BLE NEDKJØLT: Stefan Johansen på vei ut av banen på Ramat Gan Stadium med to isposer - en på hvert bein - i går. Men han beroliger med at det ikke er noe farlig. Foto: Erlend Aas/NTB Scanpix

Hemmeligheten bak «Norges beste venstrefot»

Stefan Johansen ville ikke være som alle andre - skiftet fra høyre til venstre

TEL AVIV (VG Nett) Stefan Johansen (22) ville ikke være som alle andre. Derfor sto han i timevis på en grusbane for å bli venstrebent.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

U21-landslagets superheite midtbanespiller var som barn flest. Han løp rundt på fotballbaner i Finnmark og sparket til ballen med høyrefoten. Så fikk han en idé.

- Jeg og en annen kompis fant ut at det var kjedelig at alle brukte høyrefot. Derfor gikk vi ned på en grusbane og sto der i flere timer og skjøt med venstre. Slik fikk vi begge venstreføtter, forteller Johansen til VG.

I dag blir venstrefoten hans beskrevet som den beste i norsk fotball. Og når Norges U21-gutter spiller karrierens viktigste kamp i kveld, U21-semifinale mot Spania, så er Stefan Johansens venstrefot trolig en helt vital del av Norges seiersplan.

- Er det noen som kan trylle med ballen i norsk fotball, så er det Stefan Johansen. Han bruker alle deler av foten, innside, ytterside, vrist. Og han kan skyte. Han har trolig den beste venstrefoten i norsk fotball på lang, lang tid, sier VGs fotballekspert Knut Espen Svegaarden.

Ser på Youtube

På gårsdagens trening i Tel Aviv løp Vardø-gutten rundt med limegrønne/gule fotballstøvler, hårbånd, hvite sokker og lilla vest over den røde t-trøyen. Han så ut til å kose seg i den behagelige sommertemperaturen.

- Det blir en stor kamp, sier Johansen - som står med en ispose teipet rundt høyre legg.

BLIR STUDERT: Tidligere Real Madrid-spiller Guti. Foto: AFP

Historien til 22-åringen er til å ta lærdom av for alle unge fotballspillere. Den handler ikke om tilfeldigheter, men om nøyaktighet, terping og en bevisst strategi for å bli bedre.

- Jeg er mye på Youtube. Jeg ser verdensstjerner og prøver å forstå hva som er genialt med det de gjør. Du må forstå hva og hvorfor, forteller han.

Mest inspirasjon har han hentet fra Guti. Den tidligere Real Madrid-spilleren så pasningsmuligheter i luker som egentlig ikke eksisterte.

- Han var en spiller jeg hadde sansen for. Når man skal se og lære, så var det han jeg falt mest for. Jeg ville se hvor smart og effektiv man kunne være. Jeg begynte tidlig å tenke på hvorfor de beste er best. Hva gjør de?

- Unorsk

Nå er Stefan Johansen selv blitt et pasningsforbilde.

- Det handler om å forstå når du skal slå og ikke slå. Skal du bruke innsiden eller vrist? Og så må det gjøres på riktig tidspunkt og med riktig hardhet. I Godset er det et voldsomt fokus på å spille på riktig fot, sier Johansen.

- Spiller du med høy risiko?

- Selvfølgelig er det høyere risiko. I Strømsgodset får jeg lov til det. Ronny (Deila) mener det gjør meg til en bedre fotballspiller, og det er ikke ofte det mislykkes. Vi kan være mer sårbar, men gevinsten når vi lykkes er så mye større.

- Jeg har aldri vært på et landslag før der jeg får nesten samme beskjed som på Strømsgodset, og det sier alt om Tor Ole. Igjen er det tilbake til at dette er litt unorsk, sier han.

I kveld møter Johansen sine største fotballforbilder - spanjolene.

- Jeg vet vi kan gå hele veien. Det er stort å være i semifinale, men det er ikke så stort at jeg ikke har lyst å gå enda lenger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder