VOKTER FORTET: Lars Lagerbäck står fortsatt uten tap på hjemmebane som norsk landslagssjef (12 kamper). Men det er før Spania gjester på lørdag ... Foto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix

Norges Fotballforbund varsler snarlig Lagerbäck-møte

I løpet av den nærmeste tiden skal Norges Fotballforbund avklare om Lars Lagerbäck (71) virkelig har lyst til å gå på en ny periode som norsk landslagssjef.

Svensken har kontrakt til sommeren 2020, der Norge kan delta i EM-sluttspillet, som i så fall blir med Lagerbäck som sjef. Men om Norge for tiende gang på rad mislykkes i å ta seg til mesterskap på herresiden, er Lagerbäcks tid over. Iallfall slik det ser ut på papiret, altså kontrakten hans, akkurat nå.

Men da fremtiden var temaet på onsdagens pressekonferanse, var ikke Lagerbäck avvisende. Til TV 2 har han også sagt nylig at den norske spillergruppen – med eksempelvis Martin Ødegaard (20), Kristoffer Ajer (21) og Sander Berge (21) i sentrale roller – gjør det fristende å gå på enda en periode som norsk sjef. Da snakker man i så fall frem til Qatar-VM i 2022.

– Hvis det er sånn at Lars selv ønsker å fortsette, har lyst til å fortsette, og det passer med hans livssituasjon, er han en veldig sterk kandidat. Vi har hatt fine år og en fin periode med ham, det er spennende spillermateriell på gang, og kjernen i laget består av «hans» spillere, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund.

Som NFF-administrasjonens sjef vil han garantert være en del av ansettelsesutvalget som leder prosessen rundt å finne den neste norske landslagssjefen for menn. Det vil også toppfotballsjef Lise Klaveness og fotballpresident Terje Svendsen. Til slutt blir det NFFs styre – ledet av fotballpresidenten – som avgjør hvem som får jobben.

– Skal i dialog

Og nå varsler Bjerketvedt at Norges Fotballforbund bør avklare Lars Lagerbäcks endelige motivasjon for å fortsette.

– Jeg vet ikke når det skjer, men at vi skal gå i dialog med Lars den neste tiden, i løpet av noen uker eller måneder, det skal vi. Det er både nødvendig og ønskelig, melder Bjerketvedt til VG.

– Ser du for deg å droppe Lagerbäck dersom han ønsker å være med videre?

– Et umulig spørsmål å svare på. Det første som må avklares, er hva han tenker, sier NFF-sjefen – og sier de er opptatt av å være tidlig ute med å vurdere kandidater.

Han vedgår at NFF ikke har startet ennå, med et halvår igjen til den høyst sannsynlige EM-playoff’en i mars neste år, der Norge kan gå til mesterskapet gjennom det nye Nations League-systemet.

les også

Iskald Henriksen måtte be om lov for å spille på klubbens U-lag

Lagerbäck sa onsdag at ballen ligger hos NFF.

– Vi har ikke tatt noen beslutning ennå. Jeg har forsøkt å slutte i syv år, smiler Lagerbäck som overtok Island i 2012, etter å ha ledet Sverige og Nigeria før det.

Har vanskelig for å gi seg

På Island var han i fire år og tok nasjonen til sitt første mesterskap i EM 2016, der de gikk helt til kvartfinalen mot vertsnasjonen Frankrike.

– Alltid interessant å se hvor langt man kan ta et lag, sier Lagerbäck om hvorfor det er vanskelig å gi seg.

Felles for de tre siste norske landslagssjefene – Per-Mathias Høgmo, Egil «Drillo» Olsen og Åge Hareide – er at alle forlot jobben uten å ha fullført den siste kvalifiseringen de startet på.

– Om du titter på resultatene, var jeg én kvalik for lenge i Sverige. Vi lyktes med alle frem til den siste. Men det tror jeg er tilfeldig og iallfall ikke typisk norsk å være en kvalik for lenge, sier Lagerbäck konfrontert med den historikken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder