ALLE ELSKER SUPER-MARIO: Med servitør Julian Draxler rundt halsen og Thomas Müller i armkroken nyter Mario Gomez sin 2-0-scoring mot Slovakia i 8-delsfinalen søndag kveld. Foto: Geert Vanden Wijngaert AP

Gomez nektet å gi opp etter Brasil-nedturen: – Alltid tenkt jeg skulle være her

LILLE (VG) (Tyskland – Slovakia 3-0) Det var mestertakter som burde skremme både Spania og Italia. Med glemte Mario Gomez (30) inne og utskjelte Mario Götze (24) ute er Tyskland blitt et nytt lag.

Det er riktignok bare mot Slovakia (8-delsfinalen søndag) og Nord-Irland (1-0-seier), men etter landslagssjef Joachim Löw gikk vekk fra sin «spanske tilnærming» og såkalt falsk nummer 9 etter to kamper i Frankrike-EM, har Tyskland vunnet to kamper, scoret fire mål – og skapt 18 målsjanser.

Da er det også greit å minne om at verdensmesterne kom til Frankrike med skader i forsvar og middels backer, men at ingen har greid å score på dem i EM (360 minutter).

– Det handler ikke om «falsk 9» eller «ekte 9». Det handler om at vi har spillere inne i boksen, svarer Joachim Löw når VG spør om dette var den definitive slutten på å ha en midtbanespiller som angriper på Tyskland.

Les også:

Belgia knuste Ungarn

Gjentar gullgrepet?

Men det minner om historien fra Brasil-VM for to år siden. Etter å ha brukt den offensive midtbanespilleren Thomas Müller på topp frem til 8-delsfinalen, der tyskerne flakset seg forbi Algerie, skjøv Löw sin da 36 år gamle spiss Miroslav Klose ut av benketilværelsen og inn i startelleveren i de tre avgjørende kampene.

Det endte med Tysklands første tittel på 24 år og at Klose ble tidenes VM-toppscorer i Brasil.

Dit kom aldri Mario Gomez. Han hadde slitt med skader etter den mislykkede overgangen til Fiorentina sommeren før.

– En smertelig samtale med treneren. Inntil nylig trodde jeg på å bli frisk i tide. Men skadene har satt meg for mye tilbake, beskrev han selv på Facebook rett før VM.

For fire år siden var han både Bayern og Tysklands nummer 9. I forrige EM ble han delt toppscorer i turneringen, men derfra fór han ned til fotballens dødsrike, skulle man tro.

Les også:

Et ufint angrep på Pogba

Vraket i Bayern

Gomez mistet plassen til Mario Mandzukic hos Bayern Münchens trippelmestere (2013) og gikk deretter skadet i Italia.

Overgangen fra Fiorentina til tyrkiske Besiktas har derimot gjort noe med karrieren og etter å ha spilt fire treningskamper for Tyskland på tre og et halvt år, ga Löw sin gamle toppscorer en landslagsrenessanse i vår.

Plass i EM-troppen, etter hvert plass på laget, to mål på to starter og tangering av Jürgen Klinsmanns tyske toppscorernotering på fem EM-mål er fasiten etter maktdemonstrasjonen mot Slovakia.

Mens flere av lagkameratene svinset rundt med skyggeluen bak-frem i pressesonen, svarte tysk-spanjolen på sin vei ut av Stade Pierre-Mauroy i Lille. Som da VG spurte om han trodde landslagskarrieren var over da Brasil-flyet gikk uten Mario Gomez.

– Nei! Jeg har alltid tenkt på at jeg skulle være her – i EM 2016. Dette var målet. Ja, dette har jeg jobbet mye for. Derfor er jeg så glad for å være her, sier spissen, som fyller 31 år samme dag som finalen spilles i Paris.

– Har de to siste kampene bevist at Tyskland må spille med spiss?

– Det er trenerens greie. Han kan bestemme som han vil, han er sjefen, vi spillere aksepterer det. Vi har spilt to kamper med spiss nå, og det var bra, men det er ikke hundre prosent sikkert vi gjør det i neste kamp, sier Mario Gomez til VG.

«Neste kamp» blir vinneren av gigantmøtet mellom Spania og Italia i kveld. Nasjonene som har ødelagt for Tyskland i de to siste europamesterskapene.

VG Live: Følg Spania - Tyskland her fra 18.00!

Bastian Schweinsteiger smilte bare vekk spørsmålet om hvem han ville møte. To av EMs beste forsvar skal uansett slite med Julian Draxler, som Löw satte inn igjen på laget mot Slovakia. Det traff minst like godt som gjeninnføringen av Mario Gomez på topp.

Draxler, som denne sommeren fort forlater Wolfsburg etter bare ett år der, plaget skoene av svimle slovaker. Driblevingen la opp til Gomez’ mål og banket selv inn 3-0 på volley.

VG I LILLE: Øyvind Herrebrøden dekker fotball-EM for VG.

– Löw ba meg oppsøke én-mot-én-situasjoner. Det ga meg masse selvtillit, beskriver Draxler, som tok plassen fra Mario Götze i den offensive midtbanetreeren.

Götze hyllet laget

Matchvinneren fra VM-finalen i Brasil er dermed vraket fra to posisjoner i Löws lag; Først som spiss, deretter midtbane.

Med sort ørepynt og smykke rundt halsen stoppet Götze likevel hos en journalist og lot seg intervjue på vei ut av arenaen i Lille. Han måtte le da han kikket opp og så at antallet reportere ble 20-doblet i løpet av noen sekunder.

– Man vil alltid spille, men Draxler gjorde en kamp. Det er laget som betyr nå, oppsummerer Götze – som har mistet Tysklands posisjon som «Super-Mario» til det alle trodde var en avdanket spiss.

Les også

 1. Et ufint angrep på Pogba

  LYON (VG) Paul Pogba hilste på noen få, smilte til noen flere, men sa ingenting, strenet rett forbi journalistene og…
 2. Löw hentet tilbake «Den glemte Mario» – lekte seg til kvartfinalen

  LILLE (VG) (Tyskland - Slovakia 3-0) Han har knapt spilt på landslaget siden forrige EM.
 3. «Griez» lightning! da Frankrike snudde

  LYON (VG) (Frankrike – Irland 2-1) Hjemmefavorittene så halvferdige ut.
 4. Ungarn ble ydmyket i Edens hage

  (Ungarn – Belgia 0-4) Belgia sendte en fryktbølge gjennom Frankrike med en maktdemonstrasjon mot stakkars ungarere.
 5. Her er VGs karakterbok på EM-sluttspillet

  PARIS (VG) To uker ut i årets europamesterskap måler VG temperaturen med terningkast på og utenfor banen.
 6. Pappa Bale hylles etter datter-leken: – Personen man ser opp til i Wales

  (Wales-Nord-Irland 1-0) Mens hele Wales ser opp til Gareth Bale (26) er det ingen tvil om hvem som er pappas lille…
 7. Portugal og Quaresma kontret inn kvartfinalebilletten

  LENS (VG) (Kroatia – Portugal 0-1 e.e.o.) Det eimet tidlig av straffesparkkonkurranse og til slutt stinket det.
 8. Xherdan Shaqiri slått ut etter drømmescoring

  (Sveits-Polen 1-1, 4-5 etter straffer) Xherdan Shaqiri (24) scoret målet som kan komme til å bli kåret til EMs…
 9. «Den grusomme polakken» - er han EMs største kulthelt?

  TORINO (VG) «TERRIBILE POLACCO» står det risset inn ved fjellet Superga over Torino, og slik vil Kamil Glik (28) alltid…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder