UTESTENGT: Michel Platini har blitt utestengt fra fotballen i åtte år etter å ha mottatt en mistenkelig betaling fra FIFA-president Sepp Blatter i 2011. Foto: Carl Recine , Reuters

Fransk ekspert om Platini-dommen: – Det er henrettelse på offentlig plass

Flere franske eksperter mener det er feil å utestenge Michel Platini (60) fra fotball i åtte år.

 • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over fire år gammel

Vincent Duluc, fotballsjef i sportavisen L'Équipe, mener at FIFA sender feil signaler ved å tildele samme straff til både Platini og Sepp Blatter.

«Den grunnleggende urettferdigheten med denne utestengelsen er at man gir uttrykk for at Platini og Blatter har gjort like mange skitne triks i sine fotballiv», skriver han på Twitter.

Platini har blitt utestengt etter å ha mottatt en betaling på 17 milioner kroner fra Blatter i 2011 – for arbeid utført for FIFA mellom 1998 og 2002. Betalingen ble mottatt – mistenkelig nok – kort tid før Platini bestemte seg for ikke å stille mot Blatter under FIFA-valget i 2011, og senere støtte ham.

BAKGRUNN: Blatter og Platini utestengt i åtte år

– En parodi

Duluc er en av mange franske fotballeksperter som har reagert på at UEFA-president Platini har blitt utestengt fra FIFA i åtte år – i likhet med FIFA-president Sepp Blatter.

FULL OVERSIKT: Slik er den omfattende FIFA-skandalen

– Jeg har hele tiden vært tvilende til habiliteten til den etiske komitéen som har kommet med denne dommen. Det er henrettelse på offentlig plass. Jeg trodde folkedomstoler og inkvisisjoner hadde forsvunnet, men FIFA har gjenopplivet dem. Hvordan kan man bli vurdert av en kommisjon som er satt sammen av din verste fiende? Det er uakseptabelt, sier den den respekterte fotballeksperten Jean-Michel Larqué, tidligere landslags- og Saint-Étienne-spiller, til radiokanalen RMC.

– Jeg sier ikke at Platini er skyldig eller at han ikke er det. Jeg sier bare at denne domstolen allerede hadde kommet med en avgjørelse før Platini hadde hatt sin høring. Derfor er det en parodi, og den etiske komitéens vurdering har for meg ingen troverdighet, sier Larqué.

LES OGSÅ: Platini boikottet sin egen høring

– Lamslått

På samme radiokanal forteller eksperten François Manardo at han har snakket med Platini i etterkant av dommen.

– Han holder seg på bena, han kommer ikke til å la seg skremme. Den etiske komitéen har riktignok tvunget ham til å sette et kne i bakken, og jeg tror at offentligheten helst vil se ham sette ned det andre også. Det er et forferdelig slag for ham, men han vil gå ansikt til ansikt mot dem, sier Manardo.

FIFA: Dette er skammens galleri

Marius Trésor, tidligere lagkamerat av Platini på det franske landslaget, reagerte med overraskelse på den franske TV-kanalen BFMTV.

– Jeg kjente spilleren. Han var alltid smilende, litt spøkefull. Og da han ble UEFA-president, så man alt arbeidet han hadde lagt ned. Jeg får litt vondt av det, jeg sier til meg selv at det ikke er den Platini jeg kjente. Jeg er virkelig lamslått av denne straffen, sier Trésor.

UTROLIG PRESSEKONFERANSE: FIFA-presidenten duppet av

– Skandaløst

– Det er et jordskjelv i fotballverdenen, selv om det var forventet. Når det er sagt, er det en tung straff, fullstendig ufortjent. Når man kjenner Michel, er det ufortjent. Han mener at avgjørelsen var tatt før han fikk mulighet til å forklare seg. Men han kommer uansett til å slåss, sier Platini-venn og tidligere lagkamerat Jean-Michel Moutier til BFMTV.

Den tidligere franske landslagssjefen Michel Hidalgo, som var Platinis trener under EM i 1984 blant annet, peker på spillerens fortid som fotballspiller for å forsvare ham.

– Hvordan kan man gi åtte år til en gutt som Platini, som har bidratt så mye til Frankrike, til fransk fotball, som har gjort en hel karriere, som aldri har fått et gult kort, som har hjulpet Frankrike til store resultater, hvordan kan man straffe ham på den måten? Det er skandaløst, skandaløst, utroper Hidalgo på radiokanalen RTL, gjengitt av L'Équipe.

– Hvis han har gjort en liten feil med pengene han har fått, jeg kjenner ikke helt til hva som har skjedd, men fortjener det en slik straff? Når man vet hva som foregår andre steder, i UEFA og FIFA, og så straffer man en gutt som har gjort så mye for fransk fotball, er det simpelthen skandaløst, legger han til.

Mer om

 1. FIFA
 2. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. FIFAs etiske komite: Blatter og Platini utestengt i åtte år

 2. Platini gir ikke opp presidentkampen

 3. Utestengelsen opprettholdes: Michel Platini: – Fornærmende og skamfullt

 4. Blatter trakk inn Norge i sin forsvarstale

 5. Platini ferdig som UEFA-president: – Dypt urettferdig

Fra andre aviser

 1. FIFA anker straffen til Platini og Blatter

  Bergens Tidende
 2. FIFA anker straffen til Platini og Blatter

  Bergens Tidende
 3. Blatter og Platini utestengt i åtte år

  Bergens Tidende
 4. Utestengte Blatter og Platini blir invitert til VM

  Bergens Tidende
 5. Utestengte Blatter og Platini blir invitert til VM

  Aftenposten
 6. Platini gir ikke opp presidentkampen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no