Valakari etter «vinterkrigen»: - Vi kan ikke fortsette uten spisser

TROMSØ (VG) (Tromsø – Vålerenga 0–0) Tromsø fikk hjelp i bunnstriden. Men TIL-trener Simo Valakari (46) er den første til å innrømme at det neppe blir fornyet kontrakt i Eliteserien hvis midtstoppere skal spille spiss.

Han måtte kaste innpå forsvarsspilleren Jostein Gundersen på topp da spissene Fitim Azemi og Runar Espejord ikke kunne starte den viktige kampen mot Vålerenga på grunn av ankelskader. På toppen av det hele var laget toppscorer Onni Valakari – hans egen sønn med syv ligamål – ute med karantene for gule kort.

– Dette er situasjonen vi har havnet i. Men det er klart at vi ikke kan fortsette slik. Vi må ha spissene skadefri i sesongavslutningen. Runar blir nok klar. Men det spørs med Fitim, sier Simo Valakari til VG.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Både Strømsgodset og Sarpsborg tapte. Det gjorde også Lillestrøm. Dermed er Tromsø a poeng med LSK etter søndagens poengdeling mot Vålerenga – to runder før slutt – og med Odd (borte) og Stabæk (hjemme).

Å..NEI!: Jostein Gundersen fortviler etter den misbrukte kjempesjansen. I bakgrunnen VIFs Felix Horn Myhre. Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Valakari gamblet med Jostein Gundersen. Vanligvis en dyktig forsvarsspiller. Men helt klart ingen målfarlig spiss. Lørdag spurte Valakri om han var «spissklar». Gundersen medgir overfor VG at han gjorde seg klar til tjeneste uten betenkningstid.

17 minutter før slutt fikk han sjansen som kunne gjort livet lettere for «Gutan» i kampen for å redde plassen. Men han blåste kjempesjansen over.

– Det er litt bittert at jeg ikke scorer. Jeg burde ventet litt slik at jeg hadde fått presset ballen ned. Men det var ikke lett med krampe i begge leggene, og en mann i ryggen, sier Jostein Gundersen.

les også

Ville jubelscener etter VIFs første seier på 121 dager: – Håper jeg aldri opplever dette igjen

Gjestene fra Oslo var det klart beste laget i 1. omgang. Men det tok sin tid før de tok grep om kampen. Det så faktisk ut som ingen av lagene var ute etter tre poeng i den iskalde polarkvelden med ni minusgrader. I hvert fall ikke Tromsø. Og de burde egentlig kjempet for en hardt tiltrengt seier ut ifra lagets utsatte tabellsituasjon.

Men etter en halv times spill var det Vålerenga som disket opp med målsjanser. Tre av dem i løpet av syv minutter. En av Deyver Vega. Og to ganger Magnus Lekven. Men ballen suste høyt over eller utenfor. Eller så ble det enkel kost for TIL-keeper Jacob Karlstrøm.

Tromsøs angrepsspill haltet med Gundersen i meget uvant rolle. Det ble aldri målfarlig. Ikke før han sto på åpent mål og Samuel Adekugbe hadde klarert dårlig.

les også

Slik får Gamst Pedersen «pengebingen» til å vokse

Pluss content

Sekunder før pausesignalet fikk han sin første mulighet. Men headingen gikk høyt over, og havnet i snødungene bak målet til VIF-keeper Adam Larsen Kwarasey.

Espejord kom imidlertid inn fra benken etter pausen. Og Morten Gamst Pedersen ble flyttet ned på midtbanen fra «hengende spiss» hvor han startet. Da ble det straks litt mer fart i hjemmelaget.

Men Vålerenga var best. Og hadde åpenbart fått påfyll av selvtillit etter forrige rundes seier over Brann (1–0). For øvrig den første til Ronny Deilas mannskap etter en seierstørke på 121 dager i Eliteserien.

– Vi dominerte kampen veldig, og jeg synes vi var gode. Og vi var godt forberedt. Men vi er for upresise, og klarer ikke å sette ballen i mål. Det har med selvtillit og dyktighet å gjøre, sier Ronny Deila.

Tromsø forsøkte seg med en sluttspurt for å kapre tre poeng. Det nærmeste de kom var Magnus Andersens avslutning i nettveggen to minutter før slutt, og et godt frispark fra Gamst Pedersen, som Larsen Kwarasey fikk en hånd på.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder