ULLEVAAL STADION (VG) Vidar Örn Kjartansson snakker med journalistene etter 3-2-seieren mot Stabæk. I bakgrunnen en blid Vålerenga-trener, Kjetil Rekdal. Foto: Jostein Magnussen, VG

ULLEVAAL STADION (VG) Vidar Örn Kjartansson snakker med journalistene etter 3-2-seieren mot Stabæk. I bakgrunnen en blid Vålerenga-trener, Kjetil Rekdal. Foto: Jostein Magnussen, VG Foto:Jostein Magnussen,VG

Mål-Mons om Kjartansson: - Rart han ikke er mer aktuell

VIF: Ingen tilbud er ankommet Valle

I vinter fikk Aalesund 34 millioner kroner for en 23 år gammel spiss som scoret 15 mål på 27 kamper. Vålerenga har foreløpig ikke fått inn et eneste bud på en 23-åring som har scoret 24 mål på 23 kamper.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Det er rart han ikke er mer aktuell, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde – en av få som har vært mer effektiv enn Kjartansson i norsk fotball de siste 25 årene.

- Ikke spiller han på det beste laget, og han scorer mye mer enn nestemann på lista. Det forteller om kvalitet, og jeg nekter å tro at det ikke vil komme et bud snart, sier Mjelde – som selv scoret 19 mål på 13 kamper fra start for Brann i 1996, et snitt på 1,46 mål pr kamp.

OVERRASKET: Mons Ivar Mjelde stusser over at Vidar Örn Kjartansson ikke er mer aktuell. Foto:Tor Erik Schrøder,NTB scanpix

- Det gikk unna den gangen, gliser Mjelde – som fikk tre A-landskamper (to mål) i 1993.

Vidar Örn Kjartansson fortsetter å score mål for Vålerenga, uten at noen klubber har reagert i stor grad. Det bekrefter VIF-direktør Stig-Ove Sandnes.

- Vi har hatt noen agenter som har vært på, og som har spurt litt. Vi har noen klubber som har spurt eller sendt en e-post. Men vi har ikke hatt noen formelle overgangsdiskusjoner med noen klubber – så langt.

- Fortsatt ingen bud etter tre scoringer forrige helg?

- Ingen formelle bud mottatt, nei, svarer VIF-direktøren.

Tror budene vil komme

Henrik Hoff var mannen som med blandede følelser solgte spissen Hamed-Allah fra Aalesund til kinesisk fotball i vinter.

- Det var mange som ringte og spurte hvor mye vi skulle ha for Hamed-Allah, men vi forholdt oss kun til konkrete bud fra klubber. Og det kom kun fra FC København, og der var det også konkrete forhandlinger – før kineserne dukket opp, forteller Hoff.

Aalesund-direktøren blir overrasket hvis det ikke kommer bud på Kjartansson snart.

- Det vil forundre meg veldig. Ja, det er Norge, men en som scorer 24 mål på 23 kamper… det er jo fantastisk bra uansett, sier Hoff.

Mons Ivar Mjelde mener Hamed-Allah er «råere på å gjøre det selv», og at det kan være grunnen til at kineserne la så mye penger på bordet i vinter.

- Jeg synes maksnivået til Hamed-Allah var enormt. Kjartansson sliter – kanskje – med at det i dagens fotball ikke holder at en spiss kun scorer mål. Klubbene leter etter spisser med flere kvaliteter. Men Kjartansson er en fantastisk avslutter som er på rett plass til rett tid, og det vil han være i Nederland og Belgia også, mener Mjelde – som sier at det trolig var lettere i hans tid.

- Rune Hauge var min rådgiver, og han sa alltid: Scorer du 20 mål i en sesong så er det ensbetydende med salg. Og det stemte, sier Mjelde – som havnet i Østerrike etter noen sesonger med mange mål.

Henrik Hoff ville egentlig ikke selge Hamed-Allah fra AaFK i vinter. Men samtidig: Når de fikk fire ganger så mye som de ga for spilleren - et år etter at de kjøpte ham, ville det vært dårlig forretningstaktikk hvis de ikke gjorde det.

- Det kan bli mer også. Vi har 25 prosent av alt videresalg, sier Hoff – som fortsatt irriterer seg litt over salget. Grunnen er at det uimotståelige budet fra Sven-Gøran Erikssons kinesiske klubb kom så sent at AaFK ikke var godt nok forberedt til å finne en erstatter.

Det sliter klubben med nå. AaFK har mer enn nok med å berge plassen, etter en 4. plass forrige sesong.

- Problemet var at vi trodde vi skulle beholde han. Det kom ingen bud før jul, og FCK-budet var det greit for Hamed-Allah at vi avslo. Men så kom det budet, det som gjorde det umulig å si nei, både for spilleren og oss som klubb, forteller Hoff.

Målscorerne forsvinner

De fleste som har scoret mange mål i norsk fotball de siste 30 årene, er blitt solgt ut av landet. Det er nesten blitt standard. Enten midt i sesongen, før neste sesong, eller midtveis i sesongen etter en spiller er blitt toppscorer. Da forsvinner de.

Unntaket er Petter Belsvik. Han ble i norsk fotball. Og han er litt lik Kjartansson: Han hadde egentlig ikke noen spesiell annen egenskap enn at han scoret mål.

Men spørsmålet er likevel mer «når» enn «om» Kjartansson forsvinner fra norsk fotball. Ingen som scorer i snitt ett mål per kamp får gå i fred for agenter og klubber.

Likevel er det tvilsomt om Vålerenga lar en målgarantist på 23 år gå for småpenger. Med mindre noen legger over to millioner euro på bordet, er det neppe noe poeng å by på islendingen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder