TRENTE MED FULL KONTAKT: Bærum SK gjennomførte en økt med full kontakt tirsdag ettermiddag. Det får mange til å reagere Foto: Tore Kristiansen

Klaveness skuffet over Bærum – klubben slipper NFF-straff

Elitefotballdirektør Lise Klaveness kaller «Bærum-saken» kjedelig og skuffende. Men forbundet dropper formell straffeforfølgelse av 2. divisjonslagets treningsøkt.

 • Sindre Øgar
 • Øyvind Herrebrøden
 • Tore Kristiansen (foto)

– Vi har vurdert denne saken i dag, og vi har bestemt oss for å ikke forfølge den strafferettslig (i NFFs organer) per nå. Vi har sendt ut en påminnelse via Divisjonsforeningen om at klubbene lojalt må følge bestemmelsene som finnes, sier NFFs konkurransedirektør Nils Fisketjønn til VG.

Elitefotballdirektør Lise Klaveness – som har vært forbundets spydspiss i prosessen med å gjenåpne fotballen – reagerer slik på Bærums «tyvtrening»:

– Vi er skuffet over at klubben bryter myndighetenes anbefalinger, mest på vegne av klubbene og spillerne som har fulgt anbefalingene hele perioden. På den andre siden er det et poeng å se dette i en større kontekst: Det at man ikke får lov til å spille fotball over tid er frustrerende og uvant, og det vil være en stadig økende tiltaktstrøtthet i takt med lave smittetall. Det gjelder også mange andre i fotballen, så det er ikke noen unnskyldning for bruddet. Dette er kjedelig, beskriver hun.

Bærums styreleder sier klubben tar på seg ansvaret for regelbruddet.

– Vi tar ansvaret for det. Det er ingen unnskylding, men man har vært i stallen i flere måneder. Noen ganger ser man ikke selv hvor grensen går, sier styreleder Carl Christian Wishman.

Ba om forklaring

VG kunne tirsdag ettermiddag dokumentere at Bærums 2. divisjonslag trente med full kontakt i Sandvika. Det er i strid med smittevernreglene og NFFs regelverk. Klaveness ba om en forklaring fra Bærum-ledelsen – og den har hun fått.

– De vil rette en beklagelse til de andre klubbene. De er lei seg for bruddet og legger seg flate, sier Klaveness til VG.

– Men NFF gjør ingenting mer med det?

– NFF gjør noe. Vi følger det opp, vi har snakket med dem og uttrykt en uformell advarsel i den samtalen. Ellers viser jeg til det Nils Fisketjønn har sagt om sanksjoner. Så kan jeg legge til at formell straff er ikke den eneste måten å følge opp på, og heller ikke alltid den mest effektive, sier Klaveness.

les også

Her trener Bærum med full kontakt: – Bør lede til poengstraff

– Hva tenker du at hvis resten av landets 2. divisjonsklubber ser at Bærum slipper unna og setter i gang med trening før det er anbefalt?

– Jeg ser ikke på det som at Bærum slipper unna. De er tatt på fersken og har skuffet fotballkolleger, svarer NFF-direktøren.

– Hva kan du si om mulig oppstart for utålmodige klubber i 2. divisjon menn og 1. divisjon kvinner som vil i gang med fotballen?

– Vi venter svar denne uken, mest sannsynlig i morgen (torsdag). Så vi er rett før en målstrek der vi får ja eller nei. Og det får klubbene vite umiddelbart når vi vet. Vi jobber hardt med dette, presiserer Klaveness.

– Sterkt skritt

Alf Hansen, direktør for utvikling og aktivitet i NFF, forklarte at forbundet ikke hadde mulighet til å sanksjonere Bærum, fordi 2. divisjon ikke ligger under NFFs protokoller for toppfotballen.

VGs sportskommentator Leif Welhaven påpekte at NFFs regelverk åpnet for at atferd som «på annen måte opptrer slik at det klart kan skade idrettsarbeidet eller idrettens anseelse» kan straffes, for eksempel med poengtrekk.

NFFs administrasjon valgte å se på saken på nytt onsdag morgen.

– Vi har jurister internt som har sett på saken, og vi forfølger ikke dette sporet. Det er et ganske sterkt skritt å gå til strafferettslig forfølgelse, sier Fisketjønn.

VIL IKKE BRUKE STRAFF: Leder i konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn. Foto: Krister Sørbø

– Ble bestemmelsen om «på annen måte opptrer slik at det klart kan skade idrettsarbeidet eller idrettens anseelse» vurdert av dere?

– Ja. NFF er eiet og til for våre klubber. I dette ligger en forventning om veiledning. I denne saken har vi valgt å minne klubbene om gjeldende bestemmelser og den klare forventning om at alle følger myndighetenes retningslinjer og samtidig er lojale overfor hverandre. Samtlige klubber på nivået er i dag tilskrevet og minnet på bestemmelsene og risikoen vi alle løper ved brudd, svarer Fisketjønn.

Han opplyser at den såkalte «påtalenemnda» ikke har vurdert saken, og at den således ikke har blitt vurdert i NFFs eget rettssystem.

les også

Viser fingeren til fotballen: Hvor frekk kan man bli?

– Det eneste vi kan gjøre å rekke hånda opp i været, og si at med denne treningen bommet vi ved noen situasjoner i begynnelsen av treningen, forklarte Bærum-trener Jan Derek Sørensen tirsdag.

– Det jeg kan si om dagens økt er at den skulle etterligne noe som ligner på en vanlig fotballkamp – der vi også følger gjeldende restriksjoner. I vår bestrebelse etter å få til noe i disse tider, som ligner på vanlig fotball, så erkjenner vi at vi ved noen situasjoner i begynnelsen av dagens trening ikke lyktes i henhold til gjeldende regler, sa den tidligere toppspilleren.

Debatten rundt Bærums trening går på sosiale medier – blant annet fra mangeårig 2. divisjonsspiller Daniel Berntsen i Stavanger-klubben Vidar:

Mer om

 1. 2. divisjon menn
 2. Fotball 2. div
 3. Norsk fotball
 4. Norges Fotballforbund (NFF)

Flere artikler

 1. Bærum ilegger seg karantene etter å ha brutt smittereglene

 2. Konkurrentene reagerer på at NFF ikke straffer Bærum: – Bare å jukse

 3. Viser fingeren til fotballen: Hvor frekk kan man bli?

 4. NFF tar ikke affære mot juks: Snillismen er et svik

 5. Regjeringen åpner for mer kontakt i idretten – gir unntak fra énmetersregelen

Fra andre aviser

 1. Ampert i lokalfotballen: 4.-divisjonsklubb meldt til kretsen for ulovlig trening

  Bergens Tidende
 2. Toppfotballen fikk endelig klarsignal: Treningskamper er tillatt igjen

  Aftenposten
 3. Ingen positive koronatester i toppfotballen – må likevel vente med treningskamper

  Aftenposten
 4. Ingen positive koronatester i toppfotballen – må likevel vente med treningskamper

  Fædrelandsvennen
 5. Toppfotballen fikk endelig klarsignal: Treningskamper er tillatt igjen

  Fædrelandsvennen
 6. Norsk breddetrener mener konkurrenter får stor fordel: – Det er håpløst

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder