IKKE I TVIL: Svein-Erik Edvartsen er ikke i tvil om at han ble utsatt for rasisme etter kampen mellom Start og Tromsø. Foto: Scanpix

Edvartsen: - Jeg ble utsatt for reinspikka rasisme

Mandag må Start svare for seg overfor NFF

Start-direktør: - Vi har gjort det vi kan

(VG Nett) Svein-Erik Edvartsen, som forrige helg ble kalt «tandoori-dommer» av markedssjefen i Start, er ikke i tvil om at det var rasisme som lå bak utsagnet. Nå krever NFF at klubben forklarer seg.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- At utsagnet er reinspikka rasisme kan det ikke herske tvil om og jeg er skuffet over slike utspill i norsk fotball. Jeg har notert meg at ulike «gi rasisme rødt kort»-organisasjoner, SOS Rasisme og Antirasistisk senter er av samme oppfatning som meg, sier Edvartsen.

VG Nett-leser:Nå har jo NFF sine egne regler da. Regner uansett med at det eneste etterspillet blir at han får beskjed av sjefen sin om å ikke gjøre noe sånt igjen.Diskuter her!

«Denne Tandori dommeren må virkelig finne seg et annet yrke..... FINN PÅ NOE ANNET OG GNI KRYDDERET UT AV ØYNENE».

Det var dette utsagnet lederen for privatmarkedet i Start, Christer Paulsen, la ut på sin Facebook-side etter forrige helgs kamp mellom Start og Tromsø i Kristiansand.

Det har fått antirasistiske organisasjoner til å reagere, og flere av dem hevder at utsagnet Edvartsen ble møtt med, er av rasistisk art.

Edvartsen har besteforeldre fra Pakistan, men er født i Oslo og har bodd i Norge hele sitt liv.

Les også:Start-leder kalte Edvartsen «Tandoori-dommer»

- Utsagnet er basert på Edvartsens utseende, og det er et negativt kallenavn basert på hans bakgrunn. Det var uklokt av Start-lederen å skrive dette, sa Jan Erik Skretteberg i SOS Rasisme til VG Nett tidligere denne uka.

Fått mange henvendelser

Selv ville ikke Edvartsen kommentere utsagnet i særlig grad etter kampen, men den siste uka har han mottatt flere henvendelser fra både media og andre.

- Flere personer som jeg ikke kjenner og som har barn med mørk hudfarge og som har fotball som sin idrett, har kontaktet meg de siste dagene og håper dette får konsekvenser for personen som fremsatte disse ytringene, sier Edvartsen.

Start uttalte tidligere denne uken at de skulle ta tak i saken så fort «ting hadde roet seg». Nå har NFF lagt press på klubben for å få en forklaring.

Les også:Start-spiller nærmer seg nakenløp på bro

- Vi har sendt en forespørsel til Start for å få en avklaring på hva de har foretatt seg i forbindelse med denne saken, sier leder i påtalenemnda, Egil André Berglund, til VG Nett.

Han understreker at forbundet har gjort det klart overfor Start at de tar avstand fra ytringer med rasistisk innhold.

- Nå kommer vi til å avvente svar fra Start før vi gjør noe mer, sier han.

Samleside:Alt om Start-sesongen!

Risikerer bøter

I fotballforbundets sanksjonsregelverk heter det at man blant annet kan ilegge sanksjon ved «fremsettelse av ytring i forbindelse med kamp eller trening som er egnet til å true, fornærme eller håne en person på grunnlag av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion, livssyn eller seksuell orientering. Som ytring regnes også bruk av symboler».

Artikkelen fortsetter under bildet!

Foto: Faksimile: Facebook


En mulig sanksjonsform er poengstraff for klubben.

- Trekk av poeng vil neppe bli aktuelt i denne saken. Den type sanksjon tas bare i bruk ved ytterste konsekvens. Det som kan bli naturlig her, er ileggelse av bot. Men foreløpig er det for tidlig å si noe om det, sier Berglund.

Les også:Dommer Edvartsen hadde lagt opp ved «nedrykk»

- Har gjort det vi kan

Start-direktør Sveinung Hovstad forteller til VG Nett at klubben kommer til å bruke mandagen på å gi fotballforbundet et svar på deres henvendelse.

- Så langt har vi bare rukket å registrere at forespørselen fra påtalenemnda har kommet, sier han.

- Men vi føler vi har gjort det vi kan gjøre. Vi har beklaget på vegne av klubben, og Christer Paulsen har selv beklaget hendelsen. Han har også forsøkt å komme i kontakt med Edvartsen selv. Jeg vet ikke hva mer vi burde gjort, sier Hovstad.

Les også:Edvartsen: - Min beste avgjørelse i år

Når det gjelder muligheten for å bli ilagt sanksjoner, vil ikke Hovland spekulere særlig - ennå.

- Vi får bare vente på fotballforbundets svar etter at vi har forklart oss, sier han.

- Neppe skjedd noen andre

Dommer Edvartsen har ikke latt seg imponere over måten Start har håndtert saken på.

- Det kan virke som at Start ønsker å tie saken i hjel. Dersom klubben ønsker at dette bare skal dø ut uten konsekvenser og at de ønsker at en person som fremmer rasistiske utsagn skal representere Start i ulike settinger, må jo det bli klubbens valg, sier Edvartsen.

- Dersom å «gripe fatt i saken» etter Starts oppfatning er at Paulsen har sagt unnskyld, så har i alle fall klubben en annen måte å gripe fatt i denne typen saker enn for eksempel Sandefjord, fortsetter han.

Les også:Fagermo tar omstridt dommer i forsvar

Tidligere i høst fikk Sandefjords angriper Admir Rascic sparken etter at han kalte keepertreneren i klubben for «en «nazist».

Likevel er han trygg på at Norges Fotballforbund treffer riktig beslutning i denne saken.

- Jeg er veldig godt kjent med hvor alvorlig både FIFA, UEFA og NFF reagerer på rasistiske ytringer. At utsagnet var rasistisk ment er udiskutabelt. Jeg tror neppe markedssjefen i Start hadde skrevet om tandoori og krydder hvis det hadde vært en annen eliteseriedommer som hadde dømt Start mot Tromsø. sier Edvartsen.

- Affekt unnskylder ikke uttalelsen

Morten Gulbrandsen, som har jobbet med «Gi rasisme rødt kort» i NISO fra 2000 til 2010, reagerer også kraftig på Start-lederens uttalelser.

Alt om fotball:Sjekk VG Netts fotballforside!

- Det er alvorlig, og står ikke tilbake for episoder vi har sett tidligere i norsk fotball. Svein-Erik Edvartsen har jo også opplevd tilsvarende sjikane som ishockeydommer. Det nye er at dette kommer fra en administrativ ansatt i en norsk toppklubb, sier Gulbrandsen til VG Nett.

Han har registrert at Paulsen i Start har gått ut og sagt at Facebook-meldingen var skrevet i affekt.

- Det unnskylder på ingen måte uttalelsen. Spillere og trenere har i alle år måtte stå til rette for adrenalinkokende uttalelser de har gitt rett etter kampslutt - uten at dette har vært uttalelser i kategorien rasisme, sier han.

Sportsinteressert?Følg VG Nett-sporten på Facebook!

Gulbrandsen forventer at denne saken ikke blir dysset ned.

- Nåværende NFF-president Yngve Hallén kjenner veldig godt til denne typen problemstilling. Når en fotballdommer blir utsatt for trakassering er det å forvente at Hallén sørger for at denne saken ikke dysses ned, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder