Mener EM-sikkerheten er uakseptabel

FA-SJEF: Greg Dyke er Englands fotballpresident. Her under vennskapskampen mellom England og Skottland på Celtic Park i 2014. Foto: Russel Cheyne Reuters

Englands fotballpresident slår hardt tilbake mot UEFA

En bekymret Greg Dyke, president i det engelske fotballforbundet (FA), har skrevet et kritisk brev til det europeiske fotballforbundet (UEFA).

 • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over tre år gammel

Dyke ordlegger seg sterkt i brevet, der han hevder at dårlig stadionsikkerhet bidro til volden på tribunene etter Englands kamp mot Russland på lørdag. Brevet er et svar på UEFAs trussel om å kaste ut England og Russland av EM dersom supportervolden fortsetter.

– Det er underforstått i deres brev at engelske fans var medskyldige i de forferdelige hendelsene ved kampslutt mot Russland. Dette motbevises av både videobevis og det faktum at myndighetene kun har straffet russere, skriver Dyke.

Les mer: Russisk topp-politiker hyller bråkmakerne

– De eneste som får skylden for hendelsene på stadion i brevet deres, er «såkalte supportere», men det er grunn til å hevde at andre faktorer bidro, skriver han og fortsetter:

– Vi mener at politiordningen på stedet var uakseptabel. Supportere klarte å få med seg fyrverkeri og bluss, og brukte det inne på stadion. Atskillelsen mellom russiske og engelske fans var utilstrekkelig, spesielt med tanke på hendelsene før kampen.

Les også: Norske supportere havnet midt i tribunebråket

– Sterkt bekymret

UEFA har siktet Russland for supporterbråk, rasistisk oppførsel og bruk av fyrverkeri. En avgjørelse i saken er ventet i dag. Likevel er det fortsatt stor bekymring rundt denne ukens kamper. England møter Wales i Lens på torsdag, men mange engelske supportere forventes å oppholde seg i nabobyen Lille – der Russland skal møte Slovakia dagen før.

– Vi har forstått det slik at det vil bli forbudt med alkohol i vertsbyene, og vi ønsker dette velkommen, spesielt i Lille på onsdag der mange engelske fans har fått beskjed om å samle seg før torsdagens kamp mot Wales i Lens.

– Vi har, etter å ha forhørt oss med myndighetene, anbefalt våre supportere som ikke har kampbilletter til kampen i Lens, om å oppholde seg der likevel. Og selv om vi kommer til å jobbe hardt for å påvirke dem til å oppføre seg bra, er vi sterkt bekymret for sikkerheten i byen de neste dagene. Disse bekymringene blir større av at vi vet at Russland spiller mot Lille onsdag ettermiddag, skriver Dyke i brevet til UEFA.

Les også: TV-profilen raser etter journalist-tweet

– Har dere ikke billett, så ikke dra

Mandag, på en pressekonferanse, tryget England-kaptein Wayne Rooney og landslagssjef Roy Hodgson engelske fans om å unngå trøbbel i forbindelse med torsdagens kamp mot Wales.

– Jeg vil takke England-fansen for den glimrende støtten på stadion mot Russland, og nå har vi en stor kamp mot Wales foran oss. Jeg vil gjerne be fansen om å være så snille - har dere ikke billett, så ikke dra. Og for fansen med billetter, ta vare på dere selv, vær fornuftige og fortsett med deres glimrende støtte til spillerne, sa Rooney.

– Som England-manager er jeg selvfølgelig svært bekymret når det gjelder trusselen som henger over oss og sanksjonene som kan gå ut over det engelske laget. Vi har jobbet veldig hardt for å komme oss hit, og vi er desperate etter å bli værende i turneringen, sa Hodgson.

Les også

 1. Hans frustrasjon er lett å forstå

  Når Zlatan Ibrahimovic slår ut med armene og etterpå melder at Sverige «savnet kvalitet», er det lett å forstå hans…
 2. Refser Belgia-kapteinens oppførsel

  Den belgiske kapteinen Eden Hazard (25) viste oppførsel som ikke falt i smak hos TV 2-ekspert Erik Thorstvedt (53).
 3. Sverige og Zlatan får stryk – back avslører «hete diskusjoner»

  SAINT-DENIS (VG) (Irland-Sverige 1-1) Heftige diskusjoner i garderoben.
 4. Snittalder 31 år ingen hindring for Italia: Perfekt start for EMs «gamlehjem»

  (Belgia-Italia 0-2) Målscorer Emanuele Giaccherini (31) jublet for drømmestart for EMs «gamlehjem».
 5. Svensk skuffelse til tross for Zlatan-magi: – Det blir tøft nå

  SAINT-DENIS (VG) (Irland-Sverige 1-1) Zlatan Ibrahimovic (34) var lenge en skygge av seg selv, men så viste han…
 6. Topp-politiker hyller bråkmakerne: – De forsvarte Russlands ære

  Topp-politikeren Igor Lebedev synes de russiske fotballsupporterne i Frankrike har gjort en god jobb.

Mer om

 1. Fotball-EM
 2. Engelsk fotball
 3. Wayne Rooney

Flere artikler

 1. Hodgson og Rooney trygler engelske fans om å unngå trøbbel

 2. UEFA med «siste advarsel» til Russland - diskes hvis det blir mer bråk

 3. VG mener: Fotball i fare

 4. UEFA har åpnet disiplinærsak mot Russland

 5. UEFA truer med å kaste England og Russland ut av EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder