STOR FORSKJELL: Rocky Lekaj i aksjon for Sheffield Wednesday, og Romsås IL. Foto: Steve Ellis/Kay Grue Thorsen, Akers Avis Groruddalen
STOR FORSKJELL: Rocky Lekaj i aksjon for Sheffield Wednesday, og Romsås IL. Foto: Steve Ellis/Kay Grue Thorsen, Akers Avis Groruddalen

Fra Englands-proff til 4. divisjon

Resultat av mobbing, managerbytte og en konkurs

FOTBALL

(VG Nett) Fra Sheffield Wednesday til Romsås IL. Karrieren til norske Rocky Lekaj (21) har ikke gått som håpet.

  • Harald Fjelddalen
Publisert: Oppdatert: 20.10.10 18:43

14. mars 2007: Rocky Lekaj debuterer for Sheffield Wednesday i Championship. 17-åringen imponerer foran 18 752 tilskuere i sitt korte innhopp, og fansen synger hans navn. Framtiden ser lys ut.

31. august 2010: Rocky debuterer for Romsås IL foran knapt 100 tilskuere i norsk fjerdedivisjon mot Nordstrand 2 på Nordstrand kunstgress. Alt har ikke gått helt etter planen.

Fra han var 16 år har Rocky Lekaj og den ett år yngre broren Leon Lekaj tilbragt fire år i engelske Sheffield Wednesday på nivå to i engelsk fotball.

En fotballkarriere som har inneholdt managerbytte, skader, en konkurs og ifølge Rocky selv: mobbing.

I dag spiller vingen for Romsås IL på nivå fem i norsk fotball. Fotballmessig angrer han likevel ikke på at han dro tidlig til England.

- Jeg lærte mye og vokste på erfaringen, sier han til VG Nett i dag.

Oppdaget i europeisk turnering

I ungdomsårene var Rocky og broren en del av det sterke 1989-laget til Oslo-klubben Grei, som også hadde nåværende Strømsgodset-spiller Kim Andrè Madsen i midtforsvaret.

Grei-laget var et av Norges beste, og hadde mange harde bataljer blant annet mot Vålerenga, som hadde spillere som Mohammed Fellah, Amin Nouri, Kristian Brix, Harmeet Singh, samt Aalesunds Fredrik Carlsen på laget.

VG Nett-leser:Rocky er en spiller jeg har sansen for. Lettbent, og veldig teknisk.Diskuter her!

Etter deltakelse med Grei i en europeisk turnering, fikk Sheffield Wednesday øynene opp for Rocky.

Mobbing og utlån

Til VG Nett forteller Rocky om vanskelige forhold i England.

- Det var mye sjalusi og mobbing. Spillerne på laget likte ikke at en som kom utenfra, tok plassen til en de hadde spilt med siden barndommen, forteller Lekaj.

Det faktum at han spilte i røde sko og gikk med annerledes klær enn engelskmennene, hjalp heller ikke på situasjonen, forteller han.

- Men jeg lærte meg å ikke bry meg om det. Jeg konsentrerte meg om å spille, og til slutt vant jeg respekten til spillerne. Da sluttet de å hakke på meg, forklarer han.

Les også: Rocky: - Ingenting å tape på å reise tidlig

Fotballmessig gikk det bedre. Rocky fikk noen innhopp på A-laget og etablerte seg på reservelaget. I 2009 scoret Rocky fjorten mål på ti kamper for reservelaget, og ble av manageren anbefalt et utlån. Lekaj endte opp i Sandefjord, men en ankelskade bidro til at han ikke klarte å spille seg inn på laget.

Managerbytte og Lyn-konkurs

Da han vendte tilbake til Sheffield Wednesday, var manager Brian Laws byttet ut. Den nye manageren foretok store utskiftinger i både spillerstall og støtteapparat. For Rocky var tanken om å skulle bevise seg på nytt, slitsom å bære. Til slutt ba han om å få dra hjem.

Les også: Norske Rocky nærmer seg Lyn

Dermed flyttet Rocky, broren og familien tilbake til Norge tidligere i år. 21-åringen skrev etterhvert under for Lyn. Der tok fotballkarrieren seg opp.

- Jeg fikk spilletid, og scoret noen mål. Så det som skjedde var veldig kjipt, forteller Rocky Lekaj.

Lyn gikk konkurs før sommeren i år og den hjemvendte 21-åringen måtte i likhet med mange andre spillere jakte på nye klubber. Rocky forteller at han fikk tilbud, men det var ingen som passet.

- Det var snakk om klubber fra Bergen og Stavanger som ville ha meg ut sesongen. Men jeg var ikke klar for å flytte så langt, bare for noen måneder, sier 21-åringen, som nå bor på Kalbakken i Oslo.

Briljerte i fjerde divisjon

Til slutt endte Rocky Lekaj opp i Romsås IL. Ammerud-gutten bor ikke langt fra Romsås, og kjenner miljøet godt.

- Broren min skulle starte på laget, og da spurte treneren om jeg også ville begynne. Jeg snakket med agenten min, og han syntes det var en god idé, forteller Rocky.

- Det er bedre å trene og spille kamper, enn å sitte hjemme, forklarer vingen. Å hjelpe Romsås til opprykk til tredje divisjon, var også en motivasjonsfaktor. Romsås lå på femteplass i sin avdeling før inntoget av Lekaj-brødrene.

Romsås vant sine gjenstående kamper og sikret opprykket. Rocky Lekaj imponerte og scoret 16 mål på seks kamper.

- Jeg sa til treneren at vi skulle rykke opp. Jeg hadde lyst til å gjøre dem den tjenesten, så det var deilig at vi klarte det, sier Rocky.

- Hører hjemme på et høyere nivå

Romsås-trener Filip Bes forklarer at Lekaj-brødrene var nøkkelspillere i kampen om opprykk. Han er ikke i tvil om at Rocky er altfor god for fjerdedivisjon.

- Han har en spillerforståelse, teknikk, pasningsfot og avslutningsteknikk som er på et nivå langt over 2. divisjon, sier Bes.

Rocky skal nå bruke fotballpausen på å trene styrke. Deretter skal han finne seg en ny klubb. Selv om han tror han kan klare seg i eliteserien, går han gjerne til en 1. divisjonsklubb.

- Jeg vet hva jeg står for og jeg vil spille kamper. Da er det kanskje bedre å gå til en førstedivisjonsklubb som vil gi meg spilletid, forteller Rocky.

Romsås-trener Filip Bes tror Rocky kan nå langt.

- Jeg håper en storklubb legger merke til han. Hvis de er tålmodige og jobber med han, tror jeg han virkelig kan blomstre. Han har potensialet til å bli en storspiller, fastslår Bes.