Helten sover

Men Ronaldo forbløffer fotballverden med sin gjenoppstandelse

KOBE (VG) Midt i kaoset på togstasjonen i Kobe sitter en mann og sover. Ronaldo (25) er sliten.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

De brasilianske stjernene tok toget, den lynhurtige Shinkansen, fra Kobe til Hamamutsu i går. Der forbereder de seg til fredagens VM-kvartfinale mot England.

De fleste andre spillerne virket opplagte under ventetiden på Shin-Kobe Station. Roberto Carlos forsøkte å få liv i Ronaldo, men angriperen orket ingenting. Han trakk bare capsen lenger ned i øynene - og sovnet litt.

Det har skjedd mye for ham på de tre første VM-ukene: Fem mål på fire kamper, og helt plutselig ligner det brasilianske vidunderbarnet på seg selv igjen.

- Alt er mulig

Og med Zidane, Batistuta og Figo hjemme allerede - og Totti snart på flyet - er Ronaldo VMs største stjerne, sammen med mediemagneten David Beckham.

- Det føles som om det er noen der oppe som passer på meg. Jeg føler at alt er mulig for meg nå. Og når jeg går ut på banen, føles det som om jeg vet at jeg kommer til å score, sa han for få dager siden.

Hittil har det holdt. Ronaldo har scoret hver gang han er på banen, og kan kopiere legenden Jairzinho. Han gjorde mål i samtlige seks kamper i 1970, inkludert 1-0-målet mot England . . .

Så spørs det om det er det engelske jernforsvaret eller Ronaldos egen følelse som får rett fredag.

Brassespissen har omtrent stått opp fra de døde. Karrieren kunne vært over. Veldig mange har spådd det.

- De kjenner ikke kroppen min. Jeg har ikke vært i tvil om at jeg skulle klare det, uttaler Ronaldo til brasiliansk presse.

Knærne hans har vært fullstendig ødelagt. Da han gjorde comeback på landslaget i mars, hadde han vært uten Brasil-drakt i to og et halvt år.

- Jeg har vært gjennom en tung tid rent sportslig, trolig den tyngste i mitt liv. Men jeg har aldri gitt opp.


Mer voksen

Karakterstyrken Ronaldo har vist ved å komme tilbake på denne måten, blir rost over hele verden. Landsmannen Pele´ er fra seg av begeistring, og mener også at Ronaldo i løpet av kort tid er blitt en langt mer voksen mann.

- Det er nok riktig. Det heter jo at problemer gjør deg sterkere, og det stemmer i mitt tilfelle. Og jeg er blitt far (sønnen heter Ronald), og har lagt om livsstilen noe. Dette håper jeg har gitt utslag på banen også, sier Ronaldo, som virker uhyre avspent og går rundt med et konstant og stort smil.

Det var noe annet for fire år siden. Blek og tydelig i ubalanse ble han kastet innpå i VM-finalen mot Frankrike. Brasil tapte 0-3, Ronaldo gjorde omtrent ingenting.

Det har vært parlamentshøringer om saken i Brasil, men det er fremdeles ikke kommet ut noen endelig forklaring på hva som skjedde. Mektige Nike skal ha presset på for at Ronaldo måtte spille finalen, til tross for at han noen timer tidligere svelget tunga og fikk et tilnærmet epileptisk anfall.

- Jeg er ikke ute etter revansj overfor noen for det som skjedde for fire år siden. Når jeg tenker tilbake på Frankrike, blir jeg bare trist, kommenterer han selv.

Ser fremover

«Fenomenet», som han kalles, er kåret til verdens beste spiller to ganger. Men han konsentrerer seg mest om fremtiden.

- Det er ikke noen vits i å se tilbake. Alt som betyr noe, er det som skal skje, sier Ronaldo.

- Jeg har ett mål her: å vinne VM. Jeg skal gjøre det for familien min og for landet mitt. Gleden jeg føler når jeg scorer for Brasil, og vet hvor mange som jubler hjemme, er ubeskrivelig.

Ronaldo er den yngste som noen gang er tatt ut på det brasilianske landslaget. 17 år og ni måneder var han i troppen som vant VM-gull i USA i 1994.

I 1998 endte det med finalefiaskoen.

Det oser VM-gull av Ronaldo denne gangen.

Men først står det noen engelskmenn i veien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder