TAPTE MOT STERKERE LAG: Englands Ruben Loftus-Cheek i duell med Norges Sander Berge i U21-landskampen i Colchester tirsdag. Foto: Nigel French AP

NFF om kunstgress-debatten: – Det blir litt lettvint

Norske fotballspillere vil ha naturgress. Malmö FF kjemper for det i Sverige. 90-tallsheltene Rekdal og Fjørtoft er ikke i tvil. Men NFF er mer opptatt av andre ting.

 • Sindre Øgar

Artikkelen er over tre år gammel

– Norsk fotball på internasjonalt nivå har vært i negativ utvikling de siste ti årene. Hvorfor? Det er sammensatt. Men vi og spillerne har hevdet lenge at det ikke er smart å spille på noe annet enn alle andre, sier Joachim Walltin i spillerforeningen NISO.

Han sier at «det knapt er gressbaner igjen» og peker på at 77 prosent av lagene i 2. divisjon spiller på kunstgress, mens ni av 16 Tippeliga-lag gjør det samme.

– Vi er ganske alene om det. Det har ukritisk blitt hevdet at det er til beste for norsk fotball. Nå bør vi ta en stopp og se om det er det beste, sier Walltin.

Satt på spissen mener han at det er snakk om to ulike idretter.

– Det er bra med kunstgress på bredde- og talentutviklingsnivå. Den store feilen er at vi har fjernet gode gressbaner, som på Aker Stadion og Sør Arena. Det må være mulig å legge kunstgress andre steder, sier han og legger til at spillerundersøkelser NISO har gjort i samarbeid med VG viser at utøverne vil ha naturgress.

Les også: Rekdal slår kunstgress-alarm

Barcelona på kunstgress

– Jeg tror ikke så mange hadde svart noe annet enn en perfekt gressmatte, kontra kunstgress, sa VIF-spiss Mohammed Abdellaoue til VG under landslagssamlingen i forrige uke.

Han ville ikke si for mye siden Vålerenga får kunstgress på sin nye stadion. Men VIF-trener Kjetil Rekdal er blant dem som mener kunstig underlag tar bort fysiske spillere og at Norge står igjen med spillere uten duellstyrke.

Jan Åge Fjørtoft mener at kunstgresset gjør at man utvikler en «særnorsk stil».

– Det blir litt lettvint. Dette er mye mer sammensatt. Det er helt ufarlig å ta en diskusjon rundt kunstgress/gress på A-lagsnivå, men på spillerutviklingsnivå, som er mitt fagfelt, er det flere andre ting som er viktigere, sier Håkon Grøttland, fagansvarlig for NFFs landslagsskole.

Les også: Fotballpresidenten måtte svare for Høgmos hussalg

– Det er helt ufarlig å diskutere dette, for eksempel når man skal optimalisere rundt et A-lag. Men når vi skal utvikle nye spillere, så kommer vi ikke utenom kunstgress. Vi kan se på Barcelona at det går an. Der spiller man etter hva jeg har hørt på kunstgress til og med guttenivå. Og det er jo også en del kunstgressbaner på Island, sier Grøttland.

Men på seniornivå er det kanskje en fordel at man konkurrerer på samme underlag som andre?

– Det skal hverken jeg eller NFF avfeie i det hele tatt. Men umiddelbart tenker jeg at det er andre ting vi er mer opptatt av.

Mener effekten er bevist

NRKs fotballekspert Tom Nordlie sier følgende om debatten:

– Landslagsfotball og Tippeliga-fotball bør spilles på gress, men kunstgress er bra for utviklingen av spillere – som i andre land. Det er ikke kunstgress som er hovedproblemet, det er hvordan vi trener.

I Sverige har Malmö FF bedt Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) om en utredning av såkalt hybridgress som mulig underlag. Sveriges beste fotballklubb er krystallklar på at det bør være åpenbart at naturgress er det beste for svensk fotball.

En mellomløsning er hybridgress, der naturgress blandes og forsterkes av kunstgress. Det gir et underlag med egenskaper som naturgress, samtidig som det har kunstgressets holdbarhet.

Les også: Fjørtoft mener kunstgresset gjør at vi utvikler en egen «særnorsk» stil

Ifølge Malmö er drifts- og vedlikeholdskostnadene lavere enn for naturgress. Byggekostnadene er litt høyere enn for kustgress, men dette utjevnes siden levetiden en lenger. Utnyttelsesgraden skal være vesentlig høyere for hybrid enn naturgress, men lavere enn kunstgress.

– Det er mer eller mindre empirisk bevist at kunstgress er negativt på øverste nivå. Det er et stort problem for norsk fotball, og et stort problem alle steder der det er mye kunstgress, mener Aftonbladets reporter Robert Laul – som selv har en fortid på nest øverste nivå i Sverige.

Han peker på at ni av 16 lag i Allsvenskan spiller på kunstgress.

Mer om

 1. Norsk fotball
 2. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Nye kunstgress-tall skaper debatt:
  RBK-Kåre omtaler Eliteserien som «breddeidrett»

 2. Fotball-Norge splittet før seriestarten: – Helt håpløst

 3. Semb innrømmer fysikk-svikt i norsk fotball

 4. Det kunstige veivalget

 5. Martin Samuelsen: Norsk utlån uaktuelt på grunn av kunstgress

Fra andre aviser

 1. Stor undersøkelse: Norske eliteseriespillere vil ikke ha kunstgress

  Aftenposten
 2. Branns kunstgressplaner er henlagt

  Aftenposten
 3. Etter fiaskouka for norsk fotball: Nordlie mener det er for mye snillisme og for få krav til unge fotballspillere

  Aftenposten
 4. Gamst om kunstgressdebatten: - Jeg velger naturgress 10 av 10 ganger

  Aftenposten
 5. Molde-veteranen savner tida med naturgress på Aker stadion: – Fotball skal spilles på gress

  Aftenposten
 6. Etter fiaskouka for norsk fotball: Nordlie mener det er for mye snillisme og for få krav til unge fotballspillere

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder