KONGELIG DELTAKELSE: Kronprinsesse MEtte-Marit sparker i gang Norges Fotballforbunds markering mot vold og rasisme, turneringen «Fargerik Fotball», i Oslo i 2004. Kronprinsessen har en rekke ganger åpnet slike turneringer. Foto: Ørn E. Borgen, NTB Scanpix

NFF la ned «Fargerik Fotball»

Initiativtaker Vålerenga overrasket over avgjørelsen

Norges Fotballforbund dropper lavterskelturneringen «Fargerik Fotball» fra og med i år - fordi antall arrangører ble nær halvert i fjor.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Henrik Lunde, fagansvarlig for inkludering i Norges Fotballforbund (NFF), sier til VG at det har vært en lang prosess med å legge ned prosjektet som har pågått siden 1996 - da Vålerenga startet det.

- Antall arrangører gikk gradvis nedover. Prosjektet har gått så lenge at tiden har løpt fra det. Det var en del ungdommer med minoritetsbakgrunn som var lei av å være fargerike hver gang de skulle gjøre noe. Vi kommer nå til å bruke mer tid på et utvidet fair play- og respekt-arbeid, begrunner Henrik Lunde.

Omplasserte prosjektet

I fjor ble «Fargerik Fotball» beskrevet som en suksess på NFFs hjemmesider, som opplyste at det har vært nær 100 forskjellige arrangører av fotballkonseptet, der alt fra skoleklasser, klubber og asylmottak kunne danne lag.

VG-KÅRING: Hvem er Norges største integreringsildsjel? Send inn ditt forslag!

Men i løpet av 2013 var det kun 51 arrangører - og NFF har valgt å omplassere prosjektet under «Fair Play»-paraplyen i stedet.

Og det overrasker pioneren bak hele «Fargerik Fotball», Vålerenga. NFF gikk inn i det opprinnelige VIF-prosjektet tidlig på 2000-tallet og spredte det over hele landet.

- Ja, det synes jeg er litt overraskende. Det er et bra arrangement og tiltak på lavterskeltilbud, som skaper engasjement med et budskap, sier Lars Eirik Eggen, leder for samfunnsavdelingen i Vålerenga Fotball.

Klubben vil opprettholde tilbudet i Oslo.

Positiv særstilling

- Vi prøver å fortsette med det. Hvis vi ikke får noe backing fra Forbundet, må vi finne ut hvordan vi skal organisere det, sier Eggen til VG.

Henrik Lunde i Fotballforbundet er klar på at det ikke går ut over organisasjonens integreringsarbeid. Norsk fotball har sammen med Klatreforbundet stått i en positiv særstilling på integrering i idretten.

- Det er ingen svekkelse av integreringsarbeidet vårt at vi legger det ned. Fair Play-skolen lanseres denne våren og omfatter både rasisme og hets mot homofile. Budskapet om respekt blir utvidet og dramatisk styrket i forhold til «Fargerik Fotball», sier Lunde.

Lunde forteller at det var veldig lite engasjement rundt prosjektet. Også i storbyene - med unntak av i Vålerenga.

- Da bommer konseptet. Jeg tror dessuten barn i dag er mer vant til å se at en drittsekk er en drittsekk, uansett. Det handler ikke om hudfarge lenger, sier Lunde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder