FÅR KRITIKK: Generalsekretær Kjetil Siem tar seg for store friheter, mener tidligere assisterende generalsekretær Stig-Ove Sandnes. Den nåværende Vålerenga-mannen mener at det må ryddes opp i en ukultur på Ullevaal. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Tidligere NFF-topp mener Siem har misbrukt makten

VIF-Sandnes ber det nye styret rydde opp

Siem: – Han kjenner ikke sannheten

En av norsk fotballs mest erfarne ledere, Stig-Ove
Sandnes, mener det har vokst frem en ukultur i Norges Fotballforbund de siste årene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sandnes jobbet 15 år i NFF, blant annet som assisterende generalsekretær, og har tre år bak seg som daglig leder i Tromsø og Vålerenga. Nå jobber han 50 prosent i Vålerenga og 50 prosent med klubbens nye stadion på Valle.

Les også: Slår alarm om urovekkende pengebruk

Reagerer på Siems kontakt med valgkomiteen

46-åringen mener at ukulturen blant annet kom til syne da generalsekretær Kjetil Siem ga valgkomiteen en rekke forslag på kandidater han mente kunne egne seg som ny fotballpresident.

– Ingen gikk Siem i møte etter at han meldte inn et antall navn til valgkomiteen, der Terje Svendsen ikke var på listen. Siem sa til TV 2 at det alltid har vært slik at generalsekretæren har meldt inn sine navn til valgkomiteen, men at man kanskje bør se på den praksisen. Fakta er at dette aldri har vært normal praksis i Norges Fotballforbund. Selvfølgelig har generalsekretæren snakket med valgkomiteen på valgkomiteens initiativ, men ikke at generalsekretæren begynner å spille inn navn. Det sier jo seg selv at du sitter i saksa hvis du spiller inn navn som ikke blir fulgt. Etter mitt skjønn er det ikke mulig for en generalsekretær å gjøre det som Kjetil Siem gjorde. Han misbruker makten sin når han sier at det har vært vanlig å gjøre dette fra tidligere generalsekretærer, sier Sandnes til VG.

HÅPER PÅ NY KURS: Stig-Ove Sandnes håper presidentkandidat Terje Svendsen tar tak i det han mener er en ukultur i NFF. Her er Sandnes, som Tromsøs daglige leder, på cupfinalen med generalsekretær Kjetil Siem i 2012. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Kjetil Siem hevder på sin side at det ikke var han som tok initiativet overfor valgkomiteen.

– Det var ikke kun etter eget initiativ. Vi hadde jo en dialog knyttet til akkurat dette. Da ble det spørsmål om det var ønskelig med innspill, og det var ønskelig. Og jeg snakket ikke med noen av de 11 kandidatene jeg spilte inn, sier Kjetil Siem.

Den tidligere NFF-mannen mener generalsekretæren tar seg for store friheter som leder av administrasjonen på Ullevaal.

– Jeg reagerer når Kjetil Siem trekker frem ledergruppen som et begrep. Klubbene har et forhold til styret og generalsekretæren. Det er styret i Norges Fotballforbund som skal styre norsk fotball. Sånn det er blitt nå så har du fått et syndrom som gjør at du tror Fotball-Norges utfordringer løses på Ullevaal. Men utviklingen skjer jo i klubbene, topp og bredde. Dette handler om forståelse. Du må forstå at verdiene skapes ute, ikke på Ullevaal. Sentraladministrasjonen på Ullevaal skal egentlig være så liten og effektiv som mulig, den. Så skal det som skapes skje ute i organisasjonen. Og med gode landslag, selvsagt, sier Sandnes.

– Noen liker å drive diktatorisk, jeg liker å drive demokratisk. Vi diskuterer ting i ledergruppa og tar mest mulig av avgjørelsene sammen, men ansvaret ligger hos generalsekretæren i administrasjonen og overordnet i styret, kommenterer Siem.

Les også: Tidligere visepresident: – Jeg er en av synderne

– Skadelig for fotballens omdømme

Stig-Ove Sandnes håper det nye styret som blir valgt på Forbundstinget i helgen vil gripe fatt i det han mener er en ukultur og feil pengebruk.

– For meg er en god del av det du ser i NFF nå definitivt ukultur. Du driver landets største særforbund, landets største frivillige organisasjon, og da mener i hvert fall jeg at du må ha noen standarder. Da Guttorm Dilling (tidligere administrativ leder på A-landslaget) ble sagt opp ble det omtrent sagt at arbeidsmiljøloven egentlig bare var noe tull. Det er skadelig for fotballens omdømme. Arbeidsmiljøloven er ikke noe tull. Man må ha en organisasjon med stor åpenhet og takhøyde, der det er rom for diskusjoner uten frykt for sanksjoner, sier han.

Foto: ,

I VG torsdag tok Rosenborgs styreleder Ivar Koteng til orde for å innføre nøkternhet som en ny leveregel for Norges Fotballforbund. Sandnes mener Koteng traff blinken med den uttalelsen.

– Det er viktig at NFFs sentralorganisasjon er kritisk til egen ressursbruk. Selvsagt skal man reise ut i Norge og verden på møter og innhenting av erfaringer fra andre nasjoner. NFF må likevel være bevisst på signalene man sender ut ved å reise med store delegasjoner til eksempelvis Sør-Afrika, Gran Canaria og Brasil, når store deler av klubbene, både i topp og bredde, sliter med å få hjulene til å gå rundt. Dette er en kulturforståelse som er nødt til å rettes opp nå med et nytt styre.

– NFF må også etter mitt skjønn ta en kritisk gjennomgang i forhold til bruk av ressurser. 2.000 medlemsklubber er kjernen i NFFs virksomhet, samt landslagene på herre- og kvinnesiden. Mest mulig av ressursene burde gå tilbake til klubbene, om det er topp eller bredde. Du burde tatt i hvert fall 20 millioner kroner over natten fra Ullevaal og pløyd ut i organisasjonen, mener VIF-mannen.

Les også: Selvkritisk NFF-president foran FIFA-valget

Ledergruppen dro til Gran Canaria

Han beskriver klubbhverdagen rundt omkring i Norge som en helt annen enn den som utspiller seg i kontorene på landslagsarenaen.

STORE KUTT: Vålerenga-eier Tor Olav Trøim og Stig-Ove Sandnes (t.v) har vært gjennom voldsomme økonomiske kutt i Oslo-klubben. Foto: Jørgen Braastad , VG

– Hele natt til fredag 30. oktober i fjor lå jeg våken. Vi skulle betale ut lønn til ansatte og spillere dagen etterpå, men vi hadde ikke penger på konto. Jeg visste rett og slett ikke hvordan vi skulle klare det. Først to timer før fristen fikk vi inn pengene. Den samme kvelden fikk jeg telefon fra en kollega som fortalte meg at ledergruppa i NFF var på lederseminar på Gran Canaria den uken.

– Så kan selvsagt NFF si at det er vår egen skyld at vi har pådratt oss så mye kostnader, og det er det jo, men det de da ikke skjønner er signaleffekten ved deres egne handlinger. Det er lite musikalsk. Det er en skvis på likviditet hver eneste dag i klubbene. Noen klubber driver bedre enn andre, og klubbene kan ikke skylde på andre enn seg selv. Heldigvis har mange av toppklubbene gjort formidable endringer, og forhåpentligvis vil dette føre til at også toppklubbene får en sunnere drift, mener Sandnes.

– Jeg skjønner at han ser Gran Canaria-turen på den måten, men hvis han hadde spurt så hadde han fått vite at oppholdet var betalt for eksternt. Og flyturen var billigere enn det ville vært å fly til Tromsø. Det som hører med til historien er at vi hadde flere møter med styresmakter i Las Palmas og så på fasiliteter for å se om Gran Canaria kan være et alternativ til La Manga for våre landslag når den avtalen går ut, sier Kjetil Siem om ledergruppens tur i fjor høst.

Les også: Rundt 15 personer i NFF-konsernet hever millionlønn

Siem: – Han kjenner ikke sannheten

– Vi har en konstant kritisk gjennomgang av budsjetter. Når det gjelder turen til Sør-Afrika, så betalte ledergruppen turen selv. Det er mye rykter som Stig-Ove er flink til å sette ut, men han kjenner ikke sannheten. Ikke spør han oss heller. Når folk betaler selv kan man ikke beskylde NFF for ukultur. Først må man sjekke fakta. Jeg vet ikke om Stig-Ove har en suksesshistorie som fotballeder som gjør at han kan heve seg over så mange kollegaer i fotballfamilien og dømme andre med uriktige påstander, tillegger generalsekretæren.

– Hva er din kommentar til at han mener det bør kuttes 20 millioner kroner sentralt i NFF som kan tilføres hele organisasjonen?

– Stig-Ove har god erfaring med å drive to klubber med underskudd og da synes jeg han skal foreslå kutt i NFF på 20 millioner på tinget hvis han har en tilhørighet til en klubb der. Og også hvor han mener vi skal kutte. Vi føyer oss etter det som er bestemt av styret og tinget. Men det må tas fra noe annet, og den prioriteringen bestemmes av styret og tinget i den demokratiske symbiosen det er, svarer Siem.

Les også: Kommentar: – Dette bør dere vise frem, NFF

Stig-Ove Sandnes mener Siem og NFF-ledelsen må tåle at det settes spørsmålstegn ved pengebruken og kulturen.

– Fotballens omdømme skades selvsagt av negative oppslag i media, og det er ikke bra. Samtidig må det være lov å kunne ta opp saker som går på kultur og ressursbruk i en demokratisk organisasjon som NFF, sier Stig-Ove Sandnes.

Foran Forbundstinget i helgen håper han at det nye styret i NFF peker ut en ny kurs.

– Det nye styret må ta et oppgjør med ukulturen på Ullevaal og de økonomiske prioriteringene må gjennomgås. Vi må ha en fotballorganisasjon som har en god kultur. Vi er en organisasjon med 2000 medlemsklubber. De aller fleste har sin inntjening ved å drive dugnad. Det kan vi ikke komme forbi. Derfor må de som leder fotballforbundet være særdeles opptatt av sin rolle som forbilde i organisasjonen.

Les også: Siem reiste for en halv million – vil ikke vise reiseregningene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder