IKKE RÅD TIL SPILLERKJØP: – Vi blir enormt skadelidende, sier LSKs sportsdirektør Torgeir Bjarmann om den nye FIFA-regelen som forbyr eksterne investorer å kjøpe fotballspillere. Foto: Espen Sjølingstad Hoen , VG

Lillestrøm fortviler over investor-nekt

Ny FIFA-regel gjør at LSK ikke har råd til spillerkjøp

Norsk Toppfotball håper å finne smutthull

Lillestrøms sportsdirektør Torgeir Bjarmann (47) fortviler
over at klubben ikke lenger får lov til å kjøpe spillere med støtte fra private investorer.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Takket være Per Berg og enkelte andre støttespillere har LSK de siste årene kjøpt spillere som Björn Bergmann Sigurdarson, Anthony Ujah, Nosa Igiebor, Moryke Fofana og Marius Lundemo.

Les også: Bjarmann åpner det aller helligste

Solgt for 55 millioner kroner

De fire førstnevnte har til sammen blitt solgt for 55 millioner kroner, men nå er det inntil videre slutt på spillerkjøpene på Åråsen.

Husker du denne? Ujah solgt til Mainz for 25 millioner kroner

1. mai i år innførte FIFA en regel som forbyr eksterne investorer å kjøpe spillere (third-party ownership).

– Vi skjønner hvorfor det har kommet, og hensikten, men vi er blitt dratt med i dragsuget av en regel som er laget for å få kontroll først og fremst på Sør-Amerika. Der er det en «jungel» med veldig mange investorer i overgangssaker. Vi blir enormt skadelidende. Det er synd at vi som en liten klubb i Norge, som sender alle investorpapirer til forbundet og gjør alt etter boka, blir berørt av denne regelen, sier Bjarmann til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

SLUTT PÅ SLIKE INVESTERINGER: Anthony Ujah (t.h) og Nosa Igiebor var to nigerianske kanonkjøp på Åråsen. TIl sammen ble de solgt for over 30 millioner kroner. Her jubler de i forbindelse med 5-0-seieren over Haugesund i 2011. Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

Han forteller at klubben selv kun har maktet å finansiere ett spillerkjøp, den svenske backen Jesper Westerberg, siden han begynte som sportsdirektør i Lillestrøm i 2009.

– Vi har ikke hatt likviditet til å kjøpe spillere selv. Det har ikke vært rom for å gjøre noe på overgangsmarkedet annet enn å betale lønningene selv. Vi har per dags dato mistet muligheten til å investere i gode og unge spillere. Tidligere har vi hatt som policy at vi har hentet en afrikansk spiller hvert år. Men nå har vi ikke hatt mulighet til å hente en erstatter etter at Moryke Fofana ble solgt, sier Bjarmann.

Les også: Bjarmann mener lønningene må tilbake på 90-tallsnivå

Hadde ikke overlevd uten investorhjelp

Han mener investorhjelpen har vært helt avgjørende for at LSK har overlevd som Tippeliga-klubb de siste årene.

– Investorpengene har gjort at vi har kommet oss gjennom den tøffe perioden med dårlig økonomi samtidig som vi har fått inn attraktive spillere. Det har igjen generert inntekter ved spillersalg. Klubben hadde trolig vært ferdig for lenge siden uten investorene, mener den tidligere Lillestrøm-kapteinen.

Tidligere hovedaksjonær Per Berg synes det er synd at han ikke lenger får mulighet til å bidra til at attraktive spillere kan bli kjøpt inn.

– Jeg hadde vel egentlig vært innstilt på å prøve å bidra hvis det er mulig i fremtiden, men med denne regelen blir det vel vanskelig, sier Per Berg.

Les også: Derfor satser Per Berg på LSK Kvinner

Ifølge Bjarmann er det et stort tap for norsk fotball at «snille onkler» på denne måten skyves utover sidelinjen.

– De har kun tatt risiko med godt hjerte. I vårt tilfelle har investorene tatt hele kjøpesummen og risikoen mens klubben lønner spillerne. Hvis spilleren har blitt solgt videre så har kjøpesummen gått tilbake til investorene, og så deler man overskuddet 50-50. Men vi har hatt så snille investorer at mye av investorenes gevinst også har gått tilbake til klubben. Nå må vi jobbe oss opp en base som gjør at vi en gang i fremtiden kan ha råd til å kjøpe spillere, forteller Torgeir Bjarmann.

I Skien har Lotto-millionær Yngvar Borgersen og det lokale investorselskapet Oddball Invest hjulpet Odd gjennom tunge perioder.

– De har hatt veldig stor betydning for den fasen vi har vært i. Investorhjelpen har vært helt avgjørende. De sørget for at vi slapp å selge spillere da vi lå nest sist i 2013, og hjalp oss deretter til å kunne hente Ole Jørgen Halvorsen og Fredrik Nordkvelle, sier daglig leder Einar Håndlykken.

Ønsker å kjempe mot regelen

Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen ønsker å kjempe mot den nye FIFA-regelen.

Les også: Molde sjokkerte Istanbul

– Investorer som bidrar har vært en berikelse for norsk fotball. Det vil være svært synd om den kapitalen skulle forsvunne, og det det vil hemme våre konkurransevilkår vesentlig. I Sverige, som har veldig likt reglement som Norge, har de valgt å se bort fra vedtaket i FIFA. Det er ennå ikke konkludert med hvordan norsk fotball løser dette, sier Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen.

Han har tillit til at Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) sammen finner løsninger som gjør at man fortsatt kan nyte godt av investormidler.

– Vi er veldig på ballen. Det nye regelverket er ikke ment for å ramme Norge, derfor ønsker vi å finne nye modeller som gjør at det fortsatt er mulig for eksterne å investere i norsk fotball. Jeg vil gå i dialog med Torgeir Bjarmann for å fokusere på det mulighetsrommet, sier NTF-direktør Leif Øverland.

– Dette kom relativt overraskende på klubbene og forbundene i Europa. Sammen med NTF ser vi på løsninger. En mulighet kan være at man låner penger til klubben mot at man får tilbake med avdrag og renter. Men det er klubben som må ta risikoen ved spillerkjøp, sier Rune Nordhaug, seksjonsleder for klubbstøtte i NFF.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder