SUR KVELD: Lars Lagerbäck hadde ingen hyggelig kveld på den norske benken sammen med keepertrener Frode Grodås. Etterpå ville han ikke svare på om Norge var forberedt på Sergio Ramos sin spesialstraffe. Foto: Bjorn Steinar Delebekk

Lagerbäck irritert etter Ramos-spørsmål: – Ikke mitt ansvar

VALENCIA (VG) (Spania-Norge 2–1) Sergio Ramos skjøt igjen sin «Panenka-straffe» midt i mål. Men Lars Lagerbäck ønsker ikke å svare på spørsmål om matchvinner-målet.

Det var Nettavisen som brakte temaet på bane på pressekonferansen etter tapet.

Real Madrid og Spanias kaptein fikk en enkel jobb med å sette inn sin spesialstraffe – chipen som første gang ble gjort av Antonin Panenka (nå 70 år) da Tsjekkoslovakia slo Vest-Tyskland i EM-finalen i 1976. Rune Almenning Jarstein gikk ned til høyre og var sjanseløs.

les også

Jarstein ombestemte seg på Ramos-straffen

– Sergio Ramos er veldig kjent for å ta Panenka. Han har tatt fire i La Liga bare denne sesongen. Var dere klar over det og hvorfor sto ikke Rune midt i mål da ballen kom, spurte Nettavisens journalist.

– Hvilken situasjon tenker du på? svarte Lagerbäck tilbake.

– Straffemålet?

– Hvorfor han ikke sto midt i mål? spurte landslagssjefen.

– Ja, Ramos er jo kjent for å ta straffe på den måten, sa journalisten.

– Ja, ha. Du skal ikke spørre meg om hvorfor Rune ikke sto midt i mål. Det får du spørre ham om hvorfor han ikke sto igjen midt i mål.

Her er «panenka-straffene» til Ramos i La Liga denne sesongen:

– Visste dere om at Ramos gjør det sånn?

– Det er ikke mitt ansvar. Jeg kan ikke svare deg på det. Det har vi andre som gjør, svarte Lagerbäck uten å nevne keepertrener Frode Grodås.

Lagerbäck likte dårlig måten Norge tapte på. Men han var ikke villig til å gi Håvard Nordtveits feilpasning hele skylden for situasjonen som endte med at Jarstein felte Álvaro Morata.

– Vi gjorde flere feil før det målet. Det var ikke bare Håvard. Han havnet i en vanskelig situasjon og vi gjorde et dårlig innkast også. Det har vi pratet veldig mye om hvordan vi skulle utføre dødballsituasjonene vi hadde, svarer Lagerbäck på VGs spørsmål.

les også

Mot de beste kan du ikke gjøre en eneste feil

– Spania hadde 15–2 i målsjanser – er dere ikke utrolig heldige som ikke taper mer enn 2–1?

– Ja, det kan men vel si. Jeg mener resultatet var rettferdig og tenker jeg mest på at Spania vant, sier Lagerbäck og kalte Spanias seier «very, very fair».

Etter 10–1 i sjanser før pause klarte Norge likevel å roe ned kampen i 2. omgang.

– Det var mye taktisk. Vi ble før pause liggende igjen med alle fire i backlinjen. Fremfor alt gikk ikke sidebackene frem som de skulle på Spanias kantspillere og deres sideback. Vi ble veldig passive og da havnet vår midtbaneflanke på utsiden av vår sideback. Dermed ga vi fra oss mye plass foran vår backlinje og der skapte Spania mye når vi ikke klarte å sette press på ballfører, analyserer Lagerbäck uten å nevne venstreback Haitam Aleesami og Omar Elabdellaoui med navn.

De spilte til henholdsvis 2 og 4 poeng på VG-børsen.

– Det gjorde vi mye bedre i 2. omgang, sier landslagssjefen og vil ikke svare på spørsmål om hvorfor Martin Ødegaard ble byttet ut tidlig i 2. omgang.

les også

Bli med på folkebørsen: Reddet Norge fra større tap

– Når det gjelder individuell kritikk så tenker jeg ikke å begi meg inn på det. Unntatt Rune (Jarstein) som jeg synes gjorde en veldig, veldig bra kamp.

Lars Lagerbäck trakk også frem at byttene hadde vært vellykket. Både Bjørn Maars Johnsen og Mohamed Elyounoussi kom inne allerede 10 minutter etter pause. Johnsen skaffet straffen Joshua King scoret på.

– Innbytterne gjorde det veldig bra. Vi fikk ikke ekstra fysikk fordi vi ikke vant nesten en eneste hodeduell i 1. omgang. Det var veldig bra med Bjørn. Moi løper alltid og utfordrer motstanderen. Men vi spilte også bedre, vi var for passive i 1. omgang. Vi steppet opp etter pause, sa Lars Lagerbäck.

Han forlot pressekonferansen etter seks minutter og 20 sekunder.

Landslagssjefen har åpenbart dårlig tid.

Allerede tirsdag kommer Sverige til Ullevaal. Norge trenger seier for ikke å havne på defensiven fra start i kampen om de to EM-plassene.

Trenger du noe å le av etter skuffelsen – se denne:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder