ENSOMT: Mange tomme seter på tribunene under eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Stabæk på Viking stadion søndag.
ENSOMT: Mange tomme seter på tribunene under eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Stabæk på Viking stadion søndag. Foto: Carina Johansen NTB scanpix

Publikumskrise i Viking: 4 av 10 sesongkort ikke brukt i går

I kveld skal klubben lytte til publikums råd

FOTBALL

Én ting er at publikumstallene på Viking stadion er det laveste siden Viking spilte på Stavanger stadion i 2003. Det som kanskje er enda verre at 45 prosent av de som har betalt, ikke kommer på kamp...

Publisert: Oppdatert: 15.08.16 15:51

Mot Stabæk var publikumstallet oppgitt (solgte billetter) til 7 269. Men alle som var på Viking stadion så at det ikke var så mange der.

– 3000 mennesker var på stadion mot Stabæk - maks, mener VGs reporter på Viking stadion de siste årene, Øyvind Jacobsen.

Fire tusen på stadion

Sikkerhetsansvarlig Gisle Oseberg mener 4500-5000 stemmer bedre, mens billettansvarlig Einar Grøttem kanskje burde visst det eksakte tallet. Men:

– Vi pleier å telle - fysisk. Men denne gangen glemte vi det faktisk. Så jeg kan ikke gi deg noe eksakt tall, sier Grøttem.

– Hva anslår du, du som har best oversikt?

– Rundt fire tusen, kanskje litt mer, svarer Grøttem.

4000 av 7269. Det vil si at 45 prosent av de som hadde betalt for plassen sin på Viking stadion søndag, ikke dro dit likevel.

– Selvsagt ikke bra i det hele tatt, mener Grøttem.

Under halvparten

I Vikings siste sesong på klassiske Stavanger stadion (2003), midt i sentrum, var publikumssnittet 6 711. Året etter, i den første sesongen på Viking stadion (kapasitet 16 300) var tallet nesten doblet (12 438). Så steg det jevnt til rekordåret 2007 (snitt: 15 846), og da vurderte Viking om kapasiteten på stadion måtte økes.

Nå er vi nede på et snitt på 8 797 så langt denne sesongen, og i siste hjemmekamp mot Stabæk var altså det offisielle tallet 7269 tilskuere – under halvparten av topptallene i 2007. Snittet er allerede 15 prosent lavere enn i fjor, og det er 45 prosent nedgang siden toppåret 2007.

– Jeg har vært med i ulike roller i og rundt Viking siden 1981. Og jeg tror ikke klubben kommer lenger ned enn dette. På mange måter minner det om Viking etter nedrykket i 1986, da sto klubben i store problemer sportlig og økonomisk, og ble reddet av tre svensker, et straffespark og et opprykk i 1988, sier Gisle Oseberg.

Jonevrets teori

En av de svenskene var Kjell Jonevret, som sammen med trener Benny Lennartsson og Per Holmberg løftet Viking opp igjen blant eliten. Nå er svensken ansvarlig for de sportslige resultatene i klubben. Og Jonevret ser selvsagt hva som skjer.

– Men kampen mot Stabæk var den tredje hjemmekampen på ni dager, i tillegg er ikke søndag klokken 20 ideelt for Viking, sier Jonevret, som en forklaring, til VG.

Han mener urealistiske forventninger har markedsført Viking litt feil gjennom mange år, selv om det ikke har vært sånn denne sesongen. Og at det ville hjelpe, publikumsmessig, med mange lokale spillere, det ser ikke Jonevret at har skjedd.

– Det eneste som hjelper for å få folk tilbake, det er å vinne kamper. Men det har vært mye negativitet her nede en lang stund nå, mener Jonevret om Tippeligaens 7. beste lag ifølge tabellen.

Folk krever mer

Sikkerhetsansvarlig Gisle Oseberg, Viking-mann siden 1981, mener at nedgangen skyldes at folk krever mer og mer, at kveldskamp søndag ikke er gunstig for unge familier.

– I tillegg er ikke fotball i Norge så kjempeinteressant som for noen år siden, sier Oseberg – som i motsetning til Jonevret mener at det vil hjelpe med unge, lokale gutter på laget.

Nå tar Viking grep. Mandag kveld er publikum invitert til stadion for å si sin mening om hva som kan gjøres for å snu publikumstrenden.

– Vi må lytte til publikum nå, mener billettansvarlig i Viking, Einar Grøttem. Han så med gru på publikumstallet mot Stabæk, en kamp som endte 2–2.

En start er altså å høre publikums røst - i kveld, på Viking stadion.

Her kan du lese mer om