Favorittenes mareritt: Møtes i 8. delsfinalen

VM-FAVORITTER: Brasil og Neymar regnes av mange som favoritter til VM-gull. Her fra åpningskampen mot Kroatia, som laget vant 2-1. Foto:Atb,wenn.com

Hevder spøkelset fra 1950 er i alle brasilianske hoder

SALVADOR/RIO DE JANEIRO (VG) Brasil forbereder seg på å slå Mexico i dag, men her i VM-landet snakkes det allerede høyt om veien videre.

 • Øyvind Brenne

Artikkelen er over seks år gammel

Med seier mot Mexico er Brasil i realiteten videre til åttendedelsfinalen som gruppevinner. Der står 2. plassen i gruppe B på motsatt halvdel.

VG DIREKTE 21.00: Brasil - Mexico

Før VM trodde «alle» at enten et antatt halvblekt Nederland eller lillebror Chile ville bli Brasils første motstander i cupspillet, men etter de de oransjes 5-1-sjokk mot Spanias regjerende verdensmestere i Salvador er det nå sannsynlig med repetisjon av prøve-VM-finalen fra i fjor allerede i 8. delsfinalen. Vel å merke dersom spanierne reiser seg.

- Nederland slo ut Brasil forrige VM, så mange vil faktisk heller møte Spania, men nå håper vi på Chile, sier redaktør for sportsavisen Lance!, Walter de Mattos junior, til VG.

- Hvordan vil det brasilianske folk reagere dersom VM ender etter en 8. delsfinale for eksempel mot Spania?

LANCE-REDAKTØR: Walter de Mattos junior. Foto:Øyvind Brenne,VG

- Åh. Brasil er ikke forberedt på noe annet enn å gå til finalen. Det er dumt å ha den selvsikkerheten, på grunn av alt som kan skje i fotball, men faktum er at ingen her i landet tenker på noe annet, sier journalisten.

Scolari krever gull

En av årsakene er at landslagssjef Luiz Felipe Scolari har vært veldig tydelig på at Brasil skal vinne.

- Det er veldig unormalt å legge ekstra press til laget på den måten, men Scolai ar valgt den strategien. Men spøkelset fra 1950 er i alle brasilianske hoder. Etter min mening vil det være bedre å tape i åttendedelsfinalen enn finalen. Det vil være så mye frustrasjon hvis et nytt «Maracana» vil skje. Det er det alle går rundt og frykter, sier og sikter til den avgjørende VM-kampen på hjemmebane i 1950.

Alcides Ghiggia (86), som tok imot VG hjemme i Uruguay i forkant av VM, scoret målet som sies å ha stilnet verdens kanskje mest legendariske fotballarena fullstendig.

I forkant av Brasils møte med Mexico har flere debattert om stjernen Neymar, som fikk gult kort i åpningskampen mot Kroatia, burde sikre seg en ny advarsel i løpet av kveldens kamp. Da vil han i så fall stå over den antatt enkle siste gruppespillskampen mot Kamerun. Det har også vært spekulert på om et rent reservelag vil kunne få sjansen.

- Brasil ville aldri spilt en dårlig kamp for å unngå en motstander. Det er ikke i vår kultur. Spesielt ikke i et VM på hjemmebane, sier de Mattos junior, som har fulgt brasiliansk fotball tett i en mannsalder.

Bedre stemning i Tyskland og Sør-Afrika

Etter en overaskende laber start på VM-engasjementet til brasilianerne i gatene, har trykket økt merkbart etter 2-1-seieren mot Kroatia. Og inne på arenaene har det vært svært god stemning fra første innmarsj. Men fortsatt har ikke Brasil vært i nærheten er stemningen fra de to seneste mesterskapene hva byliv angår.

- Motstanden er begrenset, men det er noen som er mot regjeringen, og det gjør at en del ikke viser sin glede over mesterskapet. For et par uker siden var landet mer splittet, men nå som det er i gang er det stadig flere som rir på en positiv bølge, mener journalisten.

Mer om

 1. Fotball-VM

Flere artikler

 1. Truls Dæhli kommenterer: «Det er vanskelig å tenke seg at Brasil skal feile»

 2. Neymar vant fram i konflikt med Playboy

 3. VGs Trond Johannessen kommenterer fra Brasil: De gråter og gråter - derfor er Brasils landslag en nasjonal såpeopera

 4. Her var Brasils kaptein redd for å gråte

 5. Slik takler Neymar presset i VM

 6. Sjekk den hjemmebanefordelen!

Fra andre aviser

 1. Nederland vil unngå Brasil

  Fædrelandsvennen
 2. «Noe er i ferd med å gå alvorlig galt i VM. Brasil lever ikke opp til mytene»

  Bergens Tidende
 3. BLOGG: Scolari og trenerdansen

  Aftenposten
 4. BLOGG: Scolari og trenerdansen

  Fædrelandsvennen
 5. Maracanazo – fotballens veier er uransakelige

  Bergens Tidende
 6. Maracanazo – fotballens veier er uransakelige

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder