TOPPSERIE-LAGENE: 11 av 12 klubber representert. Avaldsnes' Maren Mjelde ble flyfast. Fra v. Cecilie Andreassen (Medkila), Elen Botten (Røa), Melissa Wiik (Urædd), Ingrid Sporen (Sandviken), Emilie Haavi (LSK), Melissa Bjånesøy (Stabæk), Maria Thorisdottir (Klepp), Andrea Thun (Kolbotn), Camilla Christensen (VIF), Lisa-Maria Karlseng Utland (Trondheims-Ørn) og Vilde Bøe Risa (Arna-Bjørnar). Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Kommentar

Rikingene snører igjen pengesekken for kvinnefotballen

Både Lillestrøms rike onkel Per Berg og Avaldsnes-investor Arne Utvik har funnet ut at de ikke lenger skal være like spandable.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Derfor har de to toppklubbene i norsk kvinnefotball begge måttet kutte i budsjettene sine for 2016-sesongen. Lillestrøm er nede i 10,5 mill. kroner, mens Avaldsnes kutter enda mer og ligger på 8,3 mill. nå.

Kanskje betyr det at ligaen blir noe jevnere. I fjor var det 18 poeng fra LSK på gull til Røa på bronse.

Dessverre går norsk kvinnefotball inn i en ny sesong uten den store entusiasmen utenfra. Om Roger Finjords jenter hadde sikret seg OL-plass, hadde det betydd både mer oppmerksomhet og trolig også mer penger.

Les også: LSK-sjefen: Må kutte antall lag i serien for å holde følge i Europa.

Slik ble det ikke, og dermed må vi vente til høstens Champions League-kamper før vi får føle på den internasjonale spenningen. Lillestrøm var uhyre nær ved å bryte en barriere sist høst mot det tyske storlaget Frankfurt, men røk ut på straffespark.

VG OM KVINNEFOTBALL: Ole Kristian Strøm.

Lillestrøm-trener Monica Knudsen har en tynnere stall i år – noe som gjør laget mer sårbart. Men startoppstillingen er veldig imponerende.

Les også: «Alle» gir blaffen i fotballjentene.

Ikke minst bakover er det sterkt med Cecilie Fiskerstrand som god målvakt og et gjennomsolid forsvar. Sherida Spitse og Lene Mykjåland er to av ligaens beste midtbanespillere, og Emilie Haavi og Isabell Herlovsen kommer til å lage mye trøbbel for motstandernes forsvar.

I fjor laget Isabell Herlovsen utrolige 1,58 mål pr. kamp. Hvis hun klarer å holde kroppen frisk og rask, kan det bli mange scoringer også i år. I 2015 spilte hun bare 12 seriekamper, men rakk likevel 19 mål.

Les også: Oppløst i tårer etter tapet: – Nå er jeg langt nede.

Selv om Avaldsnes ikke har like mye penger å rutte med som tidligere, har de råd til å hente gode spillere. Og det har de gjort i 2015. Spørsmålet er bare om den bakre fireren er god nok etter at Avaldsnes slapp inn færrest mål av alle i fjor. Og så spørs det hvor lang tid den nye treneren Colin Bell bruker på å få satt det taktiske.

Les også: Slik ender første serierunde

VGs tips:

1. LSK Kvinner

Dobbeltvinneren fra de to siste årene er trolig det beste laget også i 2016. Riktignok er stallen tynnere, men startoppstillingen er ekstremt sterk. Det mest spennende er hvor langt Lillestrøm kan nå i Champions League.

2. Avaldsnes

AVALDSNES-STJERNE: Maren Mjelde. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Et helt lag er borte siden i fjor , men det har også kommet inn en rekke gode spillere – som kan sørge for god underholdning i toppserien. Ny, spennende trener i Colin Bell. Men holder keeper og forsvar mål?

3. Stabæk

Stabæk rotet bort mange poeng mot svakere motstandere i fjor, blant annet med ekstremt dårlig straffe-uttelling. Hvis de får orden på det i år, bør Øyvind Eides jenter kunne kjempe i teten. Har en av verdens beste keepere i Ingrid Hjelmseth.

4. Trondheims-Ørn

Skuffet med 8. plass i fjor. Nå tror vi trønderne kan overraske. Med luringen Trond Nordsteien som trener og mange spennende spillere kan Ørn komme til å lukte på medaljer.

VIKTIG TRØNDER: Lisa-Marie Karlseng Utland. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Fysisk sterke og godt organisert – og har Lisa-Marie Karlseng Utland.

5. Røa

Tok litt overraskende bronse i fjor. Spiller enkel og effektiv fotball – men kan få trøbbel med å komme like høyt som sist sesong. God keeper og forsvar. Og fortsatt energibunten Geir Nordby som trener.

6. Kolbotn

Har en av ligaens aller beste spillere i Solveig Gulbrandsen, som nå også er assistent-trener. Har hentet forsterkninger i spissene Juliette Kemppi og Andrea Thun. Cecilie Berg-Hansen har overtatt som hovedtrener. Men er de gode nok bakover?

7. Arna-Bjørnar

Et ungt lag med mange spennende talenter. Har drøssevis av spillere med erfaring fra aldersbestemte landslag. Disse jentene kommer sikkert til å vokse i løpet av sesongen, og spennende ny keeper i amerikanske Alyssa Gianetti..

8. Klepp

Landslagsspilleren Maria Thorisdottir sliter med skade, men Klepp har mer å by på enn henne. Gjorde et veldig sterkt 2015, men har kanskje ikke like sterk stall i år. Og risikerer at stortalentet Andrea Norheim (17) forsvinner utenlands. Lyon er klar med kontrakten.

9. Vålerenga

Har mistet en drøss med spillere, men har også mange inn. David Brocken er tilbake i klubben som han en gang spilte for – som trener for jentene. Har ikke imponert i sesongforberedelsene, og vi tror ikke de kommer på øvre halvdel.

10. Sandviken

Har mistet toppscoreren sin i Andrea Thun, og Madeleine Giske har lagt opp. Har noen spennende spillere på gang, men vi tror at laget får nok med å holde seg unna nedrykksplassene. Men har ny stadion å se fram til.

11. Urædd

Telemarkingene debuterer i toppserien, men det spørs om entusiasme er nok til å hindre at de må kjempe i bunnen. Mye avhenger av hvor mange mål nykommeren og ringreven Melissa Wiik kan produsere.

12. Medkila

Klarte mirakuløst nok kvalik-plass i fjor, og der ble Grand Bodø knust 8-0. Nå venter en ny, tøff sesong for Harstad-laget. Rosie Malone-Povolny og de andre gode utlendingene er blitt borte siden 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder