NORGE_KROATIA Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

Høgmo ba spillerne gå for 4-0-seier!

ULLEVAAL (VG) (Norge-Kroatia 2-0) Du kjente kanskje ikke denne siden ved Per-Mathias Høgmo for tre dager siden. Vill på sidelinjen og svært offensiv i garderoben. Landslagssjefen ba før kampen landslaget gå 4-0 mot de kroatiske verdensstjernene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Ja, vi var inne på det. Fikk vi to og tre, skulle vi gå for fire. Hadde vi fått tre, skulle vi gått for hver dødball og hver overgang, sier Vegard Forren.

VG får bekreftet landslagssjefens svært offensive holdning fra flere hold. Kaptein Per Ciljan Skjelbred stormet mot det kroatiske målet på 2-0 – en av flere store muligheter på slutten.

– Vi snakket om å gå for 4-0. Da hadde vi utlignet. Og det var seriøst, ja! Det vi gikk for på 2-0. Siste touchen ville seg ikke. Men neste gang, sier Skjelbred – som ble stoppet 20 meter fra mål.

Stefan Johansen oppildnet publikum før han slo corner på slutten. Det var tydelig at Norge ville ha mer.

Du skal aldri sette begrensninger på ditt eget lag. Vi vet vi er gode, og i dag får vi det fullt ut, sier Celtic-proffen. Et klart poeng med en 4-0-seier: Norge ville da ha gått foran Kroatia på innbyrdes oppgjør ved poenglikhet.

VG har søndag kveld ikke klart å få Høgmos kommentar, men mediesjef Svein Graff bekrefter at landslagssjefen «brukte det som et eksempel/bilde for å motivere spillerne».

– Glem Bohinen

Høgmo gikk bananas på sidelinjen da Jo Inge Berget scoret det første målet. På spillermøtet før kampen lignet han Drillo på 90-tallet. Egil Olsen ba spillerne ikke undervurdere England foran 2-0-seieren på Ullevaal i 1993.

Per-Mathias Høgmo mener norsk landslagsfotball gylne 10-år er historie. Og vil ikke sammenligne Kroatia-seieren med det som skjedde under Drillo. Men sier dette om Jo Inge Bergets første mål:

– Nå kan vi vel glemme Bohinens skuddfinte to 20 år siden. Og skrive en ny historie, ler Høgmo og viser til da midtbaneeleganten med fornavn Lars i 1991 fintet verdens kanskje beste midtstopper, Franco Baresi, på rumpa og scoret. Norge slo Italia og Ullevaal holdt på å revne.

Les også: Helten hadde det kjempekult

EROBRET ULLEVAAL: Slik jublet Jo Inge Berget i sin hittil største kamp i karrieren. Foto: ,

Det var Drillos første store skalp. I kveld kom Høgmos. Mye takket være de to første landslagsmålene til Jo Inge Berget.

– Blir en duracell

Hadelendingens første landslagsmål gjorde Kroatia-kaptein Darijo Srna svimmel og Høgmo omtrent like vill som Bergets vikingeskjegg. Målscoreren stormet bort til treneren. Og fikk noen voldsomme ord fra en Høgmo i ekstase over å ha fått hull på byllen etter to og en halv Ullevaal-kamp uten scoring denne sesongen.

– Jeg har sett jo Inge for Malmö nå og de scoringene gjør noe med hans entusiasme. han blir plutselig blir han en duracell defensivt. Så jeg sa at nå må du gire opp defensivt også. Og bare stenge den siden din, forklarer en fortsatt svært fornøyd Høgmo.

Sjekk Berget på VG-børsen!

Berget har ikke vært noen stor Høgmo-favoritt og spilte bare sin sjette landskamp i kveld. Gjennombruddet har vært enormt denne sesongen for spilleren som mislyktes både i Cardiff, Celtic og Udinese.

– I 1. omgangen ble det trangt og tight. Men når han får litt plass og kommer inn på den bakre stolpen så har han jo scoret både mot Salzburg og Celtic. Så det er ikke overraskende.

Høgmo blir lykkelig

– Jeg blir lykkelig av at han får presentert sin kompetanse på landslaget. Jeg har sagt før at jeg håper at vi klarer å få dratt noe av det vi har sett på klubbnivået inn.

Han er ikke overrasket over at Norge har slått både Kroatia og Bulgaria etter den målløse skuffelsen mot Aserbadjsan i juni.

– Vi var har holdt nullen i fire kamper på rad og nær ved å slå både Sverige og Aserbajdsjan. Jeg så mye positivt i de kampene selv om det var en del ting som lugget. Vi ser at spillerne utvikler seg i hverdagen. Jeg følger dem tett og er veldig trygg på at vi kommer til å ta nye steg, sier han.

– Som jeg sa før Bulgaria-kampen. Vi begynner å få spillere som avgjør fotballkamper. Og i dag ser vi det er avgjørende. Det er slik fotball er.

Kroatia-trener Nico Kovacs klaget over at hans spillere ikke spilte med hjertet. Den tidligere Bayern München-stjernen mente Norge var best i 80 av 90 minutter.

Les også kommentaren: Bragden Høgmo har lett etter

– Vi visste at Norge er et fysisk topplag, veldig aggressive, et lag med høye spillere. De spiller på dødballsituasjoner. Kick and run. De scoret det første målet etter et frispark. Alt dette har jeg sagt til spillerne i løpet av de tre siste dagene. Men hvis du ikke spiller med hjertet. Og Norge spilte med hjertet. Med et modig hjerte som lag. Vi gjorde ikke det, hever Kroatia-treneren og fortsetter:

Kroatia-treneren klager på stjernene

– Stjernen er laget. Ikke enkeltspillere. Og Norge hadde i dag et stort, stort lag som sin stjerne.

Verdensnavn som Luka Modric (Real Madrid) og Ivan Rakitic (Barcelona) ble etter pause overspilt av den norske midtbanen med Stefan Johansen, Jo Inge Berget, Alexander Tettey og Per Ciljan Skjelbred.

– Jeg vet ikke hvorfor. Spør spillerne. Jeg spilte for Kroatia 83 ganger og dette var min karakter: Å spille fra det første til 90. minutt med hjertet. Men i dag spilte vi ikke. Slik er fotball. Det er veldig interessant. Laget med de største spillerne, de som tjener de største pengene, vinner ikke alltid kampene, ser Nico Kovacs.

Kapteinen Darijo Srna ble lurt av Jo Inge Bergets finter på begge scoringene.

– Det var ikke bare min kaptein. Hele laget skuffet. Jeg kan ikke husske sist gang vi spilte så dårlig.

Per-Mathias Høgmo kjenner seg igjen i Kroatia-trenerens beskrivelse av hvem som ville mest.

– Jeg sa til guttan: Spill med hjertet og ha iskaldt hode. Sånn sett så har jo Kovacs rett. Jeg er enig med ham i at vi var det beste laget og vant veldig fortjent. Det synes jeg, svarer Høgmo.

Italia-Norge kan avgjøre alt

Norge overtok ledelsen i gruppen, men kan bli passert av Italia som nå leder over Bulgaria. Kroatia møter Bulgaria hjemme og Malta borte i de to siste kampene. Nico Kovacs & co. har fordelen av Norge og Italia møtes innbyrdes i den aller siste kampen.

– Det blir en veldig viktig kamp for Kroatia, men den er bare interessant for oss om vi vinner de neste to kampene.

Per Mathias Høgmo sier dette om muligheten til å bli blant de to lagene som går direkte til EM. Tre dager før Italia-kampen 13. oktober møter Norge Malta hjemme.

– Vi styrer dette selv og det er jo ikke uvesentlig. Men nå er det Malta og det er tette kamper hele veien. Nå skal spillerne hjem og spille viktige kamper i klubbene og få ytterligere påfyll. Så gleder jeg meg til å treffe dem før vi møter Malta foran et fullsatt Ullevaal. En veldig takk til publikum for måten de står opp rundt laget i dag!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder