Stabæk-kapteinen skallet inn årets første seier: – Gjør ham spesiell

BEKKESTUA (VG) (Stabæk – Sandefjord 2–0) De svinger nesten alle dødballer i retning Andreas Hanche-Olsen (23) – og allerede etter 30 minutter så man hvorfor det lønner seg for Stabæk.

 • Øyvind Herrebrøden
 • Camilla Vesteng

Da gikk rennestenskrigeren med skipsredernavnet til værs, knuste sin ti centimeter lavere oppasser Rufo (175 cm) og nikket corneren fra Emil Bohinen direkte i nettet.

Det så lenge ut til å bli kampens eneste scoring, tross klar Stabæk-dominans, men en bredside fra Hugo Vetlesen fra 16-meteren fem minutter før slutt doblet til 2–0. Det var iallfall ikke et mål for lite.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Det var kanskje litt i underkant. Om jeg det er noe jeg kan klage på, er det uttellingen. For vi skaper en hel del målsjanser. Men jeg er veldig fornøyd med tre poeng, at vi holder nullen, at vi er så disiplinerte bak, oppsummerer Stabæk-trener Jan Jönsson til VG.

VG Live: Vi fulgte kampen her!

Det betyr Stabæks første serieseier i sesongens tredje forsøk – og samtidig klarte de endelig å utnytte at motstanderen var én mann mindre.

Etter at både Mjøndalen (0–0) og Vålerenga (2–2) pådro seg røde kort i kampene mot Stabæk, var Sandefjords midtbanemann Emil Pálsson tredje utviste Stabæk-motstander denne sesongen da han fikk to gule på 11 minutter, det andre før timen var passert på Nadderud.

HANKET INN POENGENE: Stabæk-spillerne Oliver Edvardsen (til venstre), Luc Kassi, Kornelius Normann Hansen, Emil Jonassen og Mats Solheim (5) feirer 1–0-målet til Andreas Hanche-Olsens (nummer to fra høyre) mot Sandefjord. Foto: Annika Byrde

Hanche-Olsens 1–0-scoring kom riktignok da lagene var 11 mot 11. Midtstopperen – som stikker frem hodet uansett situasjon – var både avslutter, fremspiller og forsvarssjef i Stabæks fortjente seier.

– Det virkelige talentet til Andreas er basert på hans konkurransedyktige «spirit» mer enn tekniske eller taktiske kvaliteter. Selvsagt har han forbedret seg mye der også, men det som gjør ham spesiell, er mentaliteten til å gi hundre prosent i hver eneste involvering, beskriver hans tidligere trener Toni Ordinas til VG.

Spanjolen, som ledet Stabæk fra 2016 til 2018, ga ham debuten i Eliteserien og hadde også med bærumsgutten å gjøre på juniorlaget.

– Jeg har aldri vært det største balltalentet. Den biten har jeg jobbet mye med. Men akkurat det med mentalitet og tøffhet, det har vært der hele tiden, sier Hanche-Olsen selv – som har fått en og annen smell opp gjennom:

– En veldig herlig type, en veldig herlig fotballspiller. Jeg klarer ikke sammenligne med ham noen på direkten nå, men veldig moderne fysikk. Han er rask, sterk, god med ballen i oppspillsfasen. Ganske komplett, sier Jönsson om 23-åringen som er Stabæk-kaptein på tredje sesongen.

Sandefjord kom i likhet med Stabæk ubeseiret til Nadderud, men hadde lite å bidra med. Kun én målsjanse ble skapt, og det hjalp ikke at Marti Cifuentes byttet hele angrepstrioen halvveis og plasserte Rufo lengre frem på banen. Men hva som kunne kommet ut av grepet forsvant med det røde kortet til islendingen.

Istedet cruiset Stabæk inn til seier på lavt gir i 2. omgang. Utover scoringen til Vetlesen var et stolpeskudd fra Kornelius Normann Hansen den eneste virkelige Stabæk-sjansen etter pause.

Selv om det ikke ble scoring, vant yngstebror Normann Hansen (19) i det minste duellen mot storebror Kristoffer (26) på Sandefjord.

– I dag fikk vi oss en skikkelig realitetssjekk på hva som venter oss i år. Hvor vi trenger å være prestasjonsmessig for å ha noe som helst mulig. I dag var det ræva, for å bruke et godt norsk uttrykk, sier Sandefjord-kaptein Lars Grorud.

Bruker Belsvik

Om 1–0-målet til Hanche-Olsen påpeker han at laget markerer stort sett i sone også på dødballer og vil ikke skylde på Rufo, som ble knust av Stabæks eminente duellspiller. Han svarer slik på spørsmål om nettopp Hanche-Olsen burde vært mannsmarkert.

– Vi bør iallfall forstyrre ham mest mulig på vei inn. Han kommer i voldsom fart og med trøkk på bakre i alle situasjoner. Det er skuffende at vi slipper inn på det, for det vet alle om, vedgår Grorud.

– Det er noen trekk der de sikter på meg, så har vi et par andre livsfarlige som Mads og Yaw, som også skal ta støyten der inne, sier Stabæks dødballvåpen.

Han trener mye på timingen foran mål – og bruker en gammel storscorer i Stabæks trenerapparat. Jönsson-assistent Petter Belsvik (159 mål i Eliteserien).

– Han slår innlegg til han tråkker over, smiler Andreas Hanche-Olsen.

PS. Alle kamper i Eliteserien ser du på Dplay (redaksjonelt samarbeid)

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt18162065204550
2Odd1911263224835
3Molde19111746232334
4Rosenborg1996434191533
5Vålerenga189542924532
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Stabæk Fotball
 3. Sandefjord Fotball

Flere artikler

 1. Stabæk kunne fått nesten ti mill. for Hanche – lanseres som landslagsstopper

 2. Stabæk-innbytter matchvinner – 55 dager siden siste seier

 3. Lars Bohinen tror sønnen Emil er klar for ny liga: – Attraktiv for flere managere

 4. Spillere skrek etter straffe i 1–1-match på Nadderud

 5. Stabæk stoppet Glimts seiersrekke: – Ikke godt nok

Fra andre aviser

 1. Soltvedt sikret Sarpsborg-poeng mot Stabæk

  Bergens Tidende
 2. RBK-børsen: Forsvarsbautaen ryddet unna det aller meste

  Bergens Tidende
 3. Perlescoring da Stabæk tok etterlengtet seier

  Aftenposten
 4. Perlescoring da Stabæk tok etterlengtet seier

  Bergens Tidende
 5. RBK-børsen: Forsvarsbautaen ryddet unna det aller meste

  Fædrelandsvennen
 6. Viking-profil endelig tilbake fra start

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no