VGs dom: Dette er Nordens drømmelag i 2015

Bare én nordmann får plass på «Nordens drømmelag» for 2015. Island, med snaue 325.000 innbyggere, er representert med to.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

For sjette gang plukker VG ut de beste nordiske spillerne for kalenderåret som har gått. Omar Elabdellaoui er eneste norske spiller på laget, mens Stefan Johansen ryker ut fra fjorårets ellever.

Celtic-spilleren kommer heller ikke med på benken, men der finner vi plass til Alexander Tettey. Norges toppscorer i EM-kvaliken har fått æren av å være kaptein for Norwich.

KOMMENTAR: Altfor dårlig med bare én nordmann på laget

Nordens drømmelag ser slik ut i en 4-2-3-1-formasjon:

Kasper Schmeichel – Omar Elabdellaoui, Simon Kjær, Ragnar Sigurdsson, Martin Olsson – Albin Ekdal, Oscar Lewicki – Gylfi Sigurdsson, Roman Eremenko, Christian Eriksen – Zlatan Ibrahimovic

Hva synes du om Nordens drømmelag? Bli med i diskusjonen i VGs kommentarfelt. Her kan du se Nordens drømmelag i 2010, 2011, 2012, 2013 og 2014.

Islands historiske EM-bragd gjør det enkelt å peke ut treneren for dette laget: Svenske Lars Lagerbäck. Han får med seg Åge Hareide som assistent.

Nordens desidert største fotballstjerne og kaptein for dette laget er naturligvis Zlatan Ibrahimovic. 2015 ble året da han kom hjem til Malmö for å spille Champions League-fotball – uken etter at han pensjonerte Danmark i Parken og sendte Sverige til EM.

Sverige vant dessuten U21-EM i sommer, etter å ha slått Portugal i finalen.

Moldes gruppeseier i Europa League er ikke glemt. En sterk lagprestasjon i Europa det også, men ingen Molde-spillere får plass på Nordens drømmelag – der VG har plukket ut fire svensker, tre dansker, to islendinger, én finne og én nordmann.

HER ER NORDENS DRØMMELAG

Kasper Schmeichel (29), Leicester og Danmark

Schmeichel jr. har modnet og fremstår nå som en god keeper. Ikke den mest ruvende, men har gått fra fotball-kjelleren, på nivå tre med Notts County i 2010, til fotball-taket med Leicester i år. En av de beste for Danmark, som fikk EM-drømmen knust av Zlatan.

Omar Elabdellaoui (24), Olympiakos og Norge

Tunge nedturer med landslaget og Olympiakos i høst. Både EM og Champions League-avansement røk på målstreken. Før den tid var det mange oppturer for Elabdellaoui, med 3-2-seieren over Arsenal på Emirates som den største.

Simon Kjær (26), Fenerbahce og Danmark

Hadde to meget gode år i Lille. Nå er han i Fenerbahce, som tok seg videre i Europa League sammen med Molde. En midtstopper med god spilleforståelse, men han ergrer seg nok fortsatt over at han glapp Zlatan-markeringen i Parken.

Ragnar Sigurdsson (29), Krasnodar og Island

Fast midtstopper på et av Russlands gjerrigste lag. Og i EM-kvaliken har Island vært vanskelige å score på. Stopperkollega Andreas Granqvist i Krasnodar har ikke levert like godt for Sverige, selv om han var god i playoff-kampene mot Danmark.

Martin Olsson (27), Norwich og Sverige

Hurtig, løpssterk og maks innsats. Det kompenserer for manglende teknikk og spilleforståelse.Oscar Wendt (Borussia Mönchengladbach) er bedre med ball, men Erik Hamrén stoler mer på Olsson – til Wendts frustrasjon.

REDDET OLYMPIAKOS: Omar Elabdellaoui redder på streken mot Arsenal på Emirates. Men Arsenal fikk sin revansj i Athen. Foto: Glyn Kirk , Afp

Albin Ekdal (26), Hamburg og Sverige

Elegant toveisspiller. Behersker både ball- og posisjonsspillet. Kåret til Hamburgs beste sommerkjøp av supporterne etter overgangen fra Cagliari i Serie A. Skadet i høst og gikk glipp av Danmark-kampene.

Oscar Lewicki (23), Malmö og Sverige

Lewicki løper, løper og løper. Ikke den man først legger merke til, men var en av de viktigste da Sverige vant U21-EM i sommer. 23-åringen, som dro til Bayern München i tenårene, var også en av de beste da Malmö tok seg til Champions League. Etablerte seg på landslaget i høst.

Gylfi Sigurdsson (26), Swansea og Island

Var brennhet i fjor høst både for klubb- og landslag, men har dabbet litt av i år. Tung høst i Swansea, men ble matchvinner for Island mot Nederland i Amsterdam, riktignok fra straffemerket. Seks mål i EM-kvaliken er sterkt, men fire av dem kom i fjor.

VANT I NEDERLAND: Gylfi Sigurdsson har nettopp scoret på straffespark mot Nederland i Amsterdam 3. september. Island vant oppgjøret 1-0. Foto: John Thys , Afp

Roman Eremenko (28), CSKA Moskva og Finland

En spillertype som ikke vokser på trær i Norden. Den Moskva-fødte finnen forvandlet CSKA Moskva etter overgangen fra Rubin Kazan i fjor. Playmaker-type som scorer og assisterer. Årets spiller i Russland i 2014/15-sesongen. CSKA har gått på smell etter smell etter Eremenko-skaden i høst.

Christian Eriksen (23), Tottenham og Danmark

Ikke like brennhet som i fjor høst, men fortsatt en klassespiller. Den fotballsmarte dansken har ro, blikk og teknikk. Dødelig dødball-fot. Har fortsatt til gode å blomstre for Danmark, og kom fullstendig i Zlatan-skyggen i Sverige-duellen i høst.

Zlatan Ibrahimovic (34), Paris Saint-Germain og Sverige

Nordens i særklasse beste spiller. Den eneste som har vært på VGs drømmelag hvert år siden kåringen startet i 2010. Zlatans 2015? Han «pensjonerte hele Danmark», fikk en drømmeaften i hjembyen Malmö og har ellers hamret inn mål.

WALK IN THE PARK: Zlatan Ibrahimovic jubler etter to mål mot Danmark i Parken. Foto: Jonathan Nackstrand , Afp

Trener: Lars Lagerbäck, Island

Det enkle er ofte det beste, i hvert fall for Lagerbäck. Hadde ikke bruk for et lass med eksperter for å kvalifisere lille Island til EM – på bekostning av Nederland. La grunnlaget i 2014. Eventyret fortsatte i år med seirer over Nederland og Tsjekkia.

Assistent: Åge Hareide, Malmö (nå Danmark)

En stor prestasjon å få Malmö med i Champions League igjen, etter store utskiftninger, men Malmö fikk i overkant mye juling denne gangen. Bare nummer fem i Allsvenskan. Hareide likevel så attraktiv at han får Danmark-jobben i en alder av 62.

Benken:

Hannes Halldorson (NEC og Island)

Andreas Granqvist (Krasnodar og Sverige)

Kim Källström (Grasshopper og Sverige)

Alexander Tettey (Norwich og Norge)

Birkir Bjarnason (Basel og Island)

Michael Krohn-Dehli (Sevilla og Danmark)

Kolbeinn Sigthorsson (Nantes og Island)

Vurdert av Sindre Øgar, Geir Juva og Knut Espen Svegaarden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder