PÅ`N IGJEN: Eliteserien 2012 er like om hjørnet. Her fra fjorårets høstkamp mellom Vålerenga og Rosenborg, Markus Henriksen og Fegor Ogude. Foto: Scanpix

Slik følger du eliteserien 2012 på TV og nett

Oversikt over tider og kanaler for TV-kamper, og hvilke nettsteder du kan benytte deg av

(VG Nett) Er du klar for seriestart i helgen? VG Nett gir deg den komplette oversikten over når og hvordan du kan følge årets eliteserie via skjermen.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Dersom du planlegger å følge eliteserien via TV-skjermen i år, er det ikke mye som har forandret seg fra i fjor.

Canal Plus har kjøpt rettighetene til TV-kampene fra og med neste år, men denne sesongen er det fremdeles TV 2 som har kontrollen på det som skjer hjemme i stua under fotballrunden.

Slik blir oppsettet dersom du vil følge seseongen foran TV-skjermen:

** Fredagskampen vil fremdeles gå på TV Norges gratis-«mannekanal» Max klokken 19.00.

** Én kamp vil gå på lørdager, da via TV2 sport, som er en betalingskanal. Denne kampen vil gå enten klokken 16.00 eller klokken 18.00.

** Fire kamper går under hovedrunden på søndager, med kampstart klokken 18.00. Disse går på betalingskanaler på TV2 sport.

** Klokken 20.00 på søndager går det én kamp, selve hovedkampen - og den går på åpen kanal, på TV2.

** Klokken 19.00 på mandager går den siste kampen i runden, på TV2 Zebra.

Etter en del forhandlinger mellom Norges Fotballforbund (NFF) og TV2, er det også klart at programmet Fotballkveld fortsetter på kanalen, hvor det blir oppsummeringer og høydepunkter som dermed går på den åpne hovedkanalen hos TV2.

- De viktigste endringene blir at Freddy dos Santos kommer inn som anker og danner et superpar med Julie Strømsvåg. I tillegg kommer Henning Berg inn som ansvarlig for analyse, forteller TV2s fotballsjef, Vegard Jansen Hagen, til VG Nett.

VG LIVE: Finn terminlister, tabeller og alt annet du måtte trenge i vår eliteguide!

NY SESONG: Vegard Jansen Hagen i TV2 lover mye snadder i deres sendinger gjennom sesongen. Foto: TV2

Canal Plus på nett

Selv om Canal Plus har tatt over TV-rettighetene fra og med neste år, «tjuvstarter» de satsingen litt i år. Kanalen har kjøpt opp rettighetene til å sende eliteserien på nett de neste fire årene. Disse rettighetene omfatter både PC, nettbrett og mobil.

- Vi har sett en stigning i interessen for å se fotball på nett det siste året, både når det gjelder den spanske og den italienske serien - og ikke minst landskampene, sier Erlend Wathne, kanalsjef for web hos Canal Plus, til VG Nett.

Kanalen vil sende alle TV-kampene på sin webløsning, Csports - men i tillegg har de også knyttet til seg flere andre distributører.

Er du allerede abonnent av Canal+ Total eller Canal+ Sport gjennom Canal Digital, vil du kunne se alle kampene gratis gjennom web-TV-løsningen Comoyo.

Dagbladet og A-presse-avisene Firda, Ringerikes Blad, Romerikes Blad, Nordlys, Telemarksavisa og Bergensavisen skal alle sende årets eliteseriekamper via sine nettaviser.

Flere fotballnyheter? Sjekk vår samleside!

I tillegg tilbyr også Telenor sine bredbåndskunder gratis visning av kampene via tjenesten Comoyo.

- Dette er en del av vår partnerstrategi, å knytte til oss et visst antall partnere som får de samme rettighetene som oss, sier Wathne.

TV2 beholder webrettighetene på hovedkampen søndag og mandagskampen.

VG Nett-leser:For meg er denne sesongen helt åpen. Molde er en knapp favoritt til tittelen, men husk på at de skal ut i 30 cupfinaler. Alle vil nå slå Molde, og det er bare RBK som har klart å forsvare tittelen.Diskutér her!

Web i vinden

Foreløpig vil det ikke være noen egne studiosendinger via Canal pluss sine webtjenester, det kjøres ikke i gang før til neste år, når de overtar hele fotballpakken.

- I år blir det bare selve kampene, med kommentatorer engasjert av Fotball Media, sier Wathne. Fotball Media er et selskap som forvalter medierettighetene til norsk fotball, og er felleseie mellom NFF og Norsk Toppfotball.

Wathne tror fotball på nett vil bli bare mer og mer populært etter hvert som folk får øynene opp for det å følge eliteseriekamper via lesebrett eller PC.

- Jeg tror det bare er en viss andel av befolkningen som anser det som naturlig at eliteserien skal eie store deler av skjermen i TV-stua fra fredag til mandag. Og det er jo for så vidt et sunnhetstegn, smiler han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder