KLART INNE: Keeper Manuel Neuer snur seg i luften og ser at ballen er inne. Det gjorde ikke dommeren... Foto: AFP

Her får tyskerne Hurst-oppreisning: Gerrard vil ikke bruke skandalemålet som unnskyldning

... men Tyskland rundspilte England i hatkampen

BLOEMFONTEIN / OSLO (VG Nett) (Tyskland - England 4-1) Dommeren vil få gjennomgå - men han har lite skyld for at England ble rundspilt og latterliggjort av heltente tyskere og sendt hjem fra VM - igjen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


England og Frank Lampard ble snytt for et soleklart mål i dramaet mot Tyskland. Likheten er stor med Geoff Hursts omdiskuterte scoring i VM-finalen i 1966. Men der det var tvil om Hursts skudd var inne eller ikke, var det soleklart at Lampards skudd var inne. Men det synes ikke dommeren og hans assistent.

- Det var veldig skuffende å se bort på linjedommeren og oppdage at han ikke godkjente Lampards forsøk, sier kaptein Steven Gerrard etter kampen.

Han tuslet slukøret inn i pressesonen, og stilte som første engelskmann opp for et titalls engelske journalister og VG Nett.

Dommeravgjørelsen på Lampards skudd kommer til å bli omtalt som en stor skandale. Det kommer sannsynligvis også England tafatte defensive innsats - som gjorde at England er ute av VM.

- Vi må gi tyskerne kreditt for kampen, de scoret fire mens vi bare klarte å score ett. Dessuten gjorde vi mange feil i løpet av kampen, men selv på 0-2 hadde jeg troen på at vi kunne vinne dette, sier Gerrard.

VG Live: Slik var Tyskland - England (4-1)

På stillingen 2-1 til Tyskland, skjøt Frank Lampard i tverrligger - ned - opp i tverrligger igjen og ut. Han jublet for scoring - men dommer Jorge Larrionda dømte ikke mål. Det var en stor feil.

Protokoll:Si din mening om dommerskandalen her

VG Nett-leser:- Helt utrolig, de tre dommerne er de eneste på stadion som ikke ser at ballen er minst en halvmeter inne.Diskuter!

Reprisene viser nemlig at ballen er nesten en halv meter bak streken - altså langt inne i mål.

- Vi kan ikke bruke det som en unnskyldning for at vi tapte. Over 90 minutter var Tyskland det beste laget - de var skaprere foran mål og rett og slett bedre enn oss, analyserer Gerrard.

- Vi spilte ingen god kamp i dag, og etter at Tyskland kontret inn 3-1 ga vi opp. Men det kunne blitt en annen kamp om vi hadde fått 2-2-målet, sier landslagssjef Fabio Capello ifølge NTB.

Før det omtalte Lampard-skuddet hadde England akkurat tent håpet ved å redusere til 1-2, etter å ha blitt rundspilt og avkledd av tente tyskere. Miroslav Klose brukte kraft og fart da han parkerte Matthew Upson før han laget 1-0 i det 20. minutt. 12 minutter senere banket Lukas Podolski inn 2-0 mellom bena på David James fra meget skrått hold.

FORTVILER: Frank Lampard slår oppgitt ut med armene, mens Manuel Neuer kan puste lettet ut. England ble snytt for scoring i første omgang. Foto: Reuters

Matthew Upson skulle imidlertid få oppreisning for slett forsvarsspill da han steg til værs og headet inn 1-2 i det 37. minutt.

Så startet dramaet som får alle engelskmenn til å tenke på Geoff Hursts scoring i 1966.

Les mer om Hurst-historien lenger ned i artikkelen

Ny Lampard-suser i tverrligger

Etter pause var det et langt mer tent engelsk lag som kom på banen enn en time tidligere. Først løsnet Steven Gerrard skudd, men kapteinen traff ikke mål. Det gjorde Lampard, men nok en gang traff han treverket.

Chelsea-strategen knallet til fra langt hold i det 52. minutt, og ballen smalt i tverrligger. Denne gang gikk imidlertid ballen rett opp etterpå, til ny engelsk fortvilelse.

Barry fraløpt og latterliggjort

Selv om Tyskland i denne perioden ble presset bakover, tok de kontringsmulighetene som bød seg. Både Thomas Müller og strategen Bastian Schweinsteiger løsnet brukbare skudd etter kontra, men traff ikke innenfor stengene til James.

Så - ved halvspilt 2. omgang - lykkes Joachim Löws unge disipler til fulle på kontra. En rusten Gareth Barry somlet bort ballen i angrep, og Tyskland angrep lynhurtig. Schweinsteiger skar innover i banen utenfor Englands 16-meter, før han spilte Müller til høyre. Han dempet ballen, og avsluttet midt på James. 40-åringen kastet seg imidlertid tilsynelatende bort fra ballen, og maktet dermed bare å slå ballen videre inn i nettet.

Tre minutter senere kontret Tyskland inn 4-1. Özil parkerte Gareth Barry, fant Müller foran mål - og spissen satte enkelt inn det fjerde for det unge tyske mannskapet.

- Barry skulle aldri ha spilt i dette VM. Han har vært svak i alle kamper, sa TV 2-kommentator underveis i kampen.

Det er vanskelig å være uenig.

Hjem i skam

Etter 4-1 hadde tyskerne full kontroll, og tillot seg å ta ut målscorerne Müller og Klose med 18 minutter igjen å spille. Tyskland trillet mye ball, og de rødkledde engelskmennene så etter hvert ut til å gi helt opp, selv om Gerrard bare var en stor Neuer-redning unna redusering ti minutter før full tid.

Kampen ebbet ut, og England reiser hjem i skam etter å ha sluppet inn fire mål i en VM-kamp for første gang siden 1954. De har ikke imponert mange i dette VM.

- Alle i garderoben lider etter dette resultatet. Jeg vil ikke peke ut noen syndebukker. Vi kom hit sammen, og vi drar herfra sammen, sier Gerrard.

På spørsmål om sin framtid sa Capello at han først må snakke med Englands fotballpresident før han kan uttale seg om det. Men han avviste at han kommer til å trekke seg.

- Trekke meg? Nei, nei. Absolutt ikke. Men jeg må snakke med ledelsen før jeg sier noe om min framtid, sa italieneren etter Englands største tap i et sluttspill noensinne.

Omdiskutert Hurst-mål

Geoff Hurst scoret hat trick for England i VM-finalen mot Tyskland i 1966, men tyskerne har aldri godtatt at 3-2-scoringen var over streken. Nettkjenningen har vært omdiskutert i alle år, og søndag ble diskusjonen vekket på ny etter Lampards drømmetreff. Denne gang er det imidlertid ikke noe å diskutere - skuddet fra Chelsea-spilleren var langt over streken før det spratt tilbake i tverrliggeren og inn i fanget på keeper Neuer.

Det sto 2-2 etter ordinær tid i finalen i 66, og i det 101. minuttet skjøt Hurst i undersiden av tverrliggeren og ned på streken. Etter mye om og men valgte linjedommer Tofik Bakhramov å vinke for mål.

INNE, ELLER IKKE? Her scorer Geoff Hurst 3-2-målet i VM-finalen for 44 år siden. Tyskerne mener ballen aldri var over streken, og scoringen har vært omdiskutert siden. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder