Ronaldo skjøt seg inn i VM-historiebøkene med superkveld: – Det betyr alt

SOTSJI/OSLO (VG) (Portugal–Spania 3–3) Det var fotballkampen som hadde nesten alt – og til slutt hadde ingen mer på lager enn Cristiano Ronaldo (33).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det betyr alt. Dette var en jobb som hele laget gjorde. Jeg gjorde en god jobb i kveld, men det var en jobb hele laget gjorde. De trodde på meg, men det er hele lagets fortjeneste, sier Cristiano Ronaldo til FIFAs reporter etter kampen.

Kunstmaleriet av et frispark i sluttminuttene hadde sikret 3–3 og hans tredje mål for kvelden, samtidig tidenes første VM-hat trick på Spania, og det som på papiret var gruppespillets heftigste kamp, viser seg i praksis kanskje å bli hele mesterskapets aller heftigste. Det var som om det karakteristiske, buede betongtaket over Fisht Stadium i Sotsji kunne løfte seg.

– Vi ledet, de slo tilbake, men vi sluttet aldri å kjempe. Vi klarte oss til slutt og det var fortjent. Selv om Spania hadde mye ball, ble det en god kamp for oss, fortsetter kampens store spiller.

Som opptakt hadde Spania sparket treneren, Cristiano Ronaldo hadde vedtatt en fengselsdom og en sviende skattebot som opptakt, VM-veien videre og kampen for gruppeseieren mellom de to iberiske stormaktene lå i potten – pluss Ronaldos søken etter å skyte seg inn på de historiske toppscorerlistene.

VG Live: Fyldig referat her!

les også

Cristiano Ronaldo dømt til to års betinget fengsel for skattefusk

Ronaldos kveld

VM har riktignok aldri vært Portugal-stjernens greie, minus hans godkjente debut som 21-åring og fjerdeplass i 2006, var det blitt med tre mål på tre VM, ett av dem forært av en keepertabbe (Ghana i 2014), et annet på et flaksemottak selv Ronaldo lo av (Nord-Korea 2010), men det var før Spania-kampen på den russiske sørsiden fredag 15. juni 2018.

Allerede etter tre minutter var det som om Ronaldo tok med seg ballen gjennom en tidsmaskin, innstilt på 15 år tilbake i tid, for på andre siden kom han ut igjen med en overstegsfinte, varemerket da han presenterte seg for fotballverden i Manchester United-drakt i 2003.

Nacho lot seg lure, strakk ut benet, Ronaldo kjente kontakten og gikk i bakken. Straffespark, konkluderte den italienske dommeren Gianluca Rocchi.

I BBCs stjernespekkede studio var Cesc Fàbregas, Rio Ferdinand og Alan Shearer enige om at straffesparket var korrekt idømt.

– 100 prosent, konstaterte Ferdinand.

Sikker straffe

Ronaldo tittet opp på Spania-keeper David de Gea i tilløpet, så deretter ned mot ballen og satte ballen sikkert til side for keeperen og i nettet. Men det var bare begynnelsen på matchen – og for Ronaldo.

De første 20 minuttene skinte Ronaldo i sin hvite fotballsko, han så ut som verdens beste fotballspiller, han trillet firkantpasninger for å tempoet ned og minuttene opp, han flikket gjennom lagkameratene, han kom på sugende løp og han satte opp spissmakker Guedes som kunne doblet ledelsen med en nydelig pasning.

VG I SOTSJI: Øyvind Herrebrøden følger fotball-VM for VG.

Riktignok utlignet utskjelte Diego Costa i mellomtiden, godt hjulpet av en albue mot Pepe og to fine dragninger, men Ronaldo var på pletten igjen rett før pause. 21-årige Guedes gjorde opp for missen, dempet et fint oppspill, overlot ballen til mannen han er sammenlignet med, som prøvde venstrebenet denne gangen.

David de Gea – regnet som verdens beste keeper av de aller fleste – så utgangen og gikk ned for å plukke ballen. Men feilberegnet, fikk ikke grepet og via hanskene hans suste Ronaldo-avslutningen inn til ny Portugal-ledelse.

Frisparkperle

På det tidspunktet hadde «La Roja» våknet etter en treg start, der den spanske pasningsarmadaen fikk en slagside av aggressive Portugal-spillere og Ronaldo i superhumør.

Men sakte, men sikkert begynte ballen å rulle fortere, gjenvinningene kom på Portugals halvdel, Isco og David Silva involverte seg mer og mer. Riktignok kom 1–2 og De Gea-tabben på et ubeleilig tidspunkt rett før pause, men en vill start på 2. omgang satte Spania i førersetet.

Først løp Diego Costa sitt andre i åpent mål på nikken fra Sergio Busquets, som knuste Guedes på bakre stolpe på et innleggsfrispark. Og rett etterpå kom det vi trodde skulle være høydepunktet i et VM-drama av de sjeldne:

For Nacho Fernandez, den lojale, tålmodige backsliteren som kjemper seg inn både i Champions League-finaler og på Spanias VM-lag, der han egentlig er tredjevalg, feide inn ledermålet fra 17 meter med halvtliggende vrist.

Hvis du lurer på hvorfor en av Premier Leagues beste forsvarere, Cesar Azpilicueta ikke kommer med på Spania, kan du jo se perlen av en ytterside én gang til.

Europeisk landslagstoppscorer

Nachos straffefelling var glemt, kampen snudd, Spania fortsatte å bølge frem i angrep og spilte med ballsikker kontroll – frem til Cristiano Ronaldo prøvde seg på et nytt frispark etter 88 minutter.

Han har hatt mange dødballforsøk i VM-sammenheng og aldri scoret på frispark, men sparte åpenbart det beste til det som kanskje blir hans siste verdensmesterskap.

Et skrudd, hardt duppefrispark over muren gikk i krysset til 3–3 – og satte et hinsides punktum for en fotballoppvisning som kunne vært en oppsetning på teater.

– Selv om Spania hadde mye ball, ble det en god kamp for oss. Vi sluttet aldri å kjempe, og vi klarte oss til slutt. Det var fortjent, fastslo Ronaldo.

Hans 82., 83. og 84. mål på 151 landskamper for Portugal betyr ikke bare at han er den første til å score i de åtte sluttspill (EM/VM/Copa America) på rad – eller den fjerde til å nette i fire forskjellige VM.

33-åringens drømmefrispark gjør ham til tidenes landslagstoppscorer i Europa – i godt Real Madrid-selskap med Ferenc Puskas fra Ungarn. 50-tallsikonet scoret i sin tid 84 mål på 89 landskamper.

Bare Ali Daei, med sine 109 scoringer for Iran, har flere i landslagsfotballen totalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder