SKAL SPILLE I BLÅTT: Ola Kamaras låneovergang til Molde er kanskje det norske overgangsvinduets mest spennende signering før seriestart i Tippeligaen. Her er Kamara under en landslagstrening i september i fjor. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Norge vil endre overgangsvinduet i fotball

…Og ny seriekomite skal vurdere om sesongen bør spilles høst-vår

ULLEVAAL (VG) I dag har norsk fotball et overgangsvindu på tre måneder om vinteren og én måned under sommeren. Nå jobber Norges Fotballforbund for å få en motsatt løsning.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det sier visepresident Bjarne Berntsen til VG.

– Vi trenger ikke så langt overgangsvindu som vi har om vinteren (to måneder). Én måned bør være nok. Begrensningen med fire uker på sommeren er et kjempeproblem, sier Berntsen, som først tok opp temaet fra talerstolen under Norges Fotballforbunds ting søndag.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Her er Norge i utakt med nesten hele Fotball-Europa. Ettersom fotballsesongen i Norge følger kalenderåret, har «hovedvinduet» på nær tre måneder blitt lagt fra januar til mars – etter sesongslutt og før seriestart. Mens det såkalte bivinduet er etter endringen i 2012 fra omtrent 15. juli til 15. august.

FIFA bestemmer

Nå vil Norges Fotballforbund søke Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) om å forlenge perioden på sommeren i bytte mot færre dager på vinteren.

Men reglene tilsier at det lengste overgangsvinduet skal være mellom hver sesong, og bivinduet midtveis i sesongen skal være på fire uker. Derfor antar både fotballpresident Yngve Hallén og Bjarne Berntsen at det kan bli vanskelig.

– Det har ikke vært mye fleksibilitet tidligere, innrømmer Berntsen, som tror mars ville vært en naturlig løsning for Norge som en måneds «vintervindu».

JOBBER FOR ENDRING: Fotballpresident Yngve Hallén (til venstre) og visepresident Bjarne Berntsen. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Det fører samtidig Berntsen over på neste tema: Om Norge bør endre fotballsesongen og gjøre som eksempelvis danskene – starte sesongen om høsten og avslutte den om våren.

I år starter Tippeligaen 6. april. Så sent har ikke toppdivisjonen åpnet siden 2007.

Bjarne Berntsen påpekte at også her blir norsk fotball i utakt: At serien starter etter den internasjonale landskampdatoen i slutten av mars (der Norge møter Kroatia i år).

– Her må vi ha en god diskusjon. Om det er geografisk/klimatisk mulig å starte før, og vurdere det opp mot konkurransen med vinterarrangement. Og hvor mange serierunder man eventuelt bør ha før den internasjonale datoen i slutten av mars, sier Berntsen.

På Fotballtinget ble det klart at en komité skal se på seriestrukturen i norsk fotball. Berntsen mener det er naturlig at komiteen også utreder om Norge bør endre tidspunktet for fotballsesongen.

– Er det politisk klima blant toppklubbene for å spille høst/vår i stedet?

– Det vet vi ikke. Men vi må løfte diskusjonen, sier Bjarne Berntsen.

Mot G16-liga

Visepresidenten avsluttet helgen med et kort forbundsstyremøte søndag ettermiddag, etter et meget harmonisk fotballting på Ullevaal stadion.

Blant sakene som vakte mest engasjement hos delegatene, var den foreslåtte, nasjonale G16-ligaen – som vil inkludere de 24 beste guttelagene i landet.

Der har NFFs styre bestilt en sak fra administrasjonen, som igjen betyr at forbundsstyret kan vedta pilotprosjektet om relativt kort tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder