjør en feil. Helt fra begynnelsen visste vi at vi måtte støtte ham, snakke med ham – og prøve å hjelpe ham, sier Østerrikes landslagssjef Marcel Koller.

På landslaget er Arnautovic en nøkkelspiller med 11 mål på 53 kamper.

– Jeg synes han har tilpasset seg veldig bra. Han har fått familie, kone og barn, han har roet seg ned og vi er fornøyde med at han endelig klarer å utnytte sine ferdigheter som fotballspiller – og han kan virkelig hjelpe oss, sier Koller.

(Kilder: Reuters, plbold.dk, The Mirror, The Sun, Wikipedia)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder