DANSENDE GLAD: Steinar Pedersen jubler foran Jerv-fansen etter seieren borte mot Kristiansund. Den triumfen sikret kvalifiseringskampene mot Start. I morgen avgjøres det hvilket lag fra Sørlandet som spiller i Tippeligaen i 2016.

DANSENDE GLAD: Steinar Pedersen jubler foran Jerv-fansen etter seieren borte mot Kristiansund. Den triumfen sikret kvalifiseringskampene mot Start. I morgen avgjøres det hvilket lag fra Sørlandet som spiller i Tippeligaen i 2016. Foto: Svein Ove Ekornesvåg , NTB scanpix

Fædrelandsvennens sportssjef: – Pedersen er treneren Start vil ha

Drama i kulissene foran «tidenes kamp» på Sørlandet

Fædrelandsvennens sportssjef Pål W. Jørgensen føler seg sikker på at Jerv-trener Steinar Pedersen overtar Start neste sesong – hvis han selv vil.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det gjør ikke akkurat morgendagens rene opprykksfinale på Sørlandet noe mindre heftig. Treneren til Jerv kan sende sin kriserammede barndomsklubb ut av det gode selskap, og samtidig «ødelegge» for egen overgang til Start.

Les også: Tror mentaliteten kan sende Jerv til Tippeligaen

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Tror Pedersen vil til Start

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Ifølge kommentatoren i landsdelens største avis er Start-ledelsen livredd for ikke å benytte seg av muligheten til å sikre seg Steinar Pedersen som ny trener. På VGs spørsmål om han tror den tidligere Start-spilleren leder gultrøyene i 2016, svarer Jørgensen:

– Ja. Hvis han vil. Jeg tror Start-ledelsen kommer til å være ganske tydelig på at Pedersen er treneren Start vil ha. De er livredde for å sitte med skjegget i postkassen. For Pedersen kommer til å forsvinne et annet sted hvis han ikke går til Start.

– Tror du han vil?

– Ja, jeg tror han vil, men at han vil ha noen krav. Som at han får en del makt til å gjøre som han vil. Han har for eksempel stått for alt med spilleroverganger å gjøre i Jerv. Der har Pedersen truffet utrolig godt. Men jeg vil tro at Start gjerne tar en trener som tar den oppgaven også. Da slipper klubben å ansette en sportslig leder.

Les også: Eventyret vil ingen ende ta for Jerv

Pål W. Jørgensen er imidlertid mer usikker på om Steinar Pedersen forlater Jerv til fordel for barndomsklubben hvis Grimstad-laget rykker opp på bekostning av storebroren i Kristiansand. Etter 1–1 i den første kampen rykker Jerv opp med 2–2 eller bedre resultat i returmøtet.

– Det ville vært veldig overraskende om han gjorde det da. Samtidig vil jeg tro at Start uansett har et større budsjett og flere folk på kampene neste år enn Jerv, selv om det vil være divisjonsforskjell. Men det vil være veldig rart om han forlater Jerv hvis klubben rykker opp, sier Jørgensen, som allerede 15. november skrev at 40-åringen er Starts førstevalg.

– Ikke vært dialog

Selv hevder Steinar Pedersen at hverken han eller Jerv har snakket med Start om jobben som Bård Borgersen har på midlertidig basis. Tidligere i år skrev han under på en ny kontrakt med Grimstad-klubben ut 2018.

FÅR IKKE FORTSETTE? Utviklingssjef Bård Borgersen overtok som midlertidig Start-trener 7. september, men er ikke favoritt til å lede laget i 2016. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

– Det har ikke vært dialog mellom Start og Jerv. Eller mellom noen i Start og meg om min fremtid, sier den tidligere Start-, Borussia Dortmund, IFK Göteborg-, Lillestrøm- og Strømsgodset-spilleren til VG.

Han sier at han forholder seg til kontrakten med Jerv og vil ikke kommentere at han skal være ønsket av Start. Nå handler alt om å realisere en nesten uvirkelig trippel for Grimstad-klubben: Tre opprykk på tre år.

– Vi har levert en sesong som er helt fantastisk bra. Det hadde vært sinnssykt morsomt å krone det med opprykk til Tippeligaen. Det blir en fantastisk ramme. En herlig fotballkamp. Vi skal by opp til fest. For sørlendinger må jo dette være tidenes oppgjør, sier Steinar Pedersen.

Les også: Mjelde om avskjeden: – Kjipt å ta farvel

– For mye følelser involvert

For første gang siden åpningskampen mot Viking i 2007 vil Sparebanken Sør Arena fylles. Den skadede Start-spilleren Jesper Mathisen, sønn av den avdøde legenden Svein Mathisen, tripper nervøs rundt foran skjebnekampen som kan få voldsomme konsekvenser for klubben han elsker.

– Jeg vet ikke om jeg klarer å se på. Jeg vet ikke om jeg kjører rundt i en bil eller om jeg ser kampen i en boks for meg selv. Jeg har spilt bort mot masse penger, jeg har satset over 100.000 kroner på en fotballkamp, men jeg var ikke i nærheten av å være så nervøs da som nå. Det blir et helvete i morgen, sier Jesper Mathisen.

– Hva sier hodet ditt?

– Hodet mitt er litt ute av funksjon. Det er for mye følelser involvert. Men Start er favoritter på oddsen. De som setter den er ikke preget av følelser, så det gir meg håp. Men jeg tror det blir ekstremt jevnt. Det blir ikke avgjort før på slutten av kampen, tror TV 2-eksperten.

Fått med deg denne? Jesper Mathisen: – Jeg var spillegal

Nordlie tror på Start-seier

– Jeg tror Start klarer det. Men jeg tror det blir veldig avgjørende hvem som får det første målet. Hvis Jerv scorer først, kan det bli mye nerver i Start-laget. Det står om hegemoniet på Sørlandet, så det er lett å tenke negative konsekvenser. Men Jerv har alt å vinne. Det blir en mental utfordring for Start hvis det er uavgjort lenge eller Jerv scorer, sier tidligere Start-trener Tom Nordlie, som vil følge kampen som gjest i VGTVs sending fra dramaet i Kristiansand.

– Jeg tror det blir veldig tett. Men at Start klarer det – så vidt. Men da må de krige Jerv ut av stilen. Det burde egentlig vært motsatt, sier Fædrelandsvennens Pål W. Jørgensen.

– Er dette tidenes største fotballkamp på Sørlandet?

– Ja. Det er vel ingen tvil om det. Det som gjør dette ekstra tungt for Start er at det er Jerv som kan ta over plassen. Jeg har ingen tror på dem som sier at Start er ferdig som klubb hvis det blir nedrykk. Klubben vil måtte kutte økonomisk igjen, men kommer til å overleve.

Husker du denne? Norges rikeste fotballspiller rykket opp for Jerv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder