GA ALT: Cristian Gamboa i en luftakrobatisk duell med Nederlands Daley Blind i lørdagens VM-kvartfinale. Costa Rica ble slått ut, men vinner «publikumsprisen» etter et imponerende mesterskap. Foto:Themba Hadebe,AP

Gamboa og Costa Rica skal feire VM-suksessen i to dager

Rosenborg-spilleren: Har vist verden at vi kan gjøre noe stort med et lite land

SALVADOR (VG) I blant overgår fotball det vi trodde var virkeligheten. Som når Costa Rica er bare en straffesparkkonkurranse unna en plass blant VMs fire beste lag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi har vist verden at vi kan gjøre noe stort med et lite land. Alle kjenner til Costa Rica nå, beskriver Cristian Gamboa til VG.

RBK-backen er den ene av tre Tippeliga-spillere i den tapre troppen med totalt ni mann med bakgrunn fra den norske toppdivisjonen. Nasjonens praktfulle VM-reise ble stoppet før semifinalen av to venstrehåndsredninger fra Nederlands superkeeperinnbytter Tim Krul i lørdagens straffesparkkonkurranse.

Men det var brede smil som kom fra garderoben og ut til intervjusonen etter nederlenderne allerede hadde sagt sitt og reist.

Kanskje ikke så rart etter å ha tatt den mellom-amerikanske nasjonen med 4,5 millioner innbyggere til sin aller første VM-kvartfinale - etter å ha sluppet inn bare to mål på fem kamper (510 minutter). Det blir stående som færrest av samtlige 32 lag i Brasil-VM 2014, like få som Spania ble verdensmester på for fire år siden.

Ingen alvorlig Gamboa-skade

Og det etter å ha møtt den regjerende Copa America-mesteren Uruguay (to ganger verdensmester), forrige EM-finalist Italia (fire ganger verdensmester), England (verdensmester) og tidligere europamester Hellas. De kunne slått enda en eks-mester og forrige VMs finalist Nederland også...

- Vi er overrasket selv. Når vi først var her, ville vi gjøre noe stort. Men ikke noe så stort. Så dette er til det costaricanske folket, fortsetter Gamboa, som ble båret av banen med 11 minutter igjen å spille av 2. omgang mot Nederland.

Men Rosenborg-backen, som har hatt et sterkt VM, bedyrer at vridningen i kneet mot Nederland er ufarlig. Men når lagkameratene i Rosenborg spiller mot Haugesund søndag kveld, gjør Gamboa seg klar for å markere den historiske VM-innsatsen hjemme i Costa Rica.

TIDLIGERE FFK-DUO: Cristian Gamboa gir Celso Borges en god klem etter seieren mot Hellas i 8-delsfinalen. Foto:,AFP

- Det blir to dager der for å feire dette. Så tilbake til Trondheim, sier Gamboa. Ved siden av ham snakker tidligere Fredrikstad-spiller Celso Borges (26) med svenske journalister. Aftonbladet lurer på om han i det hele tatt kommer tilbake til Stockholm og AIK...

Forklarer suksessen

- Jeg har kontrakt, svarer Borges proft – samtidig som han sier at han som alle spillere har ambisjoner og vil utvikle seg videre, så får han se hvor det tar ham. Det har iallfall tatt ham til kvartfinale i fotball-VM. Hvordan kunne dette laget gå så langt?

- Fordi vi har utviklet oss ved å gå fra Costa Rica til europeiske ligaer. Det er et steg opp og frem. Vi tar med oss den costaricanske mentaliteten når vi reiser bort. Vi respekterer hvem vi er, men tar til oss alt vi kan vokse på. Det er nøkkelfaktoren, sier Celso Borges til VG.

Han tok sin andre straffe på seks dager og ble forsøkt psyket ut av Nederlands Tim Krul. Men etter å ha lagt den høyt mot venstre sist, styrte Borges inn 1-0 nede til høyre denne gangen.

- Alltid nervepirrende. Men vi har trent så mye på det. Jeg var trygg, beskriver 26-åringen, som skjøt både mot Nederland lørdag og Hellas sist.

- Best i verden

Costa Ricas supermålvakt Keylor Navas (27) klarte ikke stoppe noen av nederlendernes straffeforsøk. Men i de 120 minuttene før det var han uovervinnelig. Uruguays Edinson Cavani (straffe) og Sokratis Papastathopoulos fra Hellas er de eneste som har klart å lure Navas i Brasil innenfor ordinær spilletid.

- Han er best i verden. Jeg synes det. Ingen tvil, vurderer Celso Borges.

PS! I tillegg til Gamboa og Borges, samt Aalesund-spiller Michael Barrantes og Diego Calvo fra Vålerenga, har Giancarlo Gonzalez (Vålerenga), Christian Bolaños (Start), Dave Myrie (Fredrikstad), Randall Brenes (Bodø/Glimt og Kongsvinger) og Roy Miller (Bodø/Glimt og Rosenborg) bakgrunn fra Tippeligaen av Costa Ricas 23 VM-utvalgte spillere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder