England tapte straffedrama

Beckham skjøt håpløst over

ESTADIO DA LUZ (VG Nett) (Portugal-England 2-2, 8-7 etter straffer) Da Portugals keeper Ricardo gikk frem for å ta den avgjørende straffen stod gigantiske Estadio Da Luz i Lisboa nærmest stille. Sekunder senere eksploderte det.

Håvar Bremer
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Mens de portugisiske spillerne kastet seg rundt hverandre, tok flere av de engelske spillerne til tårene. Darius Vassell var kanskje den mest ulykkelige. Han misset på den sjuende straffen, og dermed kunne keeper (!) Ricardo avgjøre. Sisteskansken dundret inn straffemålet som sendte hele Portugal til himmels og England til skuffelse og fortvilelse.

- Det er hardt å ryke ut på staffer. Vi var ikke heldige, slo England-manager Sven-Göran Eriksson fast. Han går garantert noen hete dager i møte nå.

- Jeg må foreta en hjertesjekk. Man satser høyt av og til, sier Portugal-trener Luiz Felipe Scolari.

Stygg Beckham-miss

Igjen må David Beckham finne seg i å bli omtalt som syndebukk. Få av de 65.000 tilskuere trodde sine egne øyne da han satte Englands første forsøk håpløst over mål.

Beckham sparket i bakken så det sto en liten sandstorm opp. . Gressteppet ga faktisk etter og forflyttet seg da Beckham satte ned stamfoten. Dermed flyttet ballen også på seg før Beckham traff med skuddfoten. Situasjonen var helt utrolig, og nesten det samme skjedde da han bommet mot Tyrkia i kvalifiseringen.

Dramaet, straffe for straffe:

England MISS!: David Beckham sender ballen skyhøyt over i den første straffen. Etterpå peker han på straffemerket, som han mener fra humpete.

Portugal SCORING!: Deco sender David James til høyre, og ballen motsatt vei.

England SCORING!: Michael Owen brenner til. Ricardo går feil vei.

Portugal SCORING!: Innbytter Simao stopper i tilløpet, og setter ballen sikkert forbi James.

England SCORING!: Frank Lampard velger styrke, og hamrer straffen i mål.

Portugal MISS!: Rui Costa sender ballen over! Som Beckham snur han seg og ser på straffemerket.

England SCORING!: Forsvarsspiller John Terry er iskald, og setter ballen opp i nettet.

Portugal SCORING!: Ronaldo stopper litt i tilløpet, og setter deretter ballen over James, som går riktig vei.

England SCORING!: Owen Hargreaves setter ballen hardt og sikkert i mål.

Portugal SCORING!: Maniche takler presset, og scorer sikkert.

England SCORING!: Ashley Cole triller ballen utagbart i hjørnet.

Portugal SCORING!: Helder Postiga er så vidt nær ballen og "chipper" den midt i mål! James går til høyre, men skulle stått.

England MISS!: Innbytter Darius Vassell treffer ballen dårlig. Ricardo går til venstre og redder uten hansker. Portugal-keeperen napper dem av seg før Vassels

Portugal SCORING!: Keeper (!) Ricardo går frem og dundrer inn den avgjørende straffen.

- Jeg må takke Gud for alt han har gitt oss, sier Scolari henrykt.

Portugal best

Før straffekonkurransen var et faktum, var det vertene som hadde vært det beste laget.

Etter 110 minutter ladet Rui Costa kanonen, og sendte Portugal opp i 2-1-ledelse. Ozonlaget vibrerte trolig over Lisboa, men det roet seg like etter. Fem minutter senere scoret Frank Lampard da han plustelig fikk ballen foran seg foran Portugals keeper Ricardo.

Helt på tampen av full tid headet Owen i tverrliggeren. Sol Campbell var der på returen og satte ballen i mål, men dommeren annullerte scoringen. Sveitsiske Urs Meier mente den engelske forsvareren var for tøff foran keeper Ricardo. TV-bildene viser imidlertid at Campbell og John Terry ikke gjorde noen ulovligheter inne i feltet. Situasjonen vil garantert vekke sterke reaksjoner i dagene som kommer.

- Fra benken så det greit ut, men jeg har ikke fått se situasjonen på TV. Dommeren mente det var en dytt i feltet, sier Eriksson.

Owen-scoring etter tre minutter

England gikk i føringen før det var spilt tre minutter. Costinha klarte ikke å heade unna et utspill fra David James, og ballen gikk til Michael Owen som vendte nydelig i feltet og lobbet over Ricardo.

Etter dette dreide det aller meste seg om Portugal, men både Ronaldo, Numo Gomes og Figo misset på store sjanser.

England red lenge av det portugisiske stormløpet, og i 2. omgang forsøkte de å forsvare seg til seier. Det gikk nesten. Sju minutter før slutt fant innbytter Simao enn annen innbytter inne i feltet. Helder Postiga, som har vært en fiasko og ikke klart å spille seg til fast plass i Tottenham, headet ballen i nettet bak keeper David James.

Like før full tid headet Campbell ballen i mål, men denne ble altså annullert.

Dermed var det klart for ekstraomganger. Vertene forsatte å være det klart beste laget, og det hadde ikke vært noe å si på om de hadde avgjort kampen til sin fordel.

Rooney skadet

Wayne Rooney fikk aldri muligheten til å plusse på sine fire EM-scoringer. 18-åringen ble stemplet stygt i foten av Costinha innenfor 16-meteren, men fikk av uforståelige grunner frispark mot seg. Unggutten ble forbannet. Haltende gikk han ved siden av Portugal-forsvareren og skjelte ham ut etter episoden. Han forsøkte å spille videre, men måtte gi seg i det 27. spilleminutt.

Portugiserne var nok i flertall på tribunen, men frem til den sene utlikningen var det engelskemennene som holdt størst leven. De gledet seg åpenbart stort over det baktunge og defensive engelske laget. Men etter Postigas sene utlikning ekspolderte de portugisiske tilskuere, og startet et imponerende lurveleven som varte kampen ut.

Men nok en gang må England reise hjem fra et mesterskap etter å¨ryke ut i straffesparkkonkurranse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder