•  «The Double» til Trondheim

•  RBK-Kåre: – Fantastisk å stå her som cupvinner

•  Sarpsborg-spiller: – De får to drittmål

Rosenborg helt overlegen i cupfinalen

ULLEVAAL (VG) (Rosenborg – Sarpsborg 2-0) Rosenborg er cupmester for tiende gang i klubbens innholdsrike historie. Og for første gang på 12 år vinner de «The Double».

 • Bjørn Arne Johannessen
 • Mikal Aaserud
 • Knut Espen Svegaarden
 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fire år gammel

Ikke rart det var ellevill stemning blant RBKs supportere og spillere. Få minutter etter sluttsignalet tok Micke Dorsin ansvar. Svensken grep megafonen før han rolig nynnet til en av RBK-fansens favorittsanger. Da første verslinje var gjennomført eksploderte det.

«Shalalala... ååååhh.. Rosenborg» runget over hele Ullevaal, med Kåre Ingebrigtsen, spillerne og resten av støtteapparatet hoppende og dansende om hverandre i bakgrunnen.

VGLIVE: Kampen minutt for minutt

– Det har vært fantastisk hele helgen. Det er fantastisk å stå her som cupvinner, sier Ingebrigtsen til NRK etter kampen, og lover at det ikke skal gå like lang tid før Rosenborg står igjen som cupmester igjen.

– Det er en deilig følelse å ha vunnet «The Double» etter en sånn sesong som vi har hatt, sier kaptein Mike Jensen til samme kanal.

– Vi fikk trøbbel med å komme i gang, men så fikk vi kontroll på det. Derfra og ut styrer vi kampen, sier RBK-treneren på pressekonferansen etter kampen.

– Det er en fantastisk følelse. Å få suge litt på den atmosfæren i en cupfinale, det er helt fantastisk. Når du vinner blir det et minne for livet. Jeg sa til guttene at de vil huske denne kampen for resten av livet sitt. Det handler om å gjøre det til et godt minne.

På pressekonferansen fikk han spørsmål om hva som smaker best, tre cupgull som spiller, eller ett som trener.

– Det siste smaker alltid best, var hans svar.

LES OGSÅ: RBK-Kåre leter etter egne NM-pokaler: - Aner ikke hvor de er

Etter en fantastisk sesong med seriegull og cupgull har Rosenborg mye å feire.

– Det må vi være litt forsiktige med, har jeg skjønt. Vi skal feire med måtehold. Men det går an å feire uten alkohol også. Selv om det er vanskelig å se for seg trøndere gjøre det, sier Ingebrigtsen.

Rosenborg spiller sin neste kamp allerede på torsdag, når de møter Saint-Etienne i Europa League.

LES OGSÅ: TV 2-ekspert med RBK-stikk: «Lurer på om Ole Einar Bjørndalen hadde festet til langt på natt etter gull søndag»

Rustne RBK

Trønderne var best i det meste mot Sarpsborg på Ullevaal stadion i dag. Det ble etter hvert et spørsmål om hvor mye de skulle vinne etter en forrykende 1. omgang.

Men Sarpsborg som ikke hadde vært i en cupfinale på 51 år (tapte da 1-2 for RBK) hadde grepet på de seiersvante trønderne i starten av finalen. Patrick Mortensen testet hanskene og rekkevidden til RBK-keeper André Hansen. Returen var det ingen i blått og hvitt på.

Les også: RBK-veteranens bror spiller i komisuksess (krever innlogging)

RBK virket litt rusten. Selvtilliten vokste i Sarpsborg 08. Helt til kaptein Ole Heiern Hansen taklet Fredrik Midtsjø brutalt. Gult kort. Ampert og en full tenning i RBK-laget.

Helland sikret 1-0

Gradvis tok årets seriemester over. Etter 22 spilte minutter kom 1–0. Et herlig angrep som startet på høyresiden. Jonas Svensson serverte en smart stikker til Yann-Erik de Lanlay. Han fightet ballen omtrent liggende inn i feltet. Pål André Helland fikk muligheten to ganger. Siste forsøk ble hamret inn.

Det var hans åttende cupmål i år. Ett bak Tomas Malec som banket inn ni i løpet av de fire første cuprundene før han returnerte til Slovakia etter låneavtalen med RBK.

RBK holdt det offensive grepet til de milde grader. Sarpsborg virket livredde. Kanskje ikke så rart. Presisjonen og balltempoet til RBK var imponerende. Men ikke avslutningene til årets toppscorer i Tippeligaen Alexander Søderlund (22 mål).

Han bommet på tre store sjanser. Først kom han alene mot Sarpsborg-keeper Duwayne Kerr – og skjøt utenfor etter urent treff på ballen. Like etter banket han til fra kort hold – men over.

LES OGSÅ: RBK-treneren forundret over Søderlund-kritikk

Men den aller beste muligheten kom sekunder før slutt. Han prøvde å vippe ballen over Kerr. Men ballen gikk over og landet på nettaket.

Et godt langskudd fra Midtsjø fikk Kerr slått til corner. 2–0 lå i luften. Og etter 40 minutter satt ballen der den skulle for RBK.

En corner fra Helland ble forsøkt «brasset» inn av Holmar Eyjolfsson. Returen fikk Mike Jensen skikkelig klem på. Ballen føk som et prosjektil gjennom Sarpsborgs overbefolkede forsvar og i mål.

RBK fortsatt med samme intensitet etter pause. Etter 51 minutter hadde de en kjempesjanse til å øke til 3-0. Helland samspilte med Svensson. Ballen gikk via Kerr og stolpe ut - helt oppe i krysset.

Les også: Eggen hyller Ingebrigtsen

Sarpsborg beste muliget til å pynte på resultatet kom ti minutter for slutt da Martin Wiig avsluttet. Men RBK fikk ryddet opp på streken da målet stod åpent.

– De får to drittmål. Det blir utslagsgivende. Vi spiller en god kamp, men skaper ikke nok siste tredjedelen. De straffer oss. Et lag med internasjonal klasse, de skal ha en halvsjanse, og det er forskjellen, sier Sarpsborgs Steffen Ernemann til NRK.

– Vi taper for et bedre lag. Rosenborg var best. Det er ikke noe mer å si på den biten der. Rosenborg var bedre enn oss. Ferdig, sier Geir Bakke på pressekonferansen etter kampen.

– Vi skal ikke furte for lenge, men rett i etterkant kjennes det litt tungt.

Kommentar: Det er nå jobben begynner, Rosenborg

Han fikk også spørsmål om hvilken RBK-spiller han er mest imponert over.

– Jeg syns Ole Selnæs er i en klasse for seg selv i norsk fotball om dagen. Han er klok, gjør alle de riktige tingene og er ikke avhengig av å ha ballen hele tiden. En meget klok fotballspiller. Og så er det mange som kommer hakk i hæl og som også er gode, spillere som sikkert hadde klart seg i andre ligaer, svarer Bakke.

Også RBK-trener Ingebrigtsen fikk spørsmål om Selnæs' fremtid.

– Det er bare å smelle til med en prislapp så ingen vil røre ham. Hvis vi finner riktig klubb for Ole, riktig klubb for oss, så blir det sikkert et salg, sier han.

LES OGSÅ: Måtte rømme fra cupfeberen i Sarpsborg

Les også

 1. Måtte rømme fra cupfeberen i Sarpsborg

  Sarpsborg stakk til Göteborg da fotballfeberen ble litt for heftig blant supporterne.
 2. RBK-Kåre leter etter egne NM-pokaler: - Aner ikke hvor de er

  TRONDHEIM (VG) Rosenborg kan vinne «The Double» for første gang på 12 år.
 3. Helland fikk sprøyter foran RBK-kamper i Tippeligaen

  TRONDHEIM (VG) Pål André Helland (25) fikk sprøyter med lokalbedøvelse foran kamper i Tippeligaen.
 4. Søderlund spiller mest av alle

  LILLESTRØM (VG) Ingen på landslaget har spilt flere kamper i år enn Alexander Söderlund (28).
 5. Selnæs kåret til årets spiller i Tippeligaen av NFF

  Ole Kristian Selnæs ble kåret til årets spiller i Tippeligaen søndag av fotballforbundet.
 6. Gøran Sørloth lei seg for at sønnen gir opp RBK-drømmen

  Gøran Sørloth (53) er «litt lei seg» for at sønnen Alexander…

Mer om

 1. Rosenborg BK
 2. Sarpsborg 08

Flere artikler

 1. Pluss content

  Vil ikke selge til «småklubber»

 2. RBK-keeperen fra cupgull søndag til jus-eksamen mandag

 3. Tror EM-deltagelse sørger for at Selnæs blir i RBK

 4. Stolt Eggen: - Pokalen er din, Kåre

 5. Åpen krangel på sidelinjen i cupfinalen: Her er uttalelsene som fikk Ingebrigtsen til å rase mot Pimenta

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder