Odd ut mot NFF etter Ruud-karantene: – Belønner dem som raser og går hardt ut

Odd sendte sine egne videobilder i håp om å renvaske Espen Ruud (36) for taklingsforsøket som ga rødt kort. Men Norges Fotballforbund har sett noe annet enn det dommeren fra kampen da han studerte reprisene.

 • Øyvind Herrebrøden

Lørdag kom beskjeden at Odd-veteranen får én kamps karantene etter utvisningen mot Bodø/Glimt i midtuken. Det skjer etter at dommer Marius Hansen Grøtta innrømmet overfor Varden at gult ville vært en bedre vurdering.

Det får Odd til å reagere, sett i lys at det samme disiplinærutvalget i Norges Fotballforbund konkluderte med at Vålerengas Herolind Shala fikk strøket sin karantene etter det røde kortet han fikk mot Stabæk (to gule) i andre serierunde. Også da vedgikk dommer Rohit Saggi etter kampen at det andre gule ikke skulle funnet sted.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Vi stiller oss undrende. Dette kan virke veldig som forskjellsbehandling. At NFF belønner dem som raser og går hardt ut. Mens vi som prøver å oppføre oss ordentlig, vi får ikke gjennomslag, sier Odd-direktør Einar Håndlykken til VG.

Blant annet beskrev Herolind Shala dommeren som «maktsyk» overfor journalistene etterpå – og mente samme mann hadde ødelagt kampen. Siden ga disiplinærutvalget Vålerenga medhold da Oslo-klubben ba om at den automatiske karantenen ble strøket.

les også

Shala til dommeren etter rødt kort: – Du skuffer meg

Men det gjorde de ikke i Odd og Espen Ruuds tilfelle. I forklaringen skriver de blant annet:

«(...) utvalget vurderer ikke dette som to tilsvarende saker. I Shala-saken forelå det bevismateriale som klart og tydelig talte i spillerens favør, som viste at han ble dyttet over ende og falt på en ut fra situasjonen naturlig måte, og som medførte at det klart ikke forelå grunnlag for tildeling av sitt andre gule kort for usportslig opptreden ved filming.»

Det skjønner Håndlykken lite av:

– Vi har vist situasjonen fra våre kameraer, vist et bilde fra Varden (lokalavis), som vi la ved saken. Der ser du at Espen Ruud er centimeter fra ballen. Da er det et ærlig forsøk, som betyr at han går etter ballen og dermed skal ha gult kort. Dette er ikke noe annerledes. Det er en feilvurdering, akkurat som i Shala-saken, prosederer Odd-sjefen.

– Vi kan forholde oss til at man ikke vil gjøre om karantener, men vi kan ikke forholde oss til at det ikke er logikk eller linje. De kan ikke konkludere forskjellig i annenhver sak, fortsetter Håndlykken og tror Norges Fotballforbund malte seg opp i et hjørne med å la Shala slippe karantene.

RØDT UT: Espen Ruud og Odd-kaptein Steffen Hagen viser tydelig med kroppsspråket hva de synes om denne vurderingen fra dommer Marius Hansens Grøtta. Til venstre Bodø/Glimts Jens Petter Hauge, og til høyre Birk Risa og Filip Jørgensen. Foto: Trond Reidar Teigen

les også

Saggi dømmer ikke neste runde etter VIF-kontroversene

– Kan virke som om de bukket under for presset, og så har de skjønt i ettertid at det bærer galt av sted om det blir en lignende prosess rundt alle feilaktige dommeravgjørelser, sier han

Disiplinærutvalgets nestleder Andreas Holmsen-Ringstad styrte det aktuelle utvalgsmøtet. Hvorfor de vurderer Ruud-situasjonen annerledes enn Shala forklarer han slik:

– Terskelen for å ikke gi karantene er satt høyt. I Shala-saken var videobildene klare og entydige, og dommerrapporten etterlot heller ikke tvil. I Ruud-saken var ikke de samme bevisene like klare og entydige og det ble derfor vurdert dit hen at terskelen ikke var overtrådt, sier Holmsen-Ringstad.

– Men hvorfor konkluderte dommeren annerledes etter å ha sett reprisene?

– Vi er kjent med dommeruttalelsene i media, men vi har vurdert det han har skrevet i dommerrapporten. Der ble det ikke skrevet at avgjørelsen var feil, men det ble redegjort for vurderingen dommeren gjorde og usikkerhet knyttet til om avgjørelsen i ettertid fremsto som rett. Kjernen i det samlede bevisbildet er at det forelå tvil knyttet til om det skulle ha blitt gitt rødt eller gult kort, men utvalget vurderte ikke saken dit hen at det ville være sterkt urimelig at Ruud fikk én kamps karantene i tråd med den klare hovedregelen.

les også

Før avspark: Les deg opp på 6. runde i Eliteserien

Pluss content

– Så eventuelle innrømmelser av feil bør stå i dommerrapporten?

– Dommerrapporten er i hvert fall den som blir vurdert av utvalget og eventuelt skriftlige tilleggsuttalelser som sendes inn i etterkant. Det er dommerne kjent med, svarer utvalgslederen.

– Hva sier dere til dem som mener det fremstår som forskjellsbehandling sammenlignet med Shala-saken?

– Vi kan forsikre om at begge saker er grundig vurdert og at det foreligger saklige og veloverveide grunner til at resultatene ble ulike. Jeg vil også presisere at hvordan klubbene valgte å håndtere sakene overfor media ikke har hatt innvirkning. Vi lever godt med engasjement rundt avgjørelsene vi tar og regner med at det vil fortsette i tiden fremover også, sier Holmsen-Ringstad.

Dommer Marius Hansen Grøtta har ikke besvart VGs henvendelser lørdag.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt13112045172835
2Molde14101340152531
3Odd138142114725
4Vålerenga136521817123
5Rosenborg1363422111121
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les også

 1. Full forvirring rundt handsregel: – Det skjer så fryktelig mye dumt

  MJØNDALEN/BODØ/DRAMMEN/SARPSBORG (VG) Ny sesong i Eliteserien, nye diskusjoner rundt hands.

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Odds BK
 3. Bodø/Glimt
 4. FK Haugesund
 5. Vålerenga Fotball
 6. Stabæk Fotball
 7. Espen Ruud

Flere artikler

 1. VIF sendte Shala-forklaring – regner med karantenen oppheves

 2. Saggi dømmer ikke neste runde etter VIF-kontroversene

 3. Herolind Shala slipper karantene etter utvisning – klar mot gamleklubben

 4. VIF-profil langer ut mot dommer: – Katastrofe

 5. Odd rundspilte Start: – Beste jeg har sett på lenge

Fra andre aviser

 1. Odd-spiller Espen Ruud ilegges én kamp karantene etter det røde kortet mot Bodø/Glimt

  Aftenposten
 2. Herolind Shala slipper karantene for det røde kortet mot Stabæk.

  Aftenposten
 3. Herolind Shala slipper karantene for det røde kortet mot Stabæk.

  Fædrelandsvennen
 4. NFF har ombestemt seg – Vålerenga-profil får likevel spille mot Rosenborg

  Aftenposten
 5. NFF har ombestemt seg – Vålerenga-profil får likevel spille mot Rosenborg

  Bergens Tidende
 6. NFF har ombestemt seg – Vålerenga-profil får likevel spille mot Rosenborg

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder