MENN VERDT MILLIARDER: Kjetil Siem (nærmest), Leif Øverland i NTF, fotballpresident Yngve Hallén, Discovery-sjef Harald Strømme og VGs Torry Pedersen under torsdagens pressekonferanse på Ullevaal stadion. Foto: Trond Solberg , VG

Kuttet Hauges Tippeliga-honorar etter tabbe på 100 millioner

Da Rune Hauge solgte rettighetene til Tippeligaen i 2005, fikk han 100 millioner kroner for jobben. Ti år senere skal betalingen være kraftig redusert.

Artikkelen er over fire år gammel

Discovery betaler 2,4 milliarder kroner for rettighetene til å sende Tippeligaen og Obosligaen i seks år fra 2017. I forhandlingene mellom selskapet og fotballen har Rune Hauge igjen fungert som mellommann.

Men i motsetning til 2005, da en blemme gjorde at Hauge fikk 100 millioner kroner for jobben, har NFF og NTF denne gang gjort alt de kan for å unngå en smell.

– Jeg har et honorar som er begrenset oppad. Det er ingen som risikerer noe, slik det var tidligere. Ja...dette er uten risiko for fotballen, sier Rune Hauge, som gjennom sitt selskap Profile Media har fungert som en rådgiver for fotballen i prosessen.

Fikk 100 millioner: – Ikke dårlig samvittighet

– Prosessen har vært veldig grei. Norsk fotball er delt på svært ulike avsparkstidspunkt. Det gjør at folk mister oversikten, og at det blir en nedgang i publikumsoppmøtet. Det er en trend vi må snu, sier Hauge.

Hvor mye tjener Hauge?

Han har akkurat overvært pressekonferansen der Discovery, NFF, NTF og VG har presentert deler av hva den nye fotballavtalen vil innebære. Fra andre rad forteller Hauge om forhandlingene.

– Hvor mye har du fått for å selge rettighetene i år?

– Akkurat hvordan dette er bygget opp...det står i en klausul i avtalen at jeg ikke kan si noe, svarer Hauge.

Sjekk denne: Molde-spiller fikk ny kropp

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, får samme spørsmål. Hvor mye har Hauge fått for salget? Siem svarer at honoraret til Hauge tilsvarer «et par-tre voksne årslønner».

– Hva innebærer et par voksne årslønner?

– Da får du tenke på hva du tjener og gange det med to-tre. Da har du det vel.

Dersom journalistens lønn i 2015 skal legges til grunn, vil Rune Hauge ha tjent et sted rundt halvannen og to millioner kroner på å selge fotballrettighetene. Trolig er summen noe høyere enn det...

Dagbladet: - Hauge får 30 mill.

Det er den, og Dagbladet hevder å ha svaret. Ifølge avisen mottar Hauges firma, Profile Media, tre millioner kroner for hvert av tv-avtalens seks år, altså 18 millioner kroner.

I tillegg skriver avisen at selskapet kan dra inn ytterligere 15 millioner, avhengig av hvor store kommersielle inntekter som tilkommer samarbeidspartnerne Norges Fotballforbund (NFF), Norsk Toppfotball (NTF) og Fotball Media i samme periode.

Det betyr at Rune Hauge og hans selskap Profile Media kan bli stående igjen med i overkant av 30 millioner kroner etter salget av Tippeliga-rettighetene.

Nye ideer: Slik skal norsk fotball bli attraktiv

Artikkelen fortsetter under bildet.

SMILTE BREDT: Slik så det ut da Rune Hauge (til venstre) takket NFFs forhandlingsleder, Geir P. Solstad, for samarbeidet da fotballrettighetene ble solgt for over en milliard i 2005. Foto: Erlend Aas , NTB Scanpix

– Fornuftig og edruelig

I 2005 fikk Hauge 100 millioner kroner, eller ti prosent av fotballavtalen verdt én milliard kroner, for å selge Tippeligaen, 1. divisjon og cupen til TV 2. Hauge ønsket egentlig å få fem prosent av totalsummen, men i forhandlingene med NFF og NTF ble det til at han skulle få langt mer. Forbundet og NTF forhandlet Hauge ned til tre prosent, men med en bonus dersom han klarte å få ut mer av medieselskapene enn forventet. Det greide Hauge, og satt igjen med 100 millioner kroner.

Også i 2002 solgte Hauge TV-rettighetene. Han tjente da 20 millioner av en totalsum på 300 millioner kroner.

– Nå er det en makssum. Det ligger noe potensielt i enden, men hvor mye det er ser vi ikke før om seks år. Det avhenger av den kommersielle utnyttelsen av avtalen, men det er uansett et tak som er svært fornuftig og edruelig, sier Siem.

– Så han vil ikke komme i nærheten av der han var sist?

– Nei!

– Nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei! sier Siem, og gir seg etter det tolvte «nei-et».

– Vi er på en annen planet, sier generalsekretæren i NFF.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder