VGS UTVALGTE: Disse 11 spillerne utgjør etter VG Netts mening Nordens lag for 2011. Tre nordmenn har fått plass på laget denne gangen. Foto: Grafikk: Tom Byermoen

VG Netts dom: Dette er Nordens drømmelag

Dansk dominans og tre nordmenn inne på 2011-laget

Island, Finland og Færøyene uten representanter i førsteelleveren

(VG Nett) Sverige og Danmark er Nordens to representanter i EM, men også tre nordmenn får plass på VG Netts nordiske all star-lag for kalenderåret 2011.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ved inngangen av 2012 har VG Nett-sporten kikket tilbake på fjoråret, og har som for ett år siden kåret Nordens XI anno 2011 basert på spillernes prestasjoner på klubb- og landslag.

Hva mener du? Sett opp dine elleve utvalgte i debattfeltet under artikkelen!

I fjor førte det til at samtlige nasjoner - med unntak av Færøyene - var representert i første-elleveren. Denne gang er det kun spillere fra Norge, Sverige og Danmark som har fått plass, mens Island og Finalnd har folk på benken.

EM-klare Danmark utgjør nesten halve laget, mens Norge og Sverige har med tre spillere hver. Kun Brede Hangeland, William Kvist og Zlatan Ibrahimovic beholder sine plasser på laget VG Nett satte opp på samme tid i fjor.

Hverken Anders Lindegaard, Tom Høgli, Nicolai Boilesen eller Moa var blant de 23 spillerne som utgjorde laget, benken og dem som var nærmest troppen på 2010-laget.

Islandske Gretar Steinsson har gått fra å være inne på laget til helt ute av troppen sammen med danske Jesper Grønkjær.

Keeper: Anders Lindegaard, Manchester United
Var eliteseriens beste keeper og har imponert de gangene han har fått sjansen i Manchester United og på landslaget. Gjør sjelden tabber og har matchvinneregenskaper.

Høyre back: Tom Høgli, Club Brugge
Gjør svært få feil defensivt og har vist internasjonalt at han kan matche selv Cristiano Ronaldo. Bunnsolid i eliteserien og fast på Brugges lag som er videre i Europa League.

Midtstopper: Brede Hangeland, Fulham
Er etablert som en av Premier Leagues bedre midtstoppere, hvor han også scoret seks mål forrige sesong. Ikke målfarlig høsten 2011. Bauta på Norge, og kapteinsemne på Nordens landslag.

LOVENDE: Danske Nicolai Boilesen. Foto: AP


Midtstopper:Daniel Agger, Liverpool
Krumtappen i det danske forsvaret. Har også bidratt til å henvise klubblegende Jamie Carragher til benken i Liverpool. Med sitt strålende venstreben er han også en offensiv kraft.

Venstre back: Nicolai Boilesen, Ajax
Beskrives som årets stjerneskudd i dansk fotball. Fikk sjansen i den avgjørende kampen mot Norge i Parken og strålte. Har også imponert når han har fått sjansen i Ajax og vipper såvidt Riise ut av laget.

Høyre midtbane: Sebastian Larsson, Sunderland
Viktig for både Sverige og Sunderland med sin presise dødballfot. Har også stor arbeidskapasitet og er etbalert som en Premier Leagues fremste servitører.

Sentral midtbane: William Kvist, Stuttgart
Har fulgt opp suksessen i FCK med storspill for Stuttgart. En klok spiller som er meget sentral i tyskernes spill. Også viktig for Danmark. Nevnes som mulig ny kaptein på klubblaget.

Venstre midtbane: Kim Källström, Lyon
Svensken med venstreslegga kom med på All Star-teamet for alle lagene i EM-kvalfifiseringen. Hadde også flest assist på veien mot mesterskapet sammen med tyske Özil. Bankers på et godt Lyon-lag.

Offensiv midtbane: Christian Eriksen, Ajax
En fotballspiller etter danskenes hjerte. Teknisk god og med et overblikk som kan åpne de fleste forsvar. Er allerede som 19-åringen bankers på laget i Ajax - og tidvis briljant i EM-kvalifiseringen som mot Norge i Parken.

Spiss: Zlatan Ibrahimovic, Milan
Fikk Gullballen i Sverige igjen. Får ofte kritikk for svake landskamper, men har blomstret i storklubben Milan (har vunnet seriegull åtte år på rad) - og er Nordens eneste store verdensstjerne som med det er lagets sikreste kor.

Spiss: Mohammed Abdellaoue, Hannover
Med ni mål på 14 kamper i Bundesliga har Moa fått et navn langt utenfor Norges grenser. Blir stadig linket til større klubber. Har danket ut John Carew som førstevalg på landslaget med sitt giftige venstreben. Blant Europas beste avsluttere.

SPILLER I RUSSLAND: Finske Roman Eremenko. Foto: AFP


Benken: Andreas Isaksson (PSV Eindhoven), Olof Mellberg (Olympiakos), John Arne Riise (Fulham), Rasmus Elm (AZ), Roman Eremenko (Rubin Kazan), Johan Elmander (Galatasaray), Heidar Helguson (Queens Park Rangers).

En benk full av rutine. Formspiller Helguson (som har blomstret opp i Premier League) utfordrer Moa, mens Isaksson kunne vært en kandidat i mål gjennom storspill for landslaget høsten 2011. Elm linkes til Manchester United etter en imponerende høst i Nederland. Elmander er allerede den store stjernen i tyrkiske Galatasaray, mens Riise og Eremenko presterer på et jevnt europeisk nivå. Riise dog mindre målfarlig enn før, og sliter oftere defensivt.

Nærmest troppen: Jussi Jääskeläinen (Bolton), Jukka Raitala (Osasuna), Gylfi Sigurdsson (Swansea), Morten Gamst Pedersen (Blackburn), Simon Kjær (Roma), Ola Toivonen (PSV Eindhoven), Nicklas Bendtner (Sunderland).

Bolton-legenden Jääskeläinen var inne på laget i fjor, men har sluppet inn voldsomt mye mål siden den gang. Landsmann Raitala spiller fast på et godt Osasuna-lag. Talentfulle Sigurdsson fikk bare sju starter i Hoffenheim og leies ut til Swansea, men potensialet er udiskutabelt. Kjær og Gamst Pedersen er stabile, men har begge hatt bedre år enn 2011. Det samme kan sies om Bendtner som stadig får mest oppmerksomhet for hendelser utenfor banen. Toivonen viser seg som en målscorer i Nederland og linkes jevnlig til de største ligaene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder