SPLITTET PAR: Even Hovland (til venstre) og Vegard Forren (i midten) var Norges midtstopperpar mot Ungarn i november. Nå er Forren skadet og Hovland sliter med spilletid i 2. Bundesliga. Til høyre Markus Henriksen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Det må utdannes nye midtstoppere

ULLEVAAL STADION (VG) Alarmen bør ha gått for lengst i Norges Fotballforbund. Det finnes knapt midtstoppere på aldersbestemte landslag, og dermed blir utvalget naturlig nok for dårlig også på seniornivå.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det går en rød og blå midtstoppertråd fra Einar Aas og Åge Hareide på begynnelsen av 1980-tallet og til Brede Hangeland fram til 2015. Den norske midtstopper-tradisjonen var en periode så god at spillere som var fast på et Premier League-lag ikke var gode nok for Norge.

Det «problemet» slipper vi i dag. Og det er der problemet ligger: Dette må gjøres noe med. I samtaler med dem som styrer de aldersbestemte landslagene, kommer det tydelig fram at det finnes få stoppertalenter i norsk fotball. Utvalget til alt fra G-15 og opp til U-21 er for dårlig, ifølge de som kan det.

Berge midtstopper

U-landslagssjef Leif Gunnar Smerud må bruke midtbanespilleren Sander Berge som midtstopper i landskampene denne uken. Også midtbanespiller Kristoffer Ajer brukes som stopper for både klubb- og landslag.

Ikke noe galt i det, men det forteller noe om utvalget. Så kan det også nevnes at Smerud burde tatt ut en ung stopper som allerede har vist at han er god nok for U-21-landslaget – Vålerengas Markus Nakkim (20).

Og da må noe endres. Både i tankegang og i praksis. Det må settes av midler til å utrede hva som bør og må gjøres med problemet, finne ut hvordan vi enklest kan få fram nye topp-stoppere som Rune Bratseth, Henning Berg, Ronny Johnsen og Brede Hangeland, og prioritere det på trenersiden.

For det meste, for en landslagssjef, starter bakfra. Norge har tre-fire veldig gode keepere. Null problem de neste fem-seks årene. Norge har ok utvalg på backsiden, også aldersmessig, ikke noe stort problem de neste årene. Men med hånden på hjertet kan vi ikke si at det samme er tilfellet på dem som skal beskytte målet foran keeper.

Middels Forren

Dagens barne- og ungdomsfotball spilles i stor grad på små flater på kunstgress og i ballbinger. Norge utdanner også spillere der etter: Det blir mange teknisk gode midtbanespillere. Jeg har selv overvært treninger på ungdomsnivå der spillere ikke klarer å sparke ballen over halve banen. Trolig fordi det ikke øves på, enten fordi de ikke har stor bane eller fordi det ikke prioriteres.

Og det er lenge siden det var «kult» å være midtstopper.

Vegard Forren har hatt en middelmådig sesong for Molde og er nummer 84 på VG-børsen så langt. Likevel er han dypt savnet av Per-Mathias Høgmo før kampene mot Hviterussland og Tyskland. Han står for kontinuiteten og har vært ok i mange av landskampene.

Men for bare noen år siden hadde hans forfall bare vært en skuldertrekning.

KOMMENTERER: VGs Knut Espen Svegaarden. Foto: Hallgeir Vågenes VG

Det norske nivået

Even Hovland var god for Norge i fjor høst, men har knapt spilt kamper siden. Han fikk sine første 90 minutter for Nürnberg i 2. Bundesliga for tre dager siden. Det endte med seks baklengs. Partneren hans mot Hviterussland i kveld, og trolig mot Tyskland på søndag, blir Stefan Strandberg. Han har, som Hovland, spilt 90 minutter siden mars (Krasnodar) og er nå lånt ut til Hannover i 2. Bundesliga.

Den som har spilt mye den siste tiden, men som har vært veldig skadeplaget over tid, er Thomas Rogne. Han spiller i Allsvenskan for IFK Göteborg, og har gjort sine saker veldig bra.

Det er altså der nivået til norske A-landslagsstoppere ligger for tiden, i Skandinavia og nivå to i Tyskland. Norge slapp inn åtte mål på sine tre treningskamper før sommeren, mot god motstand. Og slipper Høgmos menn inn 2–3 mål mot Tyskland søndag, så vet vi hvordan det ender:

Uten poeng.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder