SJELDEN SITUASJON: Her får Diego Costa det røde kortet i FA-cupkampen mot Everton på Goodison Park, 12. mars i år. Det eneste røde kortet Chelsea-spissen har pådratt seg de siste seks og et halvt årene. 200 000 kroner i bot og en kamps karantene førte det til. Foto: Paul Ellis Afp

Dette bildet er faktisk svært uvanlig: Diego Costa vises ut like sjelden som Ronaldo – og sjeldnere enn Neymar

Er ikke Diego Costa (27) den grisespilleren mange skal ha det til? Er han kanskje smart som ofte kommer unna? Eller har han bare vært heldig som har sluppet røde kort?

Artikkelen er over tre år gammel

– Han er nok over snittet utspekulert, mener TV 2-kommentator Øyvind Alsaker som har fulgt og sett Costa mye de siste sesongene.

Fakta er i hvert følgende: Siden 24. mars har Diego Costa spilt 268 kamper (liga, hjemlig cup, E-cup og landskamper). På de kampene har han fått to ganger direkte rødt kort (spansk cup i 2010 og Europa League i 2012) for Atletico Madrid, mens han gikk to gule (gir rødt) i FA-cupkampen for Chelsea mot Everton 12. mars i år.

Det er alt. I tillegg til 70 gule kort – eller ca hver fjerde kamp, det siste fikk han lørdag. Også da ble det spekulert i om han burde hatt rødt, som så mange ganger før.

Så du denne? Neymar helt i OL-finalen med drømmescoring

Neymar har flere kort

I ligaspill er hans siste røde kort (direkte) for Real Valladolid mot Espanyol 24. mars 2010. Altså for seks år og fem måneder siden.

En sammenligning: I samme tidsrom – 2010-16 – har Cristiano Ronaldo fått to ganger direkte rødt og en gang to gule som gir rødt. Altså det samme som Diego Costa. Pluss 61 gule kort, altså såvidt færre enn samme Costa.

Neymar, den elegante brassen (samme tidsrom, 2010-16), som avgjorde OL-finalen søndag kveld: Fire ganger direkte rødt pluss to gule som gir rødt – og hele 107 gule kort.

Men det er Diego Costa som er «grisen i bingen», ikke Neymar.

Er det rettferdig?

– Han har jo sluppet unna en del mens jeg har fulgt ham i England. Stempling på Emre Can og Martin Skrtel i samme kamp, for eksempel. Og et soleklart gult (og dermed rødt) mot West Ham mandag, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til VG.

Utspekulert

Han fortsetter:

– Det er sider ved oppførselen hans som er forkastelig i mine øyne. Han håner Seamus Coleman for et selvmål, han terger Arsenals Gabriel til rødt kort, han filmer for å få motstandere utvist. Det går an å være tøff å møte, gi og ta, spille på grensen, uten å gjøre disse tingene, sier Alsaker.

– Men hvorfor slipper han unna så ofte?

– Han er nok over snittet utspekulert, men det er likevel vanskelig å forklare. Costa har jo kamper som er helt ok også. Kanskje er det bare at vi husker overtrampene hos Costa bedre enn hos andre, fordi de er stygge og/eller uspiselige, sier TV 2-kommentatoren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder