SNUBLET MOT SMÅLAG: Andrea Pirlo og Italia klarte bare 2-2 hjemme mot lille Armenia i kvalifiseringen til VM 2014, etter å ha sikret VM-plassen i den foregående kampen. Foto: Filippo Monteforte , AFP

Disse Italia-resultatene gir Norge EM-håp

Har avgitt poeng i enkle kamper etter å ha blitt kvalifisert

Har svake resultater i treningskamper de siste årene

Men kjemper om toppseeding i 2016-EM

Et dypdykk i Italias resultater gir et par gode og én dårlig nyhet for Norges EM-håp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Vel vitende om at Per-Mathias Høgmos menn er EM-klare med seier mot allerede kvalifiserte Italia i Roma tirsdag kveld, kan støvellandets motivasjon være avgjørende for Norges skjebne.

VG Sporten har derfor sett på hvordan Italia pleier å håndtere tilsvarende kamper.

I løpet av de åtte siste kvalifiseringene til enten EM eller VM, har det skjedd seks ganger at Italia har vært sikret deltagelse før den siste kampen. De seks kampene har resultert i fire seirer og to uavgjort.

LES OGSÅ: Så vanskelig er det å få startplass på landslaget

Uavgjort mot smånasjoner

Resultatene som gir Norge - som riktignok er avhengig av seier i Roma - håp, er disse:

• Før EM i 2000 spilte Italia 0-0 borte mot Hviterussland i den siste kvalifiseringskampen den 9. oktober 1999, til tross for at 85 plasser skilte dem på FIFA-rankingen. Italia gikk videre til å bli tapende finalist i EM-sluttspillet det påfølgende året.

• Før VM i 2014 spilte Italia 2-2 hjemme mot Armenia i sin siste kvalifiseringskamp den 15. oktober 2013. Det var Armenia som tok ledelsen både én og to ganger, men en sen utligning av Mario Balotelli hindret et fullverdig sjokkresultat. 30 plasser skilte de to lagene på FIFA-rankingen.

– Italia er kjent for å gjøre det de må, og ikke så mye mer. Derfor er det naturlig å tro at de kan være innstilt på at de ikke vinne kampen mot Norge. Det er naivt å tro at de kommer til å slappe helt av, men det er ikke en bare en klisjé at italienske fotballag er situasjonskyniske, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller, som har fulgt italiensk fotball over flere år som kommentator i C More.

Knepne seirer

Heller ikke seirene har vært av det overbevisende slaget de gangene Italia ikke har hatt noe å spille for:

• Før VM i 2006, som Italia vant, ble det bare 2-1 på hjemmebane mot Moldova, selv om hele 96 plasser skilte de to lagene på FIFA-rankingen.

• Før EM i 2008 møtte Italia et Færøyene-lag som lå 191 (!) plasser bak dem. Større differanse mellom to lag er det vanskelig å få. Likevel ble det ikke mer enn 3-1 til Italia – i Italia.

• Før VM i 2010 var Italia svært nær å rykke på et sensasjonelt hjemmetap mot Kypros, som lå 61 plasser bak dem på FIFA-rankingen. Kypriotene ledet 2-0 frem til det gjensto 12 minutter av kampen, som ble spilt i den italienske byen Parma, men et lynraskt hat-trick av Alberto Gilardino snudde kampen. Den siste scoringen kom to minutter på overtid.

PLAY-OFF? Der kan Norge møte Zlatan

Av de seks «betydningsløse» sistekampene Italia har spilt i kvalifisering siden årtusenskiftet, er det bare 3-0-seieren over Nord-Irland før EM i 2012 som kan karakteriseres som overbevisende.

Har ti tap i treningskamper

Det hører også med til historien at Italia, på papiret, var et bedre lag i de tilfellene som er ramset opp over, enn de er i dag. Landet ligger på 17. plass på FIFA-rankingen, kun 17 plasser over Norge. Men det er ikke nødvendigvis et godt tegn.

– Når Italia spiller, er det en tendens at jo bedre motstanden er, desto større er sjansen for at Italia vinner. De stiller sterkere jo bedre motstanden er, og eksperimenterer ofte mot svakere lag. Men dagens italienske landslag er ikke så godt at de kan tillate seg det uten at det går ut over prestasjoner, sier VG-sportens faktaekspert Geir Juva, som har fulgt italiensk fotball tett i en årrekke.

PLUSS: Denne italienske fotballegenden vet hvordan det er å få bank av nordmenn

Han peker på følgende statistikk: Siden VM-sluttspillet i 2010 har Italia spilt 26 privatlandskamper. Det har resultert i kun seks seirer, ti uavgjort og hele ti tap.

– Når de er skjerpet, så er de sterke, men hvis ikke, så er det muligheter, sier Juva.

HØGMO: – Den vanskeligste bortekampen du kan ha

Seeding-muligheten

Det negative for Norge er at Italia kjemper en tett kamp mot Belgia om hvem som får den siste plassen i første seedinggruppe når EM-gruppespillet skal trekkes.

Dersom Italia vinner, mens Belgia ikke gjør det (møter Israel hjemme samtidig som Italia – Norge), så vil Italia være førsteseedet. For da vil de passere belgierne på UEFAs landslagsranking. Dersom Italia slår Norge med fire mål eller flere mer enn Belgia slår Israel i sin kamp, vil de ifølge ESPN også passere Belgia.

Da vil de unngå å møte lag som Tyskland, Spania, Frankrike, England og Portugal i EM-gruppespillet. Italia har dermed grunn til å gå for storseier mot Norge.

– Vi ønsker å slutte EM-kvalifiseringen på toppen av tabellen. Det vil hjelpe oss i seedingen foran trekningen, sier Italias Antonio Candreva (gruppeseier i seg selv hjelper ikke Italia i seedingen, men en seier over Norge kan gjøre det).

Stephan El Shaarawy, som scoret i seieren som sendte Italia til EM, er også innstilt på seier mot Norge.

– Vi forventes å prestere i en kamp som kan tillate oss å vinne gruppen. Et positivt resultat og det å være toppseedet, er svært viktig for oss, sier Monaco-vingen.

Før EM i 2004 var Italia i en liknende situasjon. Tsjekkia ble så vidt toppseedet foran - og det ble tredjeplass i gruppespillet bak Sverige og Danmark.

KOMMENTAR: «En reise i realisme må til nå»

PS! Få oversikt over seedingsystemet her.

TØFF ITALIA-TUR: Her har det norske fotballandslaget har akkurat landet før tirsdagens EM-kvalifiseringskamp mot Italia i Roma. Fra høyre: Joshua King, Even Hovland og Jo Inge Berget. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder