Følelsesmennesket Dønnum tuppet inn seier for Fagermo: – Helt fantastisk

SARPSBORG (VG) (Sarpsborg – Vålerenga 0–1) Feiringen til Aron Dønnum (22) er som et speilbilde av fotballspilleren og mennesket: Det går opp og ned og rundt om hverandre.

 • Øyvind Herrebrøden
 • Espen Solly

Matchvinneren i serieåpningen på Sarpsborg stadion vil så mye og er så emosjonell at i Vålerengas ekstremt svake høst i fjor ble Dønnum nesten vurdert like mye som en belastning som en nøkkelspiller.

Nå er det nytt år, nytt regime, nye kamper – og tre poeng av tre mulige etter sliteseieren i seriepremieren Østfold. Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo beskriver 22-åringen som langt fremme fotballintellektuelt – og svarer slik på om han også har lagt merke til Dønnums følsomme sider:

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Hver dag! Hver dag. Hele det følelsesregisteret der kommer i løpet av et kvarter. Det er fantastisk. Det er sånn vi vil ha. Det er sånn det blir klassespillere, og typer som publikum vil ha, sier Vålerenga-sjefen.

– Så er det selvfølgelig litt sånn under kampen at han må styre det for å få det beste ut av seg selv. Men bortsett fra det gule kortet så synes jeg han gjør det i dag, fortsetter Fagermo.

Seriedebuten til både han og kollega Mickael Stahre går neppe inn som vakreste fotballkampen som er spilt på Sarpsborg stadion. Sånn sett var det kanskje greit at en tupp var forskjellen på Sarpsborg og Vålerenga – og den kom altså fra Aron Dønnum.

Etter matchens eneste scoring bød 22-åringen fra Eidsvoll på turnoppvisning – og sikret samtidig ettmålsseier for Fagermo i første kamp, akkurat som han hadde i seriedebuten som Odd-trener (2–1 mot Sandefjord) for 12 år siden.

les også

Odd-profilen freser etter straffedrama: – Ikke godt nok

– Sliteseier, fantastisk lagmoral. Gutta løper og står på og er godt organiserte defensivt. Så har vi ikke det spillet offensivt som vi håper på, men å lykkes med alt i første serierunde; det hadde vært mye å be om. Vi tar med tre poeng fra en tøff bortearena, og det er en deilig start, oppsummerer Fagermo, samtidig som han vifter bort mygg i intervjuteltet til Sarpsborg og anbefaler Dønnum å droppe resten av journalistene og heller prioritere restiusjon.

Stabæk er ny motstander allerede søndag. Fagermo tror ikke «coronafotball» med få tilskuere og manglende trøkk for hjemmelaget var med på sikre Vålerenga tre poeng på arenaen der Sarpsborg spilte sin femte strake serieåpning og tapte den for første gang siden 2016.

– Ikke i dag, ikke i neste serierunde, heller. Nå er alle så tente fordi de har vært lenge uten toppfotball. Men jeg tror det spørsmålet er relevant relativt raskt hvis det ikke kommer mer. At hjemme og borte utvanner seg litt, spår Vålerenga-treneren.

VG Live: Vi fulgte kampen her!

Han knyttet neven før han spaserte i garderoben til pause med 1–0-ledelsen, fikset på et tidspunkt da det lenge hadde sett ut som om veien til Sarpsborg-målet var for lang, og hjemmelaget hadde virket farligst.

les også

Rosenborg åpnet med nedtur: – Litt for dårlig hele veien

Inntil Fredrik Oldrup Jensen headet en Sarpsborg-klarering tilbake i feltet, Matthiás Vilhjalmsson dempet for Dønnum, og Vålerenga-vingen tuppet inn 1–0 mellom bena på forsvarsspiller Bjørn Inge Utvik.

– De gjør mål på sin eneste målsjanse i 1. omgang. Vi hadde et visst momentum som vi skulle ta vare på, sier Sarpsborg-trener Mickael Stahre til VG.

Halvveis hadde Vålerenga ballen mest. Men før målet hadde Sarpsborg brukt den best:

På midtbanen vant Zachariassen-kloningen Jonathan Lindseth ballene, mye involverte Mohamed Ofkir sto for sprellene, Sulayman Bojang tok initiativene – men ingen skapte sjansene. Det ble noe «halvt» over Sarpsborgs forsøk, og nærmest var i grunn Anton Salétros frisparkforsøk. Det skjøv Kristoffer Klaesson til corner.

Frimerketaktikk

I 2. omgang slet Sarpsborg med å bryte med Vålerenga. Salétros var den som fant åpningene, selv om han ikke akkurat hadde Matthías Vilhjalmsson på smittevennlig enmetersavstand gjennom kampen.

– Han fulgte etter til høyre og til venstre. Han skal kanskje følge med meg hjem også, melder Salétros til VG.

Det var svensken som satte opp Ofkir før hjemmelagets første skikkelige målsjanse. Offensiven trillet videre til Jørgen Strand Larsen, men førstevalget på spissplass skjøt svakt med venstrebenet rett på Klaesson.

Det var definitivt mer kraft da Nicolai Næss prøvde seg på en volleysuser, men igjen var Klaesson i veien. U-landslagskeeperen sto sikkert og trygt lenge, inntil han foræret feil mann en gratissjanse: Innbytter Mos Abdellaoue fikk ballen etter et håpløst forsøk på utboksing fra Vålerenga-keeperen, men greide ikke trille den i nettet.

Dermed ebbet det ut med 1–0-seier til Vålerenga, som kunne økt ledelsen med da Deyver Vega klemte til på frispark og traff tverrliggeren.

– En helt jevn kamp, og hvis vi ser på kvalitet, skal vi ikke tape. Vi skal som dårligst spille uavgjort. En forutsigbar match der de spiller på sin måte og vi på vår. Det var som forberedt, man må bare gjøre det med kvalitet, sier Stahre.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt12111043152834
2Molde13101239132631
3Odd127142014622
4Vålerenga126421615122
5Kristiansund124622316718
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Sarpsborg 08
 3. Vålerenga Fotball
 4. Dag-Eilev Fagermo

Flere artikler

 1. Vilt Valle-drama: Fagermos superbytter ga ny Aalesund-kollaps

 2. Tabber og Børven-hat trick spolerte Fagermos gjensyn med eksen

 3. Vålerenga-profil ut med skade i generalprøven: – Ingen fare

 4. Fagermo om RBK-jobben: Mener det er synd for dem

 5. Null mål mellom uavgjortspesialistene: – For pinglete

Fra andre aviser

 1. For noen dager siden ga han fansen en gladmelding. Tirsdag sørget han for seier i trenerens debut.

  Aftenposten
 2. Sterk Vålerenga-seier i generalprøven

  Aftenposten
 3. Sterk Vålerenga-seier i generalprøven

  Fædrelandsvennen
 4. Vålerenga vant i Fagermos debut, men: «Hva var planen?»

  Aftenposten
 5. Da Fagermo så hva de andre gjorde, begynte han å gruble

  Aftenposten
 6. Vålerenga vant i Fagermos debut, men: «Hva var planen?»

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder