TILBAKE PÅ FELTET: Per-Mathias Høgmo ledet lørdag formiddag treningen på feltet til Djurgården. Foto: Gustav Mårtensson, VG

Høgmo åpner for Riise- og Gamst-retur

Gamst Pedersen: - Landslaget har alltid vært viktig for meg

STOCKHOLM (VG) Per-Mathias Høgmo (53) starter landslagsjobben med en grundig gjennomgang av hvem som er aktuelle. Ingen spillere utelukkes.

Marius Vik
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det har vært et travelt døgn for Per-Mathias Høgmo. 53-åringen startet fredagen med å lede Djurgården-treningen i Stockholm, reiste til Oslo og ble presentert som ny, norsk landslagssjef i går ettermiddag.

Lørdag morgen satte han seg på et overbooket fly på Gardermoen for å gjøre vendereis til den svenske hovedstaden.

Klokken halv elleve var han på nytt på plass på det idylliske treningsfeltet på Kaknäs, ti minutters kjøring fra Stockholm sentrum.

I det nordmannen satte i gang spillsekvensen en snau halvtime inn i treningsøkten, steg solen majestetisk over treningsfeltet - og nå kan det vise seg at solen også vil skinne på noen gamle, norske landslagshelter.

Morten Gamst Pedersen har ikke spilt landslagsfotball på over ett år - sist gang han var på banen, var da han ble byttet ut mot Kypros i august i fjor. John Arne Riise spilte 90 minutter mot Albania, før han en drøy måned annonserte at han var ferdig med landslaget.

Sonderer landslagsterrenget

Begge de to tidligere landslagsprofilene har imidlertid flere ganger uttalt at de er meget positive til Per Mathias Høgmo, som også holder døren åpen for begge utelandsproffene.

- Jeg vil være forsiktig med å kommentere navn, men de er en del av flere som vi skal ta en grundig evaluering av, og finne ut av hvordan situasjonen er.

- Jeg kjenner både John Arne og Morten fra tiden min på ungdomslandslaget. John Arne (Riise) tok jeg jo blant annet ut av skyggenes dal i Monaco, og gjorde ham til landslagskaptein for U21. Så gikk han til Liverpool, og resten er historie, minner Høgmo om.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLEM DET UT: Morten Gamst Pedersen gir Håvard Nordtveit en klem mens John Arne Riise gliser ved siden av. Bildet er fra da Norge vant 3-0 mot Nord Irland vinteren 2012. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

- Åpent sinn

Den ferske landslagssjefen tar seg god til de fire mediene som har møtt opp på Djurgården-treningen, tre norske og en svensk. Mens intervjuene foregår kommer en eldre supporter bort til tromsøværingen, klemmer Høgmo, og sier «Du vil bli savnet, Per-Mathias». Mannen med Fotball-Norges mest fascinerende manke har også satt sine fotspor i den svenske hovedstaden, nå vil han gjøre det samme med landslaget.

Kanskje med gamle profiler tilbake på laget?

Han vil i alle fall ikke utelukke noen Riise-retur, selv om sortien til Fulham-profilen var kontroversiell.

- Jeg har et åpent sinn, og ingen er diskvalifiserte, understreker Høgmo.

- Jeg kommer til å prate med alle, så får vi se hvem som er aktuelle etter hvert.

TYRKISK KAR: Morten Gamst Pedersen tjener sine penger i Karabükspor i Tyrkia. VG besøkte ham tidligere i september. Foto: Øyvind Nordahl Næss, VG

Gamsten positiv til landslaget

Det har ikke lyktes VG å få tak i John Arne Riise, men Morten Gamst Pedersen er i alle fall glad for å høre at landslagsdøren fortsatt holdes på gløtt.

- Jeg har alltid sagt at landslaget er viktig for meg, og jeg håper fortsatt å være med å bidra.

- Per-Mathias må selvsagt ta det valget selv, men jeg har jobbet med ham før, og han kjenner meg godt.

Nylig var han involvert i tre av de seks scoringene Karabükspor satte bak Kocaeluspors keeper Muhammed Riza Altinas i den tyrkiske cupen, og Gamsten mener formen er i anmarsj.

- Formen er bra, og jeg har vær involvert i alle kampene etter at jeg kom ned hit. Det tar litt tid før jeg blir kjent med språket og de nye lagkompisene, men det er deilig å være i gang igjen etter rotet i Blackburn, sier Morten Gamst Pedersen til VG.

PS! Søndag ettermiddag spiller Høgmos Djurgården kamp borte mot Halmstad. På kveden reiser Per-Mathias Høgmo til Norge, mens han diskuterer landslagsuttaket med Drillo til de to gjenstående VM-kvalifiseringskampene. Uttaket presenteres mandag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder