TILBAKE: Morten Gamst Pedersen på onsdagens trening med landslaget i Herning. Foto: Vegard Grøtt, NTB Scanpix

Gamsten har tjent 175 mill. i utlandet

Landslagsveteranen kjøpte sin første aksje som 14-åring

HERNING (VG) Morten Gamst Pedersen (32) er ikke bare den mest rutinerte spilleren i Per-Mathias Høgmos landslagstropp. Han er også den rikeste.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Snart ti år som utenlandsproff i Blackburn og tyrkiske Karabükspor har satt dype spor i Gamstens lommebok.

VG har regnet ut at Vadsø-gutten har hentet ut rundt 175 millioner kroner i lønn i løpet av disse årene. Det betyr en gjennomsnittlig årslønn på nesten 20 millioner kroner.

- Det har vært en drøm, sier Gamsten om årene som fotballproff.

- Jeg begynte å drømme om det veldig tidlig. Mamma hadde en bok man skrev i, og en av tingene jeg skrev var at jeg skulle bli fotballproff. Det var en av fire ting, minnes han.

32-åringen er blid som ei lerke da han snakker med VG i Herning før landskampen mot Danmark. Men han ønsker ikke å røpe hvor store verdier han sitter igjen med.

- Nei, det føler jeg er en personlig greie. Det er veldig mye fokus på penger i Norge. Folk har det bra, og jeg tror jeg setter strek der. Det er et liv etter fotballen og, og det er viktig, sier han.

For tiden lever han et eksotisk og innbringende fotballiv i tyrkiske Karabükspor. VG er kjent med at Gamst Pedersen sikret seg en avtale som er like god som den han hadde i England. Det betyr at ukelønnen er på omtrent en halv million norske kroner.

Investerer i leiligheter

Pengene blir investert i aksjer og eiendommer, noe Gamsten stortrives med.

- Jeg får hjelp av onkelen min, og investerer pengene fornuftig, i eiendommer. Jeg kaster ikke penger. Jeg kjøpte min første aksje som 14-åring, fortalte han til VG i 2004.

En penthouseleilighet og en luksusvilla i Thailand, en leilighet til 18 millioner kroner på Tjuvholmen i Oslo og en leilighet i Tromsø er blant Gamstens investeringer. I tillegg investerer han i aksjer gjennom selskapet Gamst Invest AS, som han eier 80 prosent av.

LES OGSÅ: Høgmo om Gamst: - Best trent

- Jeg kommer ikke til å ligge på sofaen etter karrieren. Jeg har lyst å jobbe og gjøre noe, men jeg tror jeg har mange år igjen i fotballen. Å legge opp vil bli et antiklimaks og det er vanskelig å si hva jeg vil gjøre, men jeg synes det er utrolig morsomt både med media og med investeringer, sier Gamst Pedersen.

Lurte Grytebust

Mange trodde at han var ferdig på landslaget, men Gamsten ble tatt ut i tolvte time av Per-Mathias Høgmo. I Danmark representerer han på mange måter fortiden i en fotballgjeng som lyser av fremtidshåp.

* Gamsten er 32 år. Ingen andre spillere har passert 30. Snittalderen er 24,4.

* Gamsten har 74 landskamper, 60 kamper mer enn snittet på 13,9.

På trening her i Herning har han vist kvaliteter som er savnet på det norske landslaget: Smarte og følsomme flikker med flere kroppsdeler, kontante avslutninger og varemerket; en utsøkt chip over Sten Grytebust.

Per-Mathias Høgmo trakk frem Gamstens erfaring og treningsprofesjonalitet da han måtte «forsvare» uttaket av en veteran som har slitt med skader etter overgangen til tyrkisk fotball.

- Landslaget har alltid vært en stor del av fotballivet mitt. Per-Mathias vil bruke disse kampene for å kartlegge litt. Jeg hadde ham på U21-landslaget og i Tromsø, og jeg lærte utrolig mye av ham, sier Gamsten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder